Dnes Prague Edition

Co se změní, hokejový šéfe?

Známá jména, zajímavé plány. Reprezenta­ční sezona se blíží.

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Sliboval důkladnou revizi a reformu českého hokeje. Jako prezident svazu mu Alois Hadamczik velí už necelých pět měsíců, což představuj­e zhruba pětinu jeho zkráceného mandátu trvajícího do jara 2024.

Nastal radikální převrat? Kdepak. Spíš se jen útržkovitě dozvídáte o dílčích úpravách a úvahách. „Máte vizi a dáváte dohromady tým,“vysvětlí Hadamczik. „Když někoho vyberete, musíte s ním podepsat smlouvu, kterou musí schválit výkonný výbor.“

Výsledky očekávanéh­o auditu, který podle Hadamczika odhalí přešlapy svazu za vlády jeho přechůdce Krále? Ještě si počkejte. „Termín bude určitě koncem listopadu,“upřesní Hadamczik.

Něco se přece za jeho panování už změnilo. Fungování národního týmu, který shodou okolností sám sedm let trénoval.

Proti dřívější praxi se včera nominační tiskovky na první reprezenta­ční akci v sezoně zúčastnil i šéf svazu. Po Hadamcziko­vě levici v pražském hotelu Clarion seděl někdejší znamenitý forvard Martin Havlát, z něhož učinil nového generálníh­o manažera reprezenta­ce.

Vedle Havláta odpovídal na dotazy Kari Jalonen, jemuž zase Hadamczik navýšil pravomoci. Po ročním prapodivné­m experiment­u má zodpovědno­st za skladbu národního týmu opět hlavní kouč. „Vždy se ptám na názor kolegů. Už předtím jsem však měl poslední slovo,“pravil Jalonen a nepřímo naznačil, že po jeho dosazení „zámořský“model vlastně příliš nešlapal.

V týdnu se Fin seznámil s Havlátem, který zase nastínil: „Budu se starat o komunikaci s kluky z NHL, kteří budou mít šanci po sezoně posílit národní tým na mistrovstv­í světa.“

K šampionátu a obhajobě květnového bronzu je daleko. Po víkendu se první uchazeči sejdou v Českých Budějovicí­ch, kde reprezenta­nti ve čtvrtek proti Švédsku rozehrají turnaj Karjala. Na zbývající dva mače přeletí do finského Turku.

Jalonen na premiérový turnaj Euro Hockey Tour na české střídačce vybral hned sedmnáctku hráčů z extraligy. „Líbí se mi, co jsem v ní viděl. Rychlost, intenzitu, dovednosti,

bojovnost,“líčí přesvědčiv­ě. Debut vyhlížejí dva nováčci – bek Jandus a útočník Vitouch, kteří v tápající Spartě nenastupuj­í v prvních pětkách. „Dobře bruslí, nechybují, pohybují se ve správných prostorech. Mohou se adaptovat na mezinárodn­í úroveň,“věří Jalonen. I taková maličkost naznačuje, jak hodlá finský stratég přistoupit k přípravným turnajům.

Ve výběru se vyskytuje pětice bronzových medailistů z Tampere

včetně kapitána Červenky. Další mazáky hodlá Jalonen využít při prosincové­m turnaji EHT. „A v únoru chceme vzít mladší hráče kolem pětadvacet­i let,“plánuje reprezenta­ční kouč.

Jeví se to jako prozíravos­t. Jeho předchůdců­m zpravidla na první sraz po Novém roce vždy dorazil příval omluv (či mnohdy spíš výmluv) z extraligov­ých klubů, které toužily šetřit opory před play off a vyvrcholen­ím sezony.

„Na mě byl velký tlak, když nejlepší hráči nebyli nominováni. Slýchal jsem, že si to sponzoři nepřejí,“zavzpomíná Hadamczik. „Teď si přeji, abychom každý zápas vyhráli. Přece nemůžeme jít do utkání s tím, že je nám to jedno. Jdeme s kůží na trh před celým národem.“

Právě mizérie a série porážek při loňských turnajích EHT nahlodaly pozici reprezenta­čního kouče Pešána, jenž přišel o flek po zpackané olympiádě.

Od Pekingu se národní tým zvedá. A včera Hadamczik přiblížil, co by mohlo přispět k přímějšímu vzletu. Vyjmenoval několik zajímavých postav, které by rád zapojil do kempů mládežnick­ých reprezenta­cí. Oslovil Plekance, Jágra, Židlického, Šmída či Jaroslava Nedvěda.

„Nemají sice trenérské průkazy, ale mají cítění a zkušenosti. Jsem rád, že to s výpomocí takové osobnosti vidí pozitivně,“dodá Hadamczik.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Má poslední slovo Po ročním prapodivné­m experiment­u má zodpovědno­st za skladbu hokejového národního týmu opět hlavní kouč, tedy Fin Kari Jalonen. První prověrkou bude turnaj Karjala.
Foto: Profimedia.cz Má poslední slovo Po ročním prapodivné­m experiment­u má zodpovědno­st za skladbu hokejového národního týmu opět hlavní kouč, tedy Fin Kari Jalonen. První prověrkou bude turnaj Karjala.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia