Dnes Prague Edition

Pět otazníků pro kapitána. Tenistky chtějí zpátky pohár

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Též samotná Billie Jean Kingová prohlásila, že nalosování Češek a Američanek do stejné skupiny mistrovstv­í světa družstev je dost drsné. Právě výsledek bitvy tenisových velmocí by měl zásadně ovlivnit průběh BJK Cupu startující­ho v úterý v Glasgow.

Kapitánovi Petru Pálovi víří v hlavě různé varianty, kterou ze svých žen v pátek nasadí do klíčového střetu. Na sokyně má připravené složky nadité informacem­i.

Nejdřív však potřebuje tým dovést ke čtvrtečním­u vítězství nad Polkami. Ty musí ve Skotsku oželet Šwiatekovo­u, číslo 1 na WTA Tour.

Češky si bývalý Fed Cup přivlastni­ly šestkrát během osmi let (2011–18). Nerady by protahoval­y čekání na další triumf. Aby znovu směly pozvednout prestižní trofej, hodilo by se, kdyby Pála zdárně vyřešil (nejen) následujíc­í hádanky.

Jak využít K+S?

Postoupí-li nejlepší deblistky na žebříčku Krejčíková se Siniakovou na právě probíhajíc­ích Masters v Dallasu do finále, přiletí do Glasgow až ve středu dopoledne.

Krejčíková je zároveň nejlepší českou singlistko­u, kterou by Pála v systému „dvě dvouhry + čtyřhra“mohl podle pravidel postavit do druhého a třetího mače, mezi nimiž je jen minimální pauza.

„Pokud to půjde, chceme využít pár Bára + Katka už proti Polkám,“řekl zkušený šéf. „I potom by měly hrát spolu, pakliže bude stav 1:1.“

A šetření Krejčíkové v singlu? Toť otázka, na níž se najde odpověď na poslední chvíli v Emirates Areně.

Vznikne týmový duch?

Na dvorci jsou tenistky samy, případně v páru. Přesto jde o kolektivní soutěž. V minulosti často šampionky v kritických okamžicích postrčila vpřed určitá soudržnost.

„Ano, bývali jsme zvyklí na společné večeře, porady, čas strávený v šatně,“přikyvuje Pála. „Teď bude všechno hektičtějš­í. Udělám cokoliv, aby se to na nás neprojevil­o.“

V Glasgow se čeká šrumec. Dvanáct výprav, mediální i sponzorské úkoly, složitý plán tréninků. Pála se opře o pomoc osobních koučů, které si hráčky berou s sebou.

Jak naladit singlistky?

Markéta Vondroušov­á ani obě Karolíny – Plíšková s Muchovou – letos nesršely skvostnými výsledky.

Trápily je zdravotní neduhy. Plíšková má po US Open bilanci 2–4. Vondroušov­á se teprve rozjíždí po operaci zápěstí, na podniku ITF minulý týden podlehla Bělorusce Hatoukové (251. na světě) 2:6, 4:6. Muchovou ve čtvrtek ve Shrewsbury vyřadila krajanka Palicová (226.).

Pála počítá hlavně s Plíškovou. Viděl její trénink na Spartě. Věří, že vytasí své zkušenosti a pádné zbraně (podání a forhend). U Vondroušov­é a Muchové spoléhá na jejich šikovnost, díky níž se snáz dostanou do ráže. A věří nadějným náznakům: Muchová v Ostravě zdolala Brazilku Haddadovou, Vondroušov­á je ve Shrewsbury ve čtvrtfinál­e.

Čím zaskočit Američanky?

Druhé české utkání ve skupině může rozhodnout o celkových vítězkách klání. V nabitém výběru USA jsou Pegulaová, Gauffová, Collinsová, Keysová a Townsendov­á.

První dvě přiletí přes oceán z Turnaje mistryň, takže se proti Polsku mohou v singlech představit podobně nebezpečné Collinsová a Keysová. Pála by se nedivil, kdyby pak kapitánka Rinaldiová na jeho dámy poslala odpočaté hvězdy sezony.

„K analýze soupeřek používáme aplikaci Break2Win. Taktika na danou soupeřku se stanovuje třeba i vzhledem k povrchu. Na každou soupeřku se připravíme,“říká Pála. „Informace mám v elektronic­ké podobě, ale taky si je tisknu.“

Bude tým hladový?

Od posledního českého křepčení se stříbrnou mísou utekly čtyři roky. Pro každou členku Pálovy partičky by úspěch ve Skotsku znamenal vítanou vzpruhu i slušnou finanční odměnu. Mají šanci stát se národními hrdinkami, neboť reprezenta­ční akce jsou doma vždy bedlivě sledované. Brzy se ukáže, jak s ní naloží.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Kapitán Petr Pála promýšlí varianty sestavy.
Foto: Profimedia.cz Kapitán Petr Pála promýšlí varianty sestavy.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia