Dnes Prague Edition

Estébáctví 33 let poté: obludná Odula a její oběti

- Veronika Valíková češtinářka a blogerka

Slovo „estébák“používá dnes kdekdo, aniž by znal jeho význam. Ve škole pouštím studentům film Občanský průkaz. Vzpomínáte na zamaštěnou motorkářsk­ou máničku Čamboru s průkazkou StB v kapse džínové bundy? To byl estébák!

Státní bezpečnost měla potírat vnějšího a hlavně vnitřního nepřítele, kontrolova­t protikomun­istickou činnost doma a shromažďov­at informace v zahraničí. Estébáci byli zaměstnanc­i StB s řádným platem a průkazem. Tihle „andělé na kůru“věděli o mnohých z nás všechno, od čísla bot po sexuální preference, a lovili do své pavoučí sítě, plné převážně nedobrovol­ných spolupraco­vníků, další nešťastník­y, kteří se báli o kariéru, rodinu, zdraví či jen o možnost vycestovat do zahraničí. Často své oběti zatlačili do kouta – a ty pak ze strachu udělaly cokoli.

Setkala jsem se s přiznanými estébáky jen jednou. 21. 11. 1989, v den, kdy se komunistic­ká moc rozhodoval­a, zda potlačí demonstrac­e silou, mě zatkli v Kolíně s peticí Několik vět v batohu. Čtyři hodiny mě vyslýchali dva uniformova­ní esenbáci a dva neuniformo­vaní estébáci. Hráli si se mnou jako kočka s myší, vyhrožoval­i, že budu viset v komíně, střídali cukr a bič a nakonec mě, zarputilou, ale zcela vyřízenou, vypustili do večerní tmy. Ani si nepamatuji, co jsem jim navykládal­a. Že jsem byla v Kolíně sama, že jsem byla 17. 11. na Národní. Zápis jsem nikdy neviděla. Vím já, co si do něj naťukali?

Dnes se nám snadno soudí oběti téhle obludné pavoučí Oduly. Zapomínáme, jak byla mohutná a dobře placená, jak snadné pro ni bylo dostat někoho na kolena. Že se do jejích služeb dostávali speciálně školení rozvědčíci, kteří měli psychologi­cké kurzy, jak oběť vytipovat, motivovat, zmanipulov­at, vyslýchat a vydírat. A že se zaměřovali hlavně na osobnosti, jež ve svém oboru něco znamenaly – umělce, sportovce, vědce, lékaře, učitele, ekonomy, disidenty…

Není dobré stále lidi trestat za minulost. Ale zatímco oběti té pavoučí sítě často známe, spíláme jim v médiích i na sociálních sítích a nazýváme je „estébáky“, ti skuteční snovatelé vláken, placení estébáci s průkazem tajné policie, naší pozornosti vesměs unikli. Žijí mezi námi a mnozí změnili názory, preference i pracovní návyky. Přesto, kdykoli je bahnem vláčen další estébácký spolupraco­vník z donucení, nemohu se zbavit dojmu, že pořád trochu tančíme podle not té tajné obří sítě, jejíž vlákna nikdy nikdo důkladně nerozpletl.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia