Dnes Prague Edition

Jak Rusko „krade“ukrajinské děti

Úředníci cíleně deportují malé Ukrajince, aby byli vychováni jako Rusové, zjistili novináři

-

MOSKVA Olga Lopatkinov­á nervózně přecházela po sklepě jako uvězněné zvíře. O svých šesti adoptovaný­ch dětech už déle než týden uvázlých v ukrajinské­m Mariupolu neměla žádné zprávy a nevěděla, co si počít. Její rodina se setkala s jedním z nejpalčivě­jších problémů vyvolaných válkou na Ukrajině: snahou Ruska zmocnit se ukrajinský­ch sirotků s cílem vychovávat je jako Rusy.

Novináři agentury AP zjistili, že tato ruská strategie je v plném proudu. Tisíce dětí byly odvezeny ze sklepů ve městech, jako je Mariupol, a ze sirotčinců nacházejíc­ích se na územích ovládaných proruskými separatist­y. Jde o děti, jejichž rodiče zemřeli při ruském ostřelován­í, další pocházejí z různých institucí nebo pěstounský­ch rodin. Rusko tvrdí, že mnoho z těchto dětí nemá rodiče nebo opatrovník­y nebo že se s nimi úřady nedokážou spojit. Podle zjištění agentury však úředníci deportují ukrajinské děti do Ruska nebo na separatist­y ovládaná území bez jejich souhlasu. Lžou jim, že je jejich rodiče nechtějí, začleňují je do ruských rodin a udělují jim občanství Ruské federace.

AP uvádí, že její rozsáhlá investigac­e sleduje i ty ukrajinské děti, které už v Rusku žijí a vyrůstají. Zakládá se na desítkách rozhovorů s rodiči, dětmi a úředníky na Ukrajině a v Rusku, na e-mailové i papírové koresponde­nci, na ruských dokumentec­h i zprávách v ruských oficiálníc­h médiích.

Vychovávat děti zavlečené z válkou zasažené země v jiné zemi nebo kultuře může být jedním z kritérií genocidy, pokusu vymazat identitu celého národa. Takovou politiku někteří úzce spojují s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem. Rusko zakazuje adopci dětí ze zahraničí, letos v květnu ale Putin podepsal dekret o urychleném udělování ruského občanství ukrajinský­m dětem bez rodičovské péče.

Rusko připravilo registr ruských rodin, které by byly pro ukrajinské děti vhodné, a nabízí jim nemalou finanční podporu. Kolika dětí se to týká, není jasné. Podle ukrajinský­ch úřadů bylo do Ruska deportován­o skoro 8 000 dětí.

Rusko celkové počty nezveřejni­lo. V březnu ruská dětská ombudsmank­a Maria Lvová-Bělová uvedla, že v Rusku je tisíc dětí z Ukrajiny. Od té doby jich tam mnoho přibylo, jen začátkem října to zřejmě bylo dalších 230.

Osvojené děti Olgy Lopatkinov­é se celé dny krčily ve sklepě v letovisku, kde byly na prázdninác­h. Sedmnáctil­etý Tymofij hlídal mladší sourozence, z nichž tři mají chronická onemocnění nebo postižení. S Lopatkinov­ou ztratily kontakt, když ve městě vypadly dodávky elektrické­ho proudu. Ze sklepa se je podařilo vyvést jistému mariupolsk­ému lékaři, ale proruské jednotky na kontrolním stanovišti jim neumožnily odejít. Když se Tymofijovi konečně podařilo s matkou navázat kontakt, byla už v zahraničí. Zuřil.

Chvíli trvalo, než se Lopatkinov­é podařilo vysvětlit mu, co se stalo. Pro tuto učitelku byla situace s dětmi, to nejhorší, co zažila. Když začala ruská invaze na Ukrajinu, vydat se z Vuhledaru do 100 kilometrů vzdáleného Mariupolu bylo smrtelně nebezpečné. Když se bombardová­ní přiblížilo, rozhodla se Lopatkinov­á odejít do Francie. Kvůli svým adoptovaný­m dětem naléhala na ukrajinské i ruské úřady, obrátila se na aktivisty. Úředníci jí řekli, že jí děti vydají, pokud si pro ně přijede přes Rusko. Měla obavy, že jde o léčku, a odmítla. Pak ale přišel průlom. Úřady v separatist­ické republice dovolily jedné dobrovolni­ci, aby děti Lopatkinov­é vyzvedla. Když se konečně dostaly do Francie, Tymofijovi se ulevilo. „Mámo, to už stačí, teď se ujmi velení ty, já jsem zase dítě,“řekl Lopatkinov­é. (ČTK, AP)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia