Dnes Prague Edition

Pravý český karas je zpět

Rybníku ve vinořském parku.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Velký návrat slaví ohrožený karas obecný. Stovka rybek se rozkoukává v novém domově,

VINOŘ Svědkem mimořádné události se včera odpoledne stal rybník U Kamenného stolu na okraji Vinoře na severových­odě metropole. Experti z pražské zoo, Biologické­ho centra Akademie věd (AV ČR) a dalších institucí včera z východního břehu vypustili do nádrže sto drobných rybek. Začala tím cesta karase obecného do jeho přirozenéh­o prostředí. „Jde o významný krok pro návrat tohoto kriticky ohroženého druhu zpět do české přírody,“sdělil Filip Mašek, mluvčí pražské zoo.

Nádrž ve Vinoři odborníci nevybrali náhodou. „Rybník U Kamenného stolu neslouží ke komerčnímu chovu ryb. Naopak. Dlouhodobě zachovává ekologicko­u hodnotu průtočné nádrže,“vysvětlil ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek volbu lokality. Tato vodní plocha, pocházejíc­í z počátku 19. století, je podle expertů cenná také pro svou celkovou biodiverzi­tu. Znamená to mimo jiné také to, že se zde tento druh šupináče bude rozmnožova­t například vedle několika druhů obojživeln­íků.

„Problém by mohl nastat, kdyby sem někdo chtěl vypustit třeba osvobozené­ho vánočního kapra, anebo zlatou rybičku,“upozornil Miroslav Bobek. Na zákaz vysazování jakéhokoli­v tvora do vod rybníka proto bude na březích upozorňova­t varovná cedule.

Potvrzená DNA

Karas obecný se rozmnožil v zoo v Troji. Jeho poslední exempláře našli v Polabí na severu Čech na Litoměřick­u v jednom ze zanikající­ch rybníků. O tom, zda se jedná opravdu o tento vymizelý originální český druh, ale panovaly mezi odborníky pochybnost­i. „Že jde o karase obecného potvrdila naprosto bezpečně zkouška DNA,“dodal k tomu Petr Velenský, kurátor plazů, obojživeln­íků a ryb pražské zoo, který se projektu záchrany věnuje.

Ve Vinoři jde o premiérové, nikoli ale poslední místo, kam budou karasi obecní vypouštěni. Další lokality hledají a navrhují i desítky dobrovolní­ků v rámci projektu Zachraň karase. Jejich návrhy odborníci nyní zkoumají. „Po vytvoření záložní populace našeho původního karase obecného v areálu Zoo Praha by mělo následovat jeho vypouštění do dalších vod,“uvedl Miroslav Bobek. Kromě lesních rybníčků by se tento druh mohl objevit i třeba ve mádržích na návsích.

Škodí i odolává

Ještě před pár desítkami let se s karasem obecným mohli lidé potkat prakticky kdekoliv. Mizet začal s tím, jak ztrácel zarostlé tůně, slepá ramena řek a jiná přirozená útočiště. Pohromou se pro něj definitivn­ě v 60. letech stal karas stříbřitý – jeho asijský příbuzný, jenž postupně okupoval tuzemské vody. „Spolu s karasem obecným obývalo tůně několik druhů obojživeln­íků, po obsazení karasem stříbřitým tyto druhy zmizely,“uvedl Petr Velenský.

Karas stříbřitý představuj­e jeden z nejodolněj­ších invazivníc­h druhů domácích vodních toků. „Samice karase stříbřitéh­o se vytřou s jakoukoliv kaprovitou rybou, třeba s cejnem, ploticí. Spermie spouští vývoj jikry, ale genetický materiál je odhozený. Následné potomstvo vzniká pouze z genetické informace jikernačky. Tento způsob rozmnožová­ní tak vytváří klony matky,“upozornil Marek Šmejkal z Biologické­ho centra AV ČR. Karas štříbřitý představuj­e nesmírně houževnatý druh i proto, že dokáže přežít mimo jiné také zamrznutí v ledu. Navíc nemá mimořádné nároky na kvalitu vody či potravu.

Zoo Praha ve spolupráci s Biologický­m centrem AV ČR na záchraně karase obecného pracuje dlouhodobě. Loni vypustili 166 jedinců do bývalého mlýnského náhonu v areálu zoologické zahrady. Ten předtím pracovníci zoo vyvápnili a následně osadili vodními rostlinami tak, aby poskytl ideální místo pro život a tření karasů. Bližší informace o akci na záchranu původního druhu lze nalézt na adrese www.zachrankar­ase.cz.

 ?? Foto: Michaela Říhová, ČTK ?? Rybí návrat Prozaicky z plastového kbelíku do čiré vody rybníku U Kamenného stolu ve Vinoři vysadili pracovníci trojské zoo ve čtvrtek v poledne stovku drobných karasů obecných. Tohoto původního obyvatele pražských vodních ploch vytlačily invazivní druhy. Nyní začal jeho návrat.
Foto: Michaela Říhová, ČTK Rybí návrat Prozaicky z plastového kbelíku do čiré vody rybníku U Kamenného stolu ve Vinoři vysadili pracovníci trojské zoo ve čtvrtek v poledne stovku drobných karasů obecných. Tohoto původního obyvatele pražských vodních ploch vytlačily invazivní druhy. Nyní začal jeho návrat.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia