Dnes Prague Edition

Policejní prezident se omluvil policii

Vondrášek a Rakušan odsoudili zakleknutí chlapce. Podle GIBS to bylo správně

- Petr Kolář reportér MF DNES

Policejní prezident Martin Vondrášek se včera veřejně omluvil policistům za svá tvrdá vyjádření na jejich adresu, kterými je počastoval po srpnovém zásahu proti nezletilém­u autistické­mu chlapci na mítinku Andreje Babiše v Borovanech. Stalo se tak poté, co Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS) uzavřela vyšetřován­í případu s tím, že byl zákrok naprosto v pořádku, což doložila i videonahrá­vkou ze zásahu.

Ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan, který tehdy mluvil o „absolutně nepochopit­elných excesech“policistů a požadoval „vyvození nějaké osobní odpovědnos­ti“, se k výsledkům šetření zatím nevyjádřil.

V srpnu kolem toho bylo veliké haló. Týdeník Respekt tehdy popsal, kterak trojice policistů bez uniforem zaklekla patnáctile­tého chlapce, který byl na akci s matkou. Jeden z policistů měl během akce čepici se sloganem ANO „Silné Česko“. Mladý muž předtím sebral reprodukto­r i se stojanem a běžel s ním pryč. Na trávníku za silnicí ho dostihli lidé z Babišova štábu, kterým věci vrátil. Poté mladíka zaklekli policisté a odvezli ho na služebnu. Jeho matka podle Respektu volala, že je kluk autista, jednoho policistu nakopla, dalšího praštila do zad.

To vyvolalo silné reakce politiků v čele s Rakušanem i policejníh­o prezidenta Vondráška, který uvedl, že je „znechucen“. Většinu policistů tím tehdy podle informací MF DNES popudili. Možná i proto vzal prezident Vondrášek už o den později zpátečku s tím, že nechce „činit žádné předčasné soudy“. O pár dní později už všem policistům přišel od jejich prezidenta e-mail, v němž se jim víceméně omlouval.

Až v pátečním rozhovoru pro Radiožurná­l to Vondrášek řekl natvrdo: „Své první vyjádření hodnotím jako příliš silné, a kdybych se měl vrátit v čase, tak bych volil jiná slova. Byl jsem minulou středu na poradě Krajského ředitelstv­í policie Jihočeskéh­o kraje a tam jsme ty události s odstupem času rozebírali bez emocí. Kromě toho, že jsem řekl, že všechno nebylo v pořádku, tak jsem se za to svoje vyjádření omluvil, dnes bych prostě volil jiná slova,“prohlásil policejní prezident.

Generální inspekce závěr, že se policisté nedopustil­i trestného činu, podložila záznamem dlouhým asi tři a půl minuty, podle kterého se vše odehrálo trochu jinak, než to tehdy psala některá média a jak to komentoval­i politici. Mladík je nazval „hajzlové“, chtěl od nich odejít, ač se mu prokazoval­i služebním průkazem, a následně se bránil zadržení.

Kdybych se měl vrátit v čase, tak bych volil jiná slova.

Martin Vondrášek policejní prezident

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia