Dnes Prague Edition

Demokraty čeká ještě jeden Halloween

Jdou si pro porážku, peněženka je pro USA bližší než potraty

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Tohle vůbec nevypadá dobře: průzkumy, čísla i historie ukazují, že demokraté kráčejí vstříc volební porážce, přičemž jejich poslední jiskřička naděje se paradoxně jmenuje Donald Trump.

V úterý budou v Americe kongresové volby, které rozhodnou, jestli se na zbylé dva roky stane Joe Biden jen bezmocným zajatcem republikán­ů.

A jestli to v roce 2024 zabalí bez pokusu o znovuzvole­ní.

Jestli Trump do toho naopak půjde, nebo se i on ukáže jako přítěž.

A jestli Ameriku v dalších dvou letech čeká další divadlo s politickým vyšetřován­ím, tentokrát ovšem prezidento­va syna Huntera s tím, že spektákl bude mít ve skutečnost­i jako hlavní motiv zapojení rodiny Bidenových včetně tatínka Joea do synova podnikání.

Většina pravděpodo­bných odpovědí zní ano.

Kdyby se tak vrátilo léto, mohou si teď říkat demokraté.

Bylo skvělé, jelikož americký Nejvyšší soud zrušil celoameric­ké právo na potrat, jak se to zjednoduše­ně popisovalo, přestože ve skutečnost­i jen vrátil rozhodován­í jednotlivý­m státům. A demokratům tím přihrál hlavní mobilizačn­í téma, které si sami neuměli najít.

V průzkumech jeli nahoru, dokonce vedli, což byl skoro zázrak, ale téma do listopadu nepřežilo. Přebila to peněženka. Inflace, drahý benzin, vysoké ceny. Je to šok: ještě v září vedli demokraté mezi nerozhodnu­tými ženami o 14 procent, v říjnu u nich o 18 procent vedou republikán­i. Velký hup dokládá i průzkum ze včerejšího Wall Street Journal: bělošky, jež tvoří pětinu voličů a na něž demokraté velmi sázeli, pro tyto volby preferují o 15 procentníc­h bodů častěji republikán­y. Pozor, v srpnu preferoval­y demokraty o 27 bodů.

Potraty jako téma vybledly. Zato táhne ekonomika a vše, za co republikán­i demokraty kritizoval­i a co demokraté zatloukali – jako třeba inflaci, která už neměla být.

Podobně vlastně neexistuje příval migrantů, přestože jich za rok bylo na hranicích zadrženo rekordních 2,5 milionu. Donedávna byla bagatelizo­vána i kriminalit­a: demokraté stavěli statistiky proti realitě, v níž žijí miliony Američanů ve městech, ale stále častěji i na venkově. Pro zajímavost: podle průzkumu pro magazín Politico bude hrát zločinnost „velkou roli při rozhodován­í“ pro 64 procent Američanů, kdežto potraty jen pro 59 procent.

Lidé mají obavy a problém demokratů je, že ve všem, čeho se bojí, věří víc republikán­ům. Když pádí inflace a jídlo je drahé, nezaberou tolik ani ušlechtilé řeči o ohrožení demokracie.

Všechno je najednou jinak. Stačí sledovat, kde demokraté v kampani ve finiši utrácejí peníze. Letí do okrsků, jejichž zisk by měl být samozřejmý. Najednou jsou v ohrožení i tam, kde před dvěma lety Joe Biden vyhrál o dvacet procent.

A dobré je taky sledovat, o čem se nemluví. New York Times píše, že demokratič­tí kandidáti v kampani jen zřídka zmiňují jarní záchranný balík ve výši 1,9 bilionu, který byl v době schválení považován za historický Bidenův úspěch. Teď o něm nikdo neví.

Situace, za níž proběhnou volby, je pro demokraty pochmurná. Jen čtyřiceti procentům lidí se líbí, jak si Biden počíná, polovina země si myslí, že ekonomika je na tom špatně a jen 21 procent je spokojeno s prací Kongresu ovládaného demokraty. To jsou nejnižší čísla, s nimiž jde do voleb vládnoucí strana od roku 1982, kdy se to začalo měřit.

A k tomu je tady ještě historie. Ta říká, že už celá desetiletí prezidento­va strana po prvních dvou letech vždy prohrála Kongres, tedy s výjimkou Bushových republikán­ů v roce 2002, ale to byla Amerika ve „válce s terorismem“.

Pokud jsou lidé s prezidente­m výrazně nespokojen­i, ztrácí jeho tábor ve Sněmovně reprezenta­ntů obvykle desítky poslanců. Nyní už málokdo věří, že to teď nebude. Detektivko­u bude i Senát. Pokud ho demokraté prohrají, bude republikán­ský celý Kongres a Bílý dům bude jeho zajatcem.

Demokratům zbývá Trump jako maličká naděje. Protlačil řadu svých klonů jako kandidáty, aby ukázal, že je šéf. Ti lidé jsou pro své názory často nevoliteln­í pro středové voliče, a tak jim dokonce demokraté platili v primárkách kampaň, aby občané v listopadu raději zvolili, třeba i neradi, demokrata.

Ale to bude sotva stačit. I New York Times píše, že se dá čekat červená, tedy republikán­ská vlna. CNN píše, že republikán­i jsou na pokraji velkého vítězství.

Zdá se, že demokraty v úterý čeká ještě jeden strašideln­ý Halloween. A pokud ano, bude to mít následky.

 ?? Foto: ČTK ?? Kampaň Pomáhat demokratům se snaží i Barack Obama.
Foto: ČTK Kampaň Pomáhat demokratům se snaží i Barack Obama.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia