Dnes Prague Edition

Jdou dříve do důchodu, dostanou víc

Díky valorizaci se výjimečně vyplatí žádat dříve

- Kamila Jušková spolupraco­vnice redakce

Jaroslav Dvořák z Kolína si spočítal, že když půjde do důchodu předčasně o rok dříve, tak bude pobírat víc peněz. Tenhle paradox je možný hlavně kvůli mimořádným valorizací­m kvůli inflaci na konci letošního roku.

Dne 2. ledna Dvořákovi bude 64 let a tehdy mu vznikne oficiální nárok na důchod. Spočítal si na důchodové kalkulačce, že by měl nárok na 20 814 korun měsíčně.

„Když ale požádám o kvartál dříve, tedy kdykoli do konce roku, budu mít jen asi o dvě stovky méně. A k tomu mi připočtou zhruba 825 korun díky valorizaci od 1. ledna. Takže dostanu 21 432 korun měsíčně,“říká pan Dvořák. Kdyby požádal až zkraje ledna, valorizace by jej minula. Nevyplatí se mu ani přesluhova­t. Kdyby vydržel v práci o rok déle po řádném termínu důchodu, dostal by 21 159 korun, tedy pořád méně než nyní.

Úředníky kontaktují i lidé, kteří chtějí podrobně vypočítat, zda se jim předčasný důchod vyplatí. To je ale tak složité, že to nelze dělat na počkání. Aspoň orientačně by proto měli podle úředníků využít zjednoduše­nou důchodovou kalkulačku. Ředitel České správy sociálního zabezpečen­í František Boháček uvedl, že lidé také chtějí od úředníků záruku, že předčasný důchod přiznaný letos pro ně bude výhodnější než penze přiznaná příští rok.

Správa garanci ale poskytnout nemůže. Obecně však platí, že předčasní žadatelé získají více.

Nával na úřadě

Na pobočkách České správy sociálního zabezpečen­í se kvůli výhodným předčasným důchodům tvoří dlouhé fronty. Termíny jsou dlouho dopředu zamluvené a úředníci nabádají žadatele o důchod, aby si vše potřebné vyřizovali online nebo poštou. „Nelze vyloučit, že na konkrétníc­h pobočkách již termíny pro sepsání žádosti do konce tohoto roku nebude možné získat. Pokud lidé přijdou bez objednání, nemusí na ně vůbec přijít řada,“řekla mluvčí správy Jitka Drmolová.

Pětinásobn­ý nárůst

Nápor žadatelů přitom podnítilo ministerst­vo práce a sociálních věcí. To v říjnu zveřejnilo, že výpočet předčasné penze je navzdory trvalému krácení letos díky mimořádným valorizací­m vyšší, než by byl řádný důchod příští rok. To mělo za následek téměř pětinásobn­é zvýšení počtu žadatelů o dřívější odchod do penze.

Zatímco v září správa evidovala zhruba 16 tisíc žádostí o důchod a z toho asi 3 600 o předčasnou penzi, v říjnu to bylo už 30 700 žádostí o důchod, z toho 17 195 o předčasný.

Podíl lidí odcházejíc­ích do penze však roste v posledních letech vytrvale – i bez ohledu na letošní mimořádné valorizace. Ještě před 20 lety bylo předčasnýc­h důchodů jen 11,7 procenta, letos už je to podle dat za třetí kvartál 28,6 procenta.

Jinými slovy, téměř každý třetí důchodce jde do penze dříve než v řádném termínu. Podle ekonoma Filipa Pertolda, který je členem důchodové komise, je to způsobeno špatným nastavením systému valorizací. „Jakmile bude inflace vyšší než pět procent, odejít do předčasnéh­o důchodu se kvůli aktuálnímu systému valorizací vždy vyplatí,“řekl Pertold.

Podle něj je jedním z řešení vyšší penalizace za předčasný odchod do důchodu.

Motivace pracovat

Podle dat, která sbírá think tank IDEA, vstupuje většina lidí do předčasnéh­o důchodu v posledním roce před řádným termínem, kdy je srážka jen asi jedno procento za každý kvartál.

„Naše pravidelné průzkumy potvrzují, že hlavním důvodem pro předčasnou žádost je, že lidé jednoduše už nechtějí dál pracovat,“dodal Pertold. Zdravotní důvody tvoří výrazně menší část. Malé je prý i procento lidí, kteří jsou na pracovním úřadě a nemohou již sehnat uplatnění.

„Na trhu práce žádné drama není, máme nejnižší nezaměstna­nost od roku 1989. Makroekono­micky je argument, že lidi po šedesátce nikdo nezaměstná, celkem lichý,“souhlasí ekonom Vladimír Bezděk.

Ministerst­vo práce chce motivovat k co nejdelší pracovní činnosti nejen předčasné důchodce ale i ty, kdo již mají nárok na řádný důchod. „Od 1. února příštího roku budou zavedeny slevy na pojistném, které se týkají zkrácených pracovních úvazků právě pro zaměstnanc­e starší 55 let a další cílové skupiny,“říká mluvčí ministerst­va práce Eva Davidová. Pokud lidé pracují i po dosažení důchodovéh­o věku, podle současných pravidel se jim za každý rok práce zvýší penze v průměru o 80 korun.

Loni docházelo do zaměstnání necelých 137 tisíc seniorů.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia