Dnes Prague Edition

23 hodin v cele i tma – úděl nevinných

-

BRNO Sprchování jen dvakrát za týden, málo nafasované­ho erárního oblečení, nedostatek světla a soukromí a především málo aktivit mimo celu.

To jsou jen některá z pochybení, na něž Vězeňskou správu České republiky upozorňuje Kancelář veřejného ochránce práv.

Včera úřad ombudsmana zveřejnil zprávu z kontrol ve vazebních věznicích, kde pobývají obvinění, kteří si ještě nevyslechl­i soudní verdikt a jsou dle práva nevinní.

„Podle evropských standardů by obvinění, pokud tomu nebrání bezpečnost­ní důvody, měli trávit mimo celu až osm hodin. U nás se tomu ani nepřibližu­jeme. Standardní obviněný má právo na hodinovou vycházku denně. Pak má například možnost jít si zatelefono­vat. Bohužel dalších aktivit, jako třeba sportování, není dostatek. Zaměstnává­ní obviněných u nás téměř nefunguje,“vyzdvihuje hlavní problémy právník Milan Svoboda, který v kanceláři ombudsmana působí jako garant pro vězeňství. Obvinění tak tráví většinu dní s jedním či dvěma

lidmi na cele, kde je často toaleta oddělená jen plastovým závěsem. Kvůli architektu­ře starých budov nemají dostatek světla či čerstvého vzduchu a sprchovat se mohou jen dvakrát do týdne.

Cely jsou v některých případech dokonce pod dohledem kamer, takže lidé v nich nemají žádné soukromí. „Sledování obviněných v celách

by mělo být zcela výjimečné. Ospravedln­itelné je pouze v případech, kdy hrozí, že by si obviněný mohl ublížit,“vysvětluje Svoboda.

To vše může působit na psychiku těch, kteří se připravují třeba na soudní líčení. „Nebylo zjištěno špatné zacházení s vězni, nicméně vazba nesmí být využívána jako forma nátlaku a nesmí zde být ponižována lidská důstojnost,“připomněl ombudsman Stanislav Křeček.

Do humánní vazby investujem­e Vězeňská služba obdržela výsledky kontrol teprve začátkem týdne, v následujíc­ím měsíci se s nimi seznámí a případně se podle doporučení zařídí. Mluvčí Markéta Prunerová přiznává, že velkým problémem je najít pro obviněné zaměstnání. „Vzhledem k tomu, že průběžná doba vazby je dnes 90 dnů, je opravdu velmi těžké najíst subjekty, které by byly ochotny obviněné osoby zaměstnat,“shrnuje Prunerová. Podle ní od roku 2013 investoval­a vězeňská služba do zlepšení podmínek vazby více než 71 milionů korun. Pod úvodním slovem zprávy je podepsaná ještě bývalá zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková. „Systematic­ké návštěvy se uskutečňov­aly ještě za působení Anny Šabatové, v covidovém období jsme se zaměřovali na jiné aspekty vězeňství. Ale ano, velkou část kontrol jsme zpracováva­li s paní Šimůnkovou,“potvrdil MF DNES Svoboda. (mls)

 ?? ??
 ?? ?? Šero a nedostatek soukromí Fotografie pořídili kontroloři při jedné z návštěv vazební věznice. 2x foto: Kancelář veřejného ochránce práv
Šero a nedostatek soukromí Fotografie pořídili kontroloři při jedné z návštěv vazební věznice. 2x foto: Kancelář veřejného ochránce práv

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia