Dnes Prague Edition

Ostuda Turnaje mistryň: Na esa nechodí lidi

-

Ani světová jednička Iga Šwiateková si neodpustil­a ironii. Když po vítězném vstupu do Turnaje mistryň přelétla pohledem arénu, v níž se místo nadšených davů shromáždil­y jen ostrůvky fanoušků, prohlásila: „Doufám, že příště už uvidíme plný dům.“

Zájem o první dva dny tenisového svátku, který od pondělí probíhá ve Fort Worthu, byl vskutku bídný. Přestože koncentruj­e osm nejlepších hráček i deblových párů roku a Američané mají ve hře své naděje, dorazilo do haly pro čtrnáct tisíc lidí jen pár stovek diváků.

Před ubohou návštěvou si zahrál i pár Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková, který zdolal Sü I-fan a Jang Čao-süan z Číny 6:3, 6:3 a po druhé výhře už má jisté semifinále.

„Organizáto­ři měli na propagaci jen dva měsíce,“připomněla jeden z důvodů divácké nouze bývalá výtečná tenistka Pam Shriverová. Turnaj mistryň se totiž měl mezi lety 2019 a 2028 konat vždy v Šen-čenu, jenže WTA letos v Číně nepořádá žádné akce kvůli aféře kolem Pcheng Šuaj.

A na poslední chvíli oznámený náhradník z Texasu nepatří mezi tenisové bašty. WTA však při volbě dějiště hledí hlavně na zázemí a podporu místních úřadů, což ve Spojených státech zřejmě našla.

Jen diváci zatím chybějí... Třeba renomovaný americký novinář Ben Rothenberg věří, že s postupem času bude návštěvnos­t odpovídat kvalitám turnaje.

„Akce vypadá dobře a zhruba tisícovka fanoušků si ji užívá. Nesoudil bych podle jediného večera, navíc halloweens­kého. A musíme si uvědomit, že ženský tenis prožívá velkou obměnu a hledá nové hvězdy,“napsal v pondělí na Twitter.

Nicméně loňská Guadalajar­a pulzovala nadšením, i když měla na přípravu obdobně krátkou dobu. Šen-čen a Singapur, který akci pořádal v letech 2014 až 2018, lákaly zase na pohádkové prize money, luxusní hotely, moderní haly či působivou show a nakonec dorazily i slušné cifry diváků.

Také aktuální sešlost ve Fort Worthu sice vypadá navenek uhlazeně a televizní přenosy míří do celého světa, jenže tenistky pochopitel­ně nejvíc ocení potlesk přímo z hlediště. A zvyklý je na něj i Turnaj mistryň.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia