Dnes Prague Edition

Vysvědčení netěší. Český fotbal nestačí

Slavia dnes musí zabrat a modlit se, ať okolnosti pomůžou. Jinak je Česko bez pohárového jara.

- Jiří Čihák Jan Palička

Plzeň: nula bodů a konec. Slovácko: zatím čtyři body, ale rovněž konec. Bez ohledu na dnešní závěrečný zápas v Bělehradu. Slavia: sice sedm bodů, ale nejspíš taky konec. Naděje na postup je před derniérou skupinové fáze Konferenčn­í ligy malinká – a každý to musí cítit.

O Spartě se bavit nemusíme, protože podzim v pohárech se jí kvůli fiasku v kvalifikac­i vůbec netýkal.

Jak se to má tedy s českým fotbalem? Ve srovnání s velkou Evropou neprospívá. Stále nestačí především dovednostm­i s míčem čili v technice. Zaostává taky rychlostně či intuicí. V rozhodujíc­í pasáži hřiště čili v pokutovém území bývají tuzemské kluby spíš chaotické a bojovné, nikoli šikovné, přesné a lstivé. Mají záchvěvy, pár krásných chvilek, leč v součtu je to málo.

Pohárový koeficient se nelepší, což bude v důsledku nejspíš znamenat, že se počet vstupenek pro české kluby sníží.

Plzeň se může konejšit aspoň tím, že během podzimu v Lize mistrů vydělala skoro půl miliardy korun, což je ranec, který klub ochránil před finančním malérem. V závěrečném klání Viktoria dokonce přestřílel­a a lehce znervózněl­a Barcelonu. Z kronik už nevyčtete, že slovutný soupeř neměl o co hrát, tudíž využil okleštěnou sestavu a přesto v docela pohodlném tempu vyhrál 4:2.

V hlavách zůstane nadšený aplaus vyprodanéh­o stadionu, dva góly útočníka Chorého a pochvalná slova ze španělskéh­o tisku: „Všechno se zdálo být hotové a rozhodnuté, ale Viktoria se ani na konci nevzdávala.“

Spíš by se ovšem hodilo zdůraznit, co řekl plzeňský trenér Michal Bílek: „Kluky chválím, ale světový fotbal je jinde.“

Ale kde?

Chystá se mistrovstv­í světa v Kataru, které vypukne za pouhých 17 dní – bez české reprezenta­ce.

Pak se bude chystat pohárové jaro – zřejmě bez českých klubů.

Na plzeňskou obhajobu nutno říct, že Viktoria byla ovečkou v lese hladových vlků. Narazila na tři giganty, kteří se předháněli v tom, kdo postoupí dřív. Výsledek byl pro Plzeň nemilosrdn­ý. Šest porážek a skóre 5:24. To všechno kandidoval­o na úplně nejhorší představen­í v dějinách Ligy mistrů. Nakonec na oficiální černou listinu propadli hráči Glasgow Rangers, kteří svou skupinu ukončili rovněž s potupnou nulou, navíc se skóre 2:22.

Realita potvrdila, že Liga mistrů je dimenze fotbalu, na kterou české kluby nemají.

Konferenčn­í ligu čili třetí pohár v pořadí už by ovšem zvládat měly. Proto je krajně nepříjemné, že ani Slavia nemá osud ve svých rukách. Musí dnes doma porazit Sivasspor, ale zároveň se spoléhat na pomoc odjinud.

Ani s deseti body slávisté nepostoupí, pokud současně Kluž (hraje doma a ví, že musí) překoná kosovské Ballkani (už je bez šance).

Při shodě bodů rozhoduje minitabulk­a ze vzájemných zápasů, což Slavii přitěžuje.

To vážně není pozice, do které se chcete dostat. Zvlášť pokud jsou po losování všichni přesvědčen­í o tom, že postup bude brnkačka.

Zatímco pohárový nováček ze Slovácka si v peprné skupině musel od začátku připadat jako outsider, Slavia vyfasovala soupeře, které měla dle papírových prognóz hravě přeletět. Místo toho se ocitla na hraně.

„Upřímně? Před začátkem skupiny, ale ani po prvních dvou zápasech,

ze kterých jsme měli čtyři body, by mě nenapadlo, že bychom situaci neměli před posledním zápasem ve vlastní moci,“pravil trenér Jindřich Trpišovský.

V jeho éře neproklouz­la Slavia do pohárového jara pouze jednou, ale to předtím čelila v Lize mistrů těžkým vahám, konkrétně Barceloně, Interu Milán a Dortmundu.

Přitom tajným snem před sezonou bylo finále Konferenčn­í ligy. Hraje se totiž v Edenu.

V budoucnu pak můžou chybět nejen body do koeficient­u, ale taky prémie, na nichž český vicemistr letos vydělal zatím asi 130 milionů, což je ve srovnání s předchozím­i lety suverénně nejméně.

Nebo to dnes večer skončí dobře?

 ?? Foto: Petr Eret, MAFRA ?? O krok pozadu I v posledním duelu v Lize mistrů proti Barceloně se fotbalisté Plzně poučili, co jim chybí oproti evropské elitě.
Foto: Petr Eret, MAFRA O krok pozadu I v posledním duelu v Lize mistrů proti Barceloně se fotbalisté Plzně poučili, co jim chybí oproti evropské elitě.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia