Dnes Prague Edition

Výzvy pro novou NSA: zachránit a zlepšit český sport

- Stanislav Kučera sportovní reportér MF DNES

Nejprve Milan Hnilička, poté Filip Neusser – a dál? Národní sportovní agentura hledá třetího šéfa. Do funkce nastoupí 30. listopadu, nejvíc se spekuluje o předsedovi Českého veslařskéh­o svazu Ondřeji Šebkovi.

Ať už bude v čele kdokoli, dostane za úkol vyvést český sport z krize způsobené následky pandemie a nárůstem cen energií.

Z tohoto pohledu mohou změny v NSA budit obavy, že místo rychlého řešení si budou novoty teprve sedat, zároveň jsou však úpravy logické a delší dobu očekávané.

V NSA má vzniknout třeba dozorčí rada, která bude kontrolova­t chod agentury.

A nejvýrazně­jší novinku představil včera premiér Petr Fiala: „S panem Neusserem jsme se dohodli, že své působení v čele NSA ukončí k 30. listopadu tohoto roku.“

„Chystaná novela zákona stanovuje podmínky, které nesplňuji,“zmínil Neusser, že nemá magistersk­ý titul, což bude nově pro šéfa nutné.

Jelikož Neussera do funkce jmenoval předchozí premiér Andrej Babiš, o jeho konci se spekuloval­o už od nástupu Fialy do úřadu.

A další důvod pro výměnu? Navzdory poděkování NSA i Neusserovi za práci Fiala prohlásil: „Ve sportovním prostředí nepanuje úplně dobrá atmosféra, existuje určitá nedůvěra. Ne vše se dařilo, třeba vztah mezi obcemi a NSA.“

V neshodách figuroval i sám Neusser, který se loni v létě dostal do sporů s předsedou Českého olympijské­ho výboru Jiřím Kejvalem, jehož

kritizoval už před nástupem do funkce šéfa NSA v květnu 2021 a plánoval s ním soupeřit o post předsedy ČOV.

Nakonec nahradil Hniličku a do

ČOV se opíral kvůli skandálu kolem speciálu na hry do Tokia, na jehož palubě se rozšířil koronaviru­s.

„Další komunikaci s ním si neumím představit, bylo to pro mě šo-* kující, předvedl dno,“reagoval na kritiku Kejval.

Neusser včera po oznámení svého konce nenaznačil, že by se mohl vrátit zpět na půdu ČOV a znovu konkurovat Kejvalovi.

S výhledem na svou budoucnost sdělil pouze: „V tuto chvíli s jinou funkcí v NSA nepočítám.“

Za své úspěchy během rok a půl dlouhého působení ve funkci označil třeba zavedení pravidel pro rozdělován­í investiční­ch i neinvestič­ních dotací.

„Zasadili jsme se o to, že vznikla prioritiza­ce sportů,“připomněl větší podporu olympijský­m odvětvím. A současný plán – pokud ho nové vedení nezmění – zní, že zvláštní důraz dostanou ženské kolektivy.

„Chceme, aby měly úspěch a mohly být na olympijský­ch hrách v roce 2028,“nastínil Neusser.

A těsně před svým koncem stihl vyřešit i situaci v Antidoping­ovém výboru, v němž Světová antidoping­ová agentura odhalila mnoho závažných pochybení.

„Dvacet let nefungoval a dali jsme ho dohromady,“těší Neussera.

Včera zdůraznil, že pro nyní velmi ohrožený český sport bude důležitá kontinuita v NSA.

„Proto končím k 30. listopadu, abychom mohli vypsat dotační tituly pro následujíc­í rok, což je nejdůležit­ější, a aby nové vedení mělo čas seznámit se během prosince s chodem agentury a od Nového roku ji převzalo. Situace v českém sportu je kritická a agentura bude mít práci na všech frontách.“

Proto premiér Fiala nastínil, že i nový předseda vzejde ze sportovníh­o prostředí.

„Potřebujem­e posílit důvěru a stabilizov­at sport, takže odborná kompetence je samozřejmo­stí.“

 ?? Foto: ČTK ?? Změna v čele NSA Filip Neusser (vlevo) po dohodě s premiérem Petrem Fialou skončí k 30. listopadu. Nástupce se zatím hledá.
Foto: ČTK Změna v čele NSA Filip Neusser (vlevo) po dohodě s premiérem Petrem Fialou skončí k 30. listopadu. Nástupce se zatím hledá.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia