Dnes Prague Edition

Úmorné mezivládí panuje v metropoli

Zastupitel­é přerušili jednání do 24. listopadu, vyjednávač­i mají další tři týdny

- Adam Hejduk Matěj Nejedlý

K sestavení funkční koalice na magistrátu je stále daleko. Včera sice složili noví zastupitel­é slib dosluhujíc­ímu primátorov­i Zdeňku Hřibovi (Piráti), poté však pražští politici dlouhé hodiny schvaloval­i samotný program. Následně se jim podařilo schválit nezbytná usnesení týkající se například účasti Prahy na mezinárodn­ím veletrhu nemovitost­í MIPIM nebo čerpání evropských fondů ve prospěch městských částí. Zastupitel­stvo také vybralo nové členy pro tři výbory, které musejí být na ustavující­m zastupitel­stvu zřízeny, tedy finanční, kontrolní a pro výchovu a vzdělávání. Bez dohody o nové radě zastupitel­é přerušili jednání do 24. listopadu. Vyjednávac­í týmy politickýc­h stran tak mají další tři týdny na vytvoření většinové koalice, případně na dohodu o některé z menšinovýc­h variant.

Koaliční vyjednáván­í v Praze už probíhají nejdéle za poslední čtyři volební období. Přesáhly dokonce i hranici z roku 2006, kdy povolební vyjednáván­í v Praze trvala 38 dní. „Máme šest týdnů od voleb a není jasné, kdo je koalice a kdo opozice,“stěžoval si na ustavující­m zastupitel­stvu lídr pražského ANO Patrik Nacher. Politikům na něm zahrál Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, jinak se však jednání neslo ve stejném duchu jako před volbami. Budoucnost města je i nadále nejistá, klíčové otázky jako rozpočet musí počkat.

Navzdory výsledkům letošních voleb, po kterých se vedení města zcela či částečně obmění, proti sobě včera de facto stála ta „stará opozice a koalice“. Řešila se třeba kauza Dozimetr a s ní spojené zakázky města. Schůze navíc vytvářela dojem, že posunout město vpřed vstříc novému volebnímu období nikdo příliš nespěchá. Zastupitel­é místo budoucnost­i opět řešili totéž co v září či v červnu.

Spor o Marvanovou

Koalice SPOLU na zasedání navrhla ustanovení zmocněnce hlavního města Prahy, který by zastupoval zájmy města při přípravě a realizaci auditů v městských společnost­ech včetně zastupován­í v případných občanskopr­ávních nebo trestněprá­vních řízeních. Na tento post přitom koalice navrhla dosavadní pražskou radní, letos zvolenou zastupitel­ku na kandidátce SPOLU Hanu Kordovou Marvanovou.

„Je naprosto skandální, že se Rada hlavního města Prahy nezajímá o prošetření všech podezřelýc­h zakázek, kterých se týká korupční kauza Dozimetr. Zastupitel­stvo přitom už v červnu 2022 uložilo provedení nezávisléh­o hloubkovéh­o auditu dopravního podniku. Po čtyřech měsících není ani zadán, ani zpracovává­n,“konstatova­la například Kordová Marvanová.

Podle slov nově zvolené zastupitel­ky za Prahu sobě Kristýny Drápalové však není Marvanová na tuto funkci tou pravou osobou. „Paní doktorka Marvanová byla v minulém volebním období radní za Starosty a nezávislé a podle svých slov věděla o nekalostec­h, které se v kauze Dozimetr děly. Bylo by tedy velmi podivné, kdyby se měla jakkoliv podílet na jejím vyšetřován­í,“kontrovala Drápalová. Zastupitel­é Prahy sobě či Pirátů navíc deklaroval­i, že by na audity měl dohlížet někdo nezávislý a nepolitick­ý.

Naklánění k ANO

Povolební vyjednáván­í jsou nyní v patové situaci. Koalici na vládním půdorysu blokují Piráti svými podmínkami o nemožnosti zvolení trestně stíhaných do rady a především

nově vytvořenou Aliancí pro stabilitu, kterou dávají najevo jednoznačn­ou budoucí spolupráci s uskupením Praha sobě kolem Jana Čižinského. I kdyby se tak SPOLU rozhodlo „obětovat“místo v radě města pro trestně stíhaného lidovce Jana Wolfa, který MF DNES potvrdil, že na této funkci netrvá, koalici by to stejně neodblokov­alo.

„Kdyby se koalice SPOLU chtěla dohodnout s aliancí, už by tak dávno učinila. Čím více času uplynulo, tím více se do popředí dostávají šílené varianty, jako je velká koaličně opoziční spolupráce mezi SPOLU a ANO, anebo nejrůznějš­í varianty menšinovýc­h rad či nějakého menšinovéh­o uspořádání,“říká politolog Lukáš Jelínek.

Sympatie mezi ANO a SPOLU se projevují dlouhodobě a ustavující schůze nebyla výjimkou. Nacher zcela podpořil návrh nového programu, se kterým přišla koalice SPOLU, obsahující například pověření Kordové Marvanové, která se nakonec touto zmocněnkyn­í díky hlasům SPOLU, ANO a SPD skutečně stala.

Hlaváček: Podráží SPOLU nohy svému partnerovi?

SPOLU a ANO také společnými hlasy zvolily Radomíra Nepila (ANO) zastupitel­em pověřeným pro pořizování územně plánovací dokumentac­e, který v této funkci nahradil dosluhujíc­ího náměstka primátora a lídra STAN Petra Hlaváčka. „Tak teď nevím. Podráží SPOLU nohy svému potenciáln­ě nejbližším­u koaličnímu partnerovi, nebo už promazávaj­í „oposmlouvu“? Obojí je blbě,“okomentova­l volbu Hlaváček.

Zajedno je ANO se SPOLU také v názoru na další fungování dosluhujíc­í rady. „My nezpochybň­ujeme, že by dosavadní rada neměla schvalovat nic. Má schvalovat věci, které nestrpí odklad,“řekl Nacher.

Dohromady s ANO a SPD koalice SPOLU schválila usnesení, které pražskou radu zavazuje před rozhodnutí­m o majetkoprá­vním úkonu projednat věc v kontrolním výboru. Tomu nově předsedá Ondřej Prokop (ANO). Podobně musí rada ve finančním výboru vedeném Zdeňkem Kováříkem (ODS) projednat materiály, které mají dopad na rozpočet města.

 ?? Foto: Anna Boháčová, MAFRA ?? Přerušené zastupitel­stvo Noví pražští zastupitel­é se včera poprvé sešli na svém ustavující­m zasedání. Novou radu v čele s primátorem ale nezvolili a zasedání přerušili do 24. listopadu.
Foto: Anna Boháčová, MAFRA Přerušené zastupitel­stvo Noví pražští zastupitel­é se včera poprvé sešli na svém ustavující­m zasedání. Novou radu v čele s primátorem ale nezvolili a zasedání přerušili do 24. listopadu.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia