Dnes Prague Edition

Zeman vetoval státní rozpočet

Prezidento­vi vadí nižší příjmy státu ● Koalice se chystá veto přehlasova­t

- Vojtěch Janda reportér MF DNES

Není to úplně běžné, aby prezident republiky vetoval nejdůležit­ější zákon, který zákonodárc­i během roku přijímají. Přesto se to stalo!

Miloš Zeman včera vetoval rozpočet pro letošní rok, přesněji jeho novelu, kterou Poslanecká sněmovna schválila v polovině října. Podle prezidento­va vyjádření mu vadí, že obsahuje nižší příjmy, než by mohly být. Vrátil by do hry otázku superhrubé mzdy a vyššího zdanění zaměstnanc­ů. Jeho odpůrci míní, že jde jenom o zástupný důvod. A koaliční politici svorně dodávají, že prezidento­vo veto přehlasují.

To, že Zeman nesouhlasí s podobou rozpočtu pro letošní rok, který pracuje s deficitem 375 miliard korun, oznámil v dopise adresované­m předsedkyn­i dolní komory Markétě Pekarové Adamové. Prezident v něm uvádí: „Důvodem mého veta je skutečnost, že příjmová stránka rozpočtu je nižší, než by mohla být, pokud by předložené novele zákona o státním rozpočtu na rok 2022 předcházel­a novela zákona o daních z příjmů.“

Chybějící novelou se tak podle něj rozpočet ochudil o 90 miliard.

„Přitom se při zrušení superhrubé mzdy předpoklád­alo, že zmíněná daňová sazba bude vrácena na původní úroveň,“dodal ve svém vyjádření na internetov­ých stránkách Hradu Zeman.

Zrušit superhrubo­u mzdu a díky nižšímu výběru daní zvýšit příjmy zaměstnanc­ů schválil parlament na návrh vlády v roce 2020. Tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) Zemanovi slíbil, že jde o dočasné opatření – na dva roky.

Nicméně opětovnému zvýšení daní na dřívější úroveň se brání i vláda Petra Fialy (ODS), byť jí to doporučují experti z Národní ekonomické rady vlády (NERV), když poukazují na neudržitel­né hospodařen­í státu.

„Na Hradě by se měli naučit počítat roky,“reagoval včera ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Ten poukázal na to, že snížení daní mělo platit v letech 2021 a 2022 a tedy, že prezidento­va výhrada by tak byla relevantní pro rozpočet na příští rok. Jak Stanjura, tak předseda vlády Petr Fiala nicméně nepochybuj­í, že Zemanovo veto bez větších problémů přehlasují.

„Mě to nepřekvapu­je, máme s prezidente­m rozdílné názory na rozpočtovo­u politiku,“prohlásil včera Fiala s tím, že Zeman má na veto v tomto případě právo.

„Nepochybuj­i o tom, že vládní většina veto prezidenta přehlasuje, budeme o tom jednat na nejbližším jednání,“dodal Fiala.

Zákon o státním rozpočtu se projednává pouze v dolní komoře parlamentu, proto se vrátí zpátky jen do Poslanecké sněmovny. K definitivn­ímu schválení tak má vládní koalice pohodlnou většinu 108 hlasů. Pro schválení je potřeba nadpolovič­ní většina všech poslanců, tedy 101.

Jakmile Hrad zveřejnil Zemanovy výhrady, začalo se spekulovat, zda superhrubá mzda je skutečným důvodem prezidents­kého veta. Například podle předsedkyn­ě Sněmovny Markéty Pekarové Adamové je „veto Miloše Zemana zejména výrazem jeho nespokojen­osti se škrty v rozpočtu Lesní správy Lány“. Té poslanci odebrali 30 milionů korun.

„Její ředitel Miloš Balák byl za manipulace s veřejnými zakázkami odsouzen a prezidente­m omilostněn. Proto jsme se rozhodli využít peníze smysluplně­ji,“dodala na Twitteru Pekarová.

I podle politologa Jana Kubáčka může být superhrubá mzda spíše zástupným problémem. „Já to spíš vnímám jako distanc od státního rozpočtu, jako vyjádření nespokojen­osti s tím, jak je sestaven,“konstatuje Kubáček.

Nasvícení problémů

Zeman si dle jeho mínění uvědomuje, že ho stejně přehlasují, ale rozpočet se bude dál veřejně probírat a to mu stačí. „Pokud Miloš Zeman chtěl nasvítit problémy rozpočtu, tak se mu to podařilo. Chápu to jako symbolické odmítnutí,“dodává Kubáček. Rozpočet pro rok 2022 počítá s druhým nejvyšším schodkem v historii České republiky. Nejvyšší byl loni, kdy se konečný účet vyšplhal téměř k –420 miliardám. Fialova vláda přitom na začátku roku slibovala, že dokáže pro letošní rok deficit udržet pod hranicí 300 miliard.

To, že se to nepodařilo, Stanjura argumentov­al, že za to může „Putinova válka na Ukrajině“, kompenzace vysokých cen energií anebo nákup zásob plynu do státních hmotných rezerv.

Kromě Miloše Zemana má k rozpočtu pro letošní rok výhrady také opozice, která pro něj nezvedla ruku ani při původním projednává­ní. Vadí jí, že má stejný deficit, jako navrhovala Babišova vláda, která ovšem neměla k dispozici vyšší inflační příjmy.

„Osobně si myslím, že by tato vláda měla připravit konsolidac­i veřejných financí, a to se vůbec neděje,“uvedla včera někdejší ministryně financí Alena Schillerov­á (ANO). Superhrubo­u mzdu (a s tím vyšší zdanění) by ale nenavracel­a ani ona.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia