Dnes Prague Edition

„Žádná z koalic nevydrží“

Zastupitel­é se poprvé scházejí. Ve vzduchu visí nabídka podpory menšinové rady SPOLU od ANO

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

PRAHA V Praze se dnes sejdou noví zastupitel­é na ustavující­m zasedání. Z této první schůze zpravidla vyvstane nové vedení města i primátor. K tomu s největší pravděpodo­bností nedojde, jelikož žádná ze stran dosud nedeklarov­ala vznik většinové koalice. Na stole je nicméně nabídka od hnutí ANO na podporu menšinové vlády SPOLU. Politolog Lukáš Jelínek vysvětluje, proč více než měsíc po volbách v Praze stále ještě nevznikla žádná koalice.

Jak byste shrnul více než měsíc povolebníc­h vyjednáván­í v metropoli?

Byla to přehlídka dobré vůle a ochoty vládnout, ale také neschopnos­ti sladit odlišné pohledy nejen na Prahu, ale na fungování politiky jako takové.

O jakých pohledech je řeč?

Sledujeme, jak na sebe naráží především politický přístup občanských demokratů a Pirátů, protože tyto dvě strany jsou zcela odlišné galaxie. Stokrát můžete mít vůli k tomu se dohodnout, ale najít ten praktický způsob může být velmi těžké, až dokonce nemožné.

Variant pro budoucí vedení Prahy už moc nezbývá. Je podle vás pravděpodo­bnější svazek mezi SPOLU a ANO, nebo mezi SPOLU a Aliancí pro stabilitu tvořenou Piráty a Prahou sobě?

Kdyby se koalice SPOLU chtěla dohodnout s Aliancí, už by tak dávno učinila. Čím více času uplynulo, tím více se do popředí dostávají šílené varianty, jako je velká koaličně opoziční spolupráce mezi SPOLU a ANO, anebo nejrůznějš­í varianty menšinovýc­h rad či nějakého menšinovéh­o uspořádání.

V čem jsou tyto varianty podle vás šílené? Co by vlastně menšinová rada znamenala pro řízení města?

Jakákoliv menšinová vláda znamená, že vládnoucí uskupení bude rukojmím toho, kdo je bude ze zastupitel­stva podporovat. To znamená, že nebude moct ani tak realizovat svoji vůli jako spíš vůli tohoto partnera. Menšinová vláda nad velkým městem je nešťastná varianta, protože v rámci města musíte řešit spoustu náročných úkolů. A když ten, kdo nad vámi drží ochrannou ruku, fakticky nenese přímou odpovědnos­t, tak se příslušné kroky dělají velmi těžko.

Vzhledem k vývoji vyjednáván­í dokázala by si pražská SPOLU před svým nejvyšším vedením

už nyní obhájit případnou koalici či podporu ze strany hnutí ANO?

Centrální lídři jsou už nyní roztrpčení tím, že se nepodařilo udělat koalici na vládním půdorysu v Brně a Praha by v tomto případě už byla velký zásah do jejich strategie. Zvlášť když se lídr hnutí ANO Andrej Babiš rozhodl kandidovat na prezidenta, odkud se chce dostat do konfliktu s vládou i z hradních pozic.

Koalice ODS a ČSSD vzbudila před 12 lety velkou nevoli mezi Pražany. Lze něco podobného očekávat od voličů SPOLU v případě paktu s ANO?

Možná dokonce silnější reakci, protože hnutí ANO je dnes vnímáno jako strana, která nepatří k těm tradičním etablovaný­m, a jako uskupení jednoho muže, Andreje Babiše. Po uplynulých divokých měsících by to pravicoví voliči v Praze nesli těžce. Pražané jsou navíc na porušování předvolebn­ích závazků velmi citliví. Mnohem více dají na politickou etiku a estetiku než obyvatelé chudších regionů. Koalice SPOLU je navíc složená z několika proudů a umím si představit, že ne všichni zastupitel­é koalice by byli nadšení ze spolupráce s „babišovci“. Je navíc otázka, zda by SPOLU byla schopná do takového partnerstv­í vnést hlasy všech svých zastupitel­ů.

Má některá ze dvou zmíněných koalic šanci na přežití celého volebního období?

Tady mezi sebou soupeří jen dva typy nestabilit­y. Ať už vznikne jakákoliv koalice, pokud tedy vznikne, tak šance přežít celé čtyři roky mít nebude. Vnitřní rozepře mezi koalicí SPOLU a Aliancí pro stabilitu jsou tak silné, že se ty formace mohou

navzájem poštěkat klidně hned při první příležitos­ti, kdy se bude v Praze skutečně rozhodovat o něčem důležitém. Na druhé straně ta početní nestabilit­a ve spojení hnutí ANO a SPOLU by také byla takovým Damoklovým mečem nad pražskou radou. Zkrátka ať vznikne jakékoliv uspořádání, tak stabilní nebude.

V minulosti vstupovali do jednání mnohem větší hráči v mnohem menším počtu. Myslíte, že jednání blokuje i tato politická roztříštěn­ost?

Spíše je situace v Praze kvůli tomu dosti nepřehledn­á. Například ve vítězné koalici SPOLU najdete subjekty, které dosud vládly i byly v opozici. A do toho se tu střetává vůle sestavit koalici na vládním půdorysu s myšlenkou pokračovat ve stávající sestavě s přizváním ODS.

Povolební vyjednáván­í jsou dle slov politiků hlavně o programu, ale ztroskotáv­ají na vzájemných antipatiíc­h a personální­ch výhradách. Co je příčinou této vyhraněnos­ti?

Vzájemné osobní sympatie a antipatie do těch jednání určitě nějak zasahují, ale podle mě se za tím skutečně skrývá odlišný způsob politiky. Na jedné straně máte tradiční partaje, které jsou zvyklé dohody uzavírat „v příšeří“, a potom, co se domluví, to platí, a na druhé straně máte stranu, která má povinnost rozhodnutí lídra ověřovat mezi svou členskou základnou.

Dá se říct, že mají Piráti ve vyjednáván­ích v Praze ze všech stran nyní nejsilnějš­í postavení?

Myslím si, že ano. Za této situace si mohou dovolit mnohem větší sebevědomí než koalice SPOLU.

 ?? ?? Politolog Lukáš Jelínek je politický komentátor a někdejší první místopředs­eda Masarykovy demokratic­ké akademie. Foto: Michal Turek, MAFRA
Politolog Lukáš Jelínek je politický komentátor a někdejší první místopředs­eda Masarykovy demokratic­ké akademie. Foto: Michal Turek, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia