Dnes Prague Edition

Vodáci si budou moci dát dvě piva a vyrazit

- — Josef Kopecký

PRAHA Senátoři kývli na návrh, podle nějž budou moci mít vodáci legálně v krvi půl promile alkoholu. Týkat by se to bude jen malých plavidel bez motoru a vymezených úseků vodních cest, kde nehrozí velký provoz. Půl promile alkoholu odpovídá přibližně dvěma decilitrům vína nebo dvěma desetistup­ňovým pivům. Chybí už jen podpis prezidenta Miloše Zemana.

Senátoři o návrhu vůbec nediskutov­ali. Pro bylo 60 ze 73 přítomných senátorů, 13 se jich zdrželo hlasování.

„Návrh není generálním pardonem pro opilce, není ani výzvou nebo motivací k bezuzdné a nebezpečné konzumaci alkoholu a k nebezpečné­mu jednání. Je to z mého pohledu a z našeho pohledu ochrana těch slušných, kteří to s pitím nepřeháněj­í,“hájil změnu pravidel ve Sněmovně autor nápadu Vojtěch Munzar z ODS. Podpořil ho i ministr dopravy, jeho stranický kolega Martin Kupka. Senát už v minulosti takový návrh podpořil. Prosazoval ale zároveň, aby se tolerance týkala i cyklistů na vinařských stezkách, což Sněmovna odmítla, a tak tehdy zákon spadl pod stůl.

Senátoři také kývli i na novelu zákona o ochraně spotřebite­le. U zlevněného zboží budou obchodníci muset nově uvádět, za jakou nejnižší cenu před prvním uplatněním akce produkt nabízeli v období ne kratším než 30 dnů. Pokud zboží nabízeli kratší dobu, budou uvádět nejnižší cenu za uplynulou dobu.

„Už se nebude moci stát, že uvede cenu, za kterou to nikdy neprodával,“řekl Jan Grulich, senátor z klubu ODS a TOP 09.

Novela také prodlouží ze 14 dnů na 30 dnů lhůtu, v níž je možné odstoupit od smlouvy o koupi uzavřené například na prodejní akci.

„Nově lze uzavřít smlouvu po telefonu, musí ale být potvrzena ještě písemně,“řekla senátorka z klubu hnutí STAN Hana Žáková s tím, že to pomůže občanům proti takzvaným energošmej­dům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia