Dnes Prague Edition

Ztratil Olaf Scholz už veškerou soudnost?

Německý spolkový kancléř ohlásil novou politiku Německa vůči Číně a dnes na důkaz toho míří do Pekingu. Jako by Německu nestačil minulý omyl s Ruskem, který uvrhl Evropu do obrovských problémů.

- Tomáš Zdechovský europoslan­ec KDU-ČSL

Dosavadní německý přístup k Rusku a Číně přidělává vrásky celé Evropě. Stačí si vzpomenout třeba na plynovod Nord Stream, na který dlouho tolik tlačil německý průmysl. Představa byla taková, že do Německa i velké části Evropy bude proudit levný ruský plyn. Německo plánovalo, že postupně zavře jaderné a uhelné elektrárny a bude produkovat elektřinu převážně z obnoviteln­ých zdrojů, přičemž výpadky měl vykrývat právě levný plyn dodávaný z Ruska.

Lidé jsou nepoučitel­ní

Všichni víme, jak to nakonec skončilo. Ruské napadení Ukrajiny pohřbilo tyto velkolepé německé plány a také ukázalo v plné nahotě zranitelno­st Evropy kvůli závislosti mnoha dalších zemí včetně Česka na ruské ropě a plynu.

Lekce pro Německo i všechny země Evropské unie byla jasná: Rusko nemůže být pro svobodné a demokratic­ké země v Evropě spolehlivý­m partnerem a dodavatele­m strategick­ých surovin. A z toho také vyplývalo, že existuje pouze jediné řešení: vymanit se co nejrychlej­i ze závislosti na Rusku a napravit tak chybná rozhodnutí z předchozíc­h let.

Nic ale příliš nenasvědču­je tomu, že by si Evropa v čele s Německem byla schopná vzít z předchozí zkušenosti ponaučení a dělala vše pro to, aby se nestala vydírateln­ou. Spíše naopak. Právě přístup současného německého kancléře, sociálního demokrata Olafa Scholze, je bohužel ukázkou toho, jak dokážou být někteří lidé nepoučitel­ní. Sotva se Evropa stačila vymanit ze závislosti na Rusku, má nakročeno k dalšímu podobnému problému – může se stát více vydírateln­ou pro změnu ze strany pevninské Číny.

Svědčí o tom aktuální rozhodnutí německé vlády prodat podíl 24,9 procenta strategick­y důležitého přístavu v Hamburku Čínské lidové republice, konkrétně čínské společnost­i Cosco. Původně se mělo jednat dokonce o podíl 35 procent. Nakonec byl podíl kompromisn­ě snížený na méně než 25 procent. Stalo se tak navzdory mnoha varováním a mínění obou koaličních partnerů, několika ministerst­ev, vlastních tajných služeb, Evropské komise i francouzsk­ého prezidenta. Varování bohužel nepomohla. Scholz dával jasně najevo, že žádný problém nevidí.

Tím německé sbližování s Čínou rozhodně nekončí. Německý kancléř bude prvním západním lídrem, který po potvrzení čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve funkci navštíví dnes Peking. Scholz tak hodlá učinit s podnikatel­skou delegací. Tento záměr zcela pochopitel­ně vyvolal na mnoha místech ostrou kritiku.

Především proto, že svoji cestu hodlá uskutečnit bez dalších vedoucích představit­elů EU a navzdory údajné nabídce Emmanuela Macrona na společnou cestu, jak uvádí francouzsk­ý deník Le Monde. Z toho pramení i kritika ze strany ostatních vedoucích představit­elů Unie, kteří říkají, že má-li Čína začít brát Evropu jako celek vážně, měla by být EU jednotná.

Narušená jednota

Prezident Číny dobře ví, že pokud si chce získat Evropu, musí cílit na nejvlivněj­ší Německo.

Například estonská premiérka Kaja Kallasová prohlásila: „Je v jejich zájmu nás rozdělit. V našem zájmu by mělo být zůstat jednotní.“S tím, že „je také důležité, abychom s Čínou neměli samostatné dohody, protože by to znamenalo, že jsme jako Unie slabí“.

Evropa by alespoň v těch klíčových věcech měla vystupovat navenek jednotně. Vinou německého kancléře se tak ale bohužel neděje, a to je veliký problém.

Olaf Scholz se bohužel chová, jako by úplně ztratil veškerou soudnost. Separátní návštěva německého kancléře v Pekingu hraje do karet Číně, protože její prezident dobře ví, že pokud si chce získat Evropu, musí cílit právě na nejvlivněj­ší Německo. Největší země Evropské unie se nedokázala poučit z tragického pochybení, jehož důsledkem se stala současná energetick­á krize. Německý přístup jednak k veliké radosti Pekingu vážně narušuje jednotu Evropy – a navíc žene celou Evropu do náruče Číny.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia