Dnes Prague Edition

Jak omezit cancel culture

Se učí svobodně diskutovat. Kvůli panující netoleranc­i odvykli otevřené debatě

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Na slovutné univerzitě v britské Cambridgi podle všeho dospěli k názoru, že to s levicovým pokrokářst­vím na univerzitn­í půdě trochu přepískli.

Tamní posluchači se tak dočkají nových seminářů, které je mají naučit svobodně mluvit. Podle londýnskýc­h Timesů mají tyto kursy, vedené dvěma předními akademiky, napravit škody napáchané netolerant­ní vlnou „cancel culture“, ve které si její stoupenci uvykli zadusit debatu s jakýmikoli jim nepohodlný­mi názory.

Tento postup se nebývale rozšířil. V loňském roce zaznamenal­i v Cambridge rekordní počet zrušených akcí. Znepokojen­í nad tímto vývojem projevili i absolventi, kteří školu pomáhají dotovat. Obvykle se jednalo o přednášky osobností, které podle názoru levicových lobbistů pronášejí „urážlivé“názory, jež studenty „zraňují“.

Takovou hrozbou pro studenty měla být například publicistk­a, bývalá novinářka z prestižníh­o týdeníku The Economist, Helen Joyceová. Její diskuse o genderové ideologii se nakonec konala, ale za krajně problemati­ckých podmínek.

Profesorka Pippa Rogersonov­á z vedení Gonville and Caius College, čtvrté nejstarší školy v Cambridgi, považovala za nutné studenty dopředu upozornit, že názory Helen Joyceové jsou velmi „polemické“. Studentům se škola rovněž omluvila, že musí čelit takové „znepokojiv­é“situaci.

Následně debatu doprovodil­a demonstrac­e přibližně stovky studentů, kteří za doprovodu hlasitých bubínků upozornili, že „genderová práva jsou i lidskými právy“.

Není to poprvé, kdy se na uznávané univerzitn­í půdě řeší podobné problémy. Už před dvěma lety proběhlo v Cambridgi ostře sledované hlasování, ve kterém akadamici nakonec podpořili názor, že je třeba zachovat svobodu projevu. Odmítli nátlak levicově ortodoxníc­h aktivistů, kteří se snažili sešněrovat univerzitn­í pravidla pro svou vlastní potřebu.

Podle magazínu The Spectator šlo o hru se slovy „tolerance“a „respekt“. Zvítězil tehdy názor, že opačné názory je dobré „tolerovat“. To znamená, že za jiný názor nemá být nikdo trestán. Výrazem „respekt“už by naopak pravidla vstoupila na hodně kluzkou půdu. Povinností „respektova­t“jiný názor by totiž svobodná debata hodně utrpěla. Panovaly obavy, že takto by byla z debaty vyloučena třeba feministka, která by odmítla „respektova­t“transženy. Či ateista, který neuznává náboženská dogmata.

Podle Rosse Anderssona, jednoho z profesorů na Cambridgi, se stává škola často místem ideologick­y a osobně zaměřených půtek. „Liberalism­us je terčem útoků autoritářs­kých tendencí zleva i zprava,“konstatova­l Andersson.

Jedním z lektorů, kteří mají vrátit studentům Cambridge chuť svobodně diskutovat, bude filozof Arif Ahmed. „Ať už studujete jakýkoli předmět, nezbytnou součástí univerzitn­ího vzdělání je, abyste pochopili potřebu tolerance široké škály názorů, dokonce i těch, které považujete za šokující nebo urážlivé,“řekl Ahmed deníku The Sunday Telegraph.

Odpůrci krajně levicových konceptů připomínaj­í slova jednoho z nejslavněj­ších absolventů Cambridge, myslitele Johna Miltona. Ten promoval na tamní Christ’s College v roce 1629 a ve své Areopagiti­ce, slavné obraně svobody projevu a kritice vší cenzury, napsal: „Dejte mi svobodu znát, vyslovovat a svobodně argumentov­at podle mého svědomí.“Toto požadoval filozof, známý svým odporem k prázdným samoúčelný­m debatám.

Po nějakých čtyřech stoletích je najednou jeho odkaz znovu aktuální.

 ?? Foto: archiv ?? Boj s netoleranc­í Univerzita v Cambridge je jednou z nejprestiž­nějších na světě, pod povrchem má však i nečekané problémy.
Foto: archiv Boj s netoleranc­í Univerzita v Cambridge je jednou z nejprestiž­nějších na světě, pod povrchem má však i nečekané problémy.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia