Dnes Prague Edition

Češi šetří energií, odběr plynu klesl o čtvrtinu

K úsporám přispělo počasí. Říjen byl nejteplejš­í za pět let.

- Sára Mazúchová redaktorka MF DNES

Česko v říjnu spotřebova­lo o 27 procent méně plynu a o sedm procent méně elektřiny než za stejné období minulého roku, vyplývá z dat analytické společnost­i Amper Meteo. K úspoře přispívá nadstandar­dně teplé počasí. Jenže i po očištění o jeho vliv činí úspora u plynu 7,3 procenta a u elektřiny šest procent. Je tak jasné, že lidé s energiemi šetří, nehledě na to, jak jim zrovna přejí venkovní teploty. Kvůli neustále rostoucím účtům za energie hledají cesty, jak spotřebu omezit.

Návrat k tuhým palivům

„Do dřeva se mi nechtělo jít, z krbu se práší a smrdí to, ale nakonec jsem musela ustoupit, když jsem viděla ceny za plyn,“říká Anna Vavríková z Jihomoravs­kého kraje. Loni na podzim koupila s partnerem starou chalupu. Celý dům začali vytápět až v lednu po kompletní rekonstruk­ci. Už v létě si nicméně Vavríková spočítala, že ročně dům spolkne zhruba 25 megawattho­din (MWh) plynu. Cenu mají zafixovano­u na 1 502 korunách za MWh, takže by ročně za plyn platili zhruba 37 tisíc korun. Rozhodli se tedy, že musí spotřebu omezit. A příští rok by to mohl být dvojnásobe­k.

„Když jsme přes den v práci, temperujem­e dům plynem, a když přijdeme domů, zatopíme v krbu,“uvádí Vavríková. „Muž navíc přišel s tím, že když nám běží plyn a máme jen běžné termostati­cké hlavice na radiátorec­h, tak to nejde vůbec regulovat a topíme hrozně moc. Proto nakoupil čidla do každé místnosti, které spravujeme přes aplikaci v chytrém telefonu,“říká Vavríková.

Hlavní termostat se řídí podle teploty v ložnici. Když je tam 18,5 stupně Celsia, topení sepne a vypíná se v moment, kdy se teplota dostane na devatenáct stupňů. „Když je v ložnici devatenáct stupňů, tak víme, že v obýváku máme 19,5 a v koupelně necelých dvacet. Ale to je maximum. Nikde v celém domě není víc,“popisuje Vavríková. Když přijde večer domů, přitápí si zmíněným dřevem. Teplota v obýváku tak může vystoupat až na 23,5 stupně. Zdali zvolená opatření dopomohou k výrazně nižším účtům, ukáže až topná sezona. „Problém je, že vylétly i ceny dřeva. Loni stál metr krychlový 700, teď jsme ho nakupovali za zhruba 1 600 korun. Takže vlastně ani nevím, jestli nám dřevo nějakou výraznou úsporu udělá,“uvažuje Vavríková.

„Topení v krbu může lidem pomoci uspořit na topné sezoně i několik desítek tisíc korun, úspora ale při zastropová­ní cen plynu a elektřiny už nebude tolik markantní,“říká energetick­ý analytik webu Ušetřeno.cz Jan Béreš. Nejvíc lze podle něj ušetřit při vytápění hnědým uhlím, které na rozdíl od dřeva téměř nezdražilo. Jde nicméně o jednu z nejméně ekologický­ch variant.

Jiří Matoušek ze společnost­i Centropol upozorňuje, že do výpočtu úspory vstupuje řada proměnných – třeba to, že krb může pořádně vytopit jen jeden pokoj. Možnou úsporu znázorňuje na příkladu domku s výměrou 100 metrů čtverečníc­h a krbem umístěným v obýváku. „Naše modelová domácnost by ušetřila zhruba 7 500 korun na zemním plynu, ale za dřevo by zaplatila 3 405 korun. Celková velmi orientační úspora tak bude činit 4 000 korun za rok. Jde o zjednoduše­ný příklad,“říká Matoušek.

Zařídit se ještě před krizí

Petr Fojtík sleduje spotřebu energií svého baťovského domku v Otrokovicí­ch už od roku 2007. Aby nyní, v době drahých energií, spotřebu snížil, vyměnil před pár týdny patnáct let starou lednici za novou, úspornější a plánuje další opatření, například termoizola­ční fólii za topení. Tu největší změnu má už ale úspěšně za sebou – před šesti lety nechal dům zateplit a vyměnil okna. „Předtím jsme spotřebova­li zhruba 1 100 až 1 200 kubíků zemního plynu ročně. Co jsme pořídili zateplení a nová okna, máme spotřebu poloviční, zhruba 600 metrů kubických,“uvádí Fojtík.

Díky záznamům o vlastní spotřebě mimo jiné vidí, jak se mu nyní do odběru propisuje teplé počasí.

„Vloni v říjnu jsme protopili 37 kubíků plynu, letos to bylo 25 metrů kubických, tedy zhruba o třetinu méně,“říká Fojtík.

Počasí je letos k domácnoste­m, které se potýkají s drahými energiemi, laskavé. Podle společnost­i Amper Meteo je letošní říjen nejteplejš­í za posledních pět let. Z dat Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu navíc vyplývá, že první tři kvartály letošního roku byly zhruba o 0,8 stupňů Celsia teplejší, než je průměr za posledních třicet let.

Teploty, ať už vysoké či nízké, se nejvíce propisují do spotřeby zemního plynu, a to proto, že se tato komodita využívá zejména na vytápění domácností.

„Plynem se hlavně topí, díky čemuž je daleko jednodušší něco ušetřit. Můžete teplotu v domě snížit o pár stupňů a úspora je významná,“komentuje to analytik společnost­i Amper Meteo Kamil Rajdl.

Od začátku roku se v Česku meziročně spotřebova­lo o 19,4 procenta méně zemního plynu než minulý rok, po očištění o vliv počasí jde o úsporu téměř dvanáct procent. Spotřeba byla nižší i v porovnání se všemi posledními čtyřmi roky.

„Letošnímu říjnu byl teplotně nejblíže říjen roku 2018, který byl chladnější pouze o půl stupně, a přesto se spotřebova­lo o 24 procent více plynu než letos,“uvádí Rajdl.

Úspora se v průběhu roku 2022 postupně zvětšovala, tento trend ale zřejmě přes zimu pokračovat nebude.

„Ještě v září lidé dokázali oddálit začátek topné sezony. I přesto, že byl říjen teplý, tak chladnější noci udělají své a lidé již prostě topit občas musí, i když v menší míře než za stejných podmínek v minulých letech,“říká Rajdl.

Naopak u elektřiny byly úspory v měsíci říjnu nejvyšší za celý letošní rok a stále se zvětšují. Jejich procentuál­ní výše nicméně není tak vysoká jako v případě plynu – pohybuje se v jednotkách procent. V případě elektřiny je totiž šetření těžší. Dochází k němu například díky výměně starých spotřebičů za nové. K celonárodn­í úspoře podle Rajdla přispívá i boom střešních fotovoltai­ckých elektráren.

„Výrazně narůstá počet používanýc­h fotovoltai­ckých panelů, díky čemuž je odběr ze sítě menší,“uvádí analytik. Podle Solární asociace se za první pololetí roku 2022 nainstalov­alo více fotovoltai­ckých elektráren než za celý loňský rok.

U plynu stačí snížit teplo v domě a úspora je značná. S elektřinou je to těžší.

Některé firmy propouštěj­í

Dalším významným faktorem snížení spotřeby elektřiny a plynu jsou úspory v průmyslu.

„Firmy na vysoké nárůsty cen musí reagovat a není to jen o klasických opatřeních na úspory energie, jako jsou investice do lepšího vytápění, zateplení, úspornější­ho osvětlení nebo vlastní fotovoltai­ky, v některých případech podniky musí i omezovat výrobu,“komentuje to Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářsk­é politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia