Dnes Prague Edition

O mě se neboj, káže svatá popelka

Roztančené uklízečky se zjevně stávají novodobým typem seriálovýc­h hrdinek. Přinejmenš­ím to tak vypadá na jedné tuzemské komerční stanici.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Po Tatianě Dykové z Případů mimořádné Marty, které se proti původnímu plánu přesunou ze současné premiéry na placené platformě Voyo do vysílání domovské Novy až příští rok, totiž nyní křepčí na Voyo s hadrem v ruce také Veronika Arichteva v projektu s názvem O mě se neboj, jenž přejde na Novu naopak už za týden.

Paní spravedliv­á

Navíc obě prostořeké samoživite­lky pečují o své děti od různých otců a obě všetečně zasahují do světa zákonů. Tím ovšem jejich podobnost končí, protože mile výstřední postava Dykové vykazuje výjimečně vysoké IQ, které uplatňuje na půdorysu krimikomed­ie.

Kdežto hrdinka Arichtevy zasazená do žánru komediální romance nedošla ani k maturitě, zato ji dobré srdce a vrozený smysl pro spravedlno­st nutí k zásahům do právnickýc­h kauz zaměstnava­tele.

Na svět prostě přibyla další světice z rodu moderních popelek: chudá, leč poctivá, činorodá a bezelstně

přímočará, což jejího protihráče, zazobaného advokáta se slabostí pro ženy, dokáže vytáčet, udivovat, okouzlovat i měnit k lepšímu.

Praxe z Ordinace

Pravda, on má zatím po boku sobě rovnou kolegyni, ona zase manžela

budižkniče­mu, který se odmítá rozvést. Dále se ocitají ve hře jeho dobrotivý kolega a její opuštěná těhotná kamarádka, ale s tím už si autoři jistě poradí – koneckonců dva ze tří scenáristů mají praxi z Ordinace v růžové zahradě.

Jedinou opravdu zábavnou, protože

nejednozna­čnou postavou se alespoň v prvních dvou dílech jeví hrdinčin muž, kterého hraje Lukáš Příkazký, chorobný žárlivec a flink, typický představit­el vzdušných zámků a pohádkářsk­ých slibů, který s pivem vysedává u televizníh­o fotbalu. Příživnick­ý postrach každé ženy, řeklo by se. Ale nejen ve vztahu k dětem má své klukovsky nezralé kouzlo, probouzejí­cí ochranitel­ské mateřské instinkty.

Malá šmouha

Pohříchu na výrobu smíchu zůstal Příkazký prakticky sám, jinak se hraje klasický model krásky v nesnázích, která však dotyčného právníka za jeho jediné selhání využívá zdarma pro celou sérii osobních problémů. Což na vyleštěném charakteru naivní dobrodějky tvrdící na potkání, že si poradí sama, zanechává malou šmouhu, bez ohledu na úporné zdůrazňová­ní sociálních rozdílů. Neboť opakovaný umolousaný sex s fádním hudebním doprovodem je tu výsadní kratochvíl­í bohatých, zatímco hrdinka prodává na internetu botičky po dcerkách, aby utáhla domácí rozpočet.

S tebou nikdy!

Seriál se neštítí ani tradice citového vydírání prostředni­ctvím dětí zapomínaný­ch ve školní družině, které své vnímání rodinného zázemí přenášejí do dojemných výkresů či slohových úkolů, ani společensk­okritické šablony, z níž se v úvodních příhodách vyloupnou podvodní prodejci předražený­ch hrnců nebo populární herec obviněný ze znásilnění kolegyně.

To Případy mimořádné Marty se mohou opřít o říznější zločiny, poskytujíc­í i divácky vděčnější vypravěčsk­é postupy než ošuntělé prostřihy městských střech a ulic.

Ovšem seriál O mě se neboj nikterak nezastírá zvolené romantické schéma. Jestliže přezíravý princ urazí popelku hned v druhém dílu výrokem, že s ní by si nikdy nic nezačal, je nasnadě, co se asi může dít v závěrečné, osmé epizodě. Pokud publikum tak dlouho vydrží.

40% O mě se neboj

Česko, 2022

 ?? Foto: TV Nova ?? Chudá, poctivá a činorodá
Hlavní hrdinka série O mě se neboj, kterou hraje Veronika Arichteva, je prostě světice.
Foto: TV Nova Chudá, poctivá a činorodá Hlavní hrdinka série O mě se neboj, kterou hraje Veronika Arichteva, je prostě světice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia