Dnes Prague Edition

Pieta na výročí konce války

-

PRAHA U příležitos­ti Dne válečných veteránů si včera vojáci, politici i veřejnost na pražském Vítkově i jinde připomněli oběti a účastníky válek. Během oslav bylo oceněno přes sto příslušník­ů mise 6. polní nemocnice v Afghánistá­nu, kteří v zemi působili před 20 lety. Další obdrželi vysoká resortní vyznamenán­í. Vzpomínkov­é akce se konaly i na dalších místech Česka. Politici, vojáci a zástupci organizací, které pečují o válečné veterány, nejprve položili na Vítkově pod jezdeckou sochou Jana Žižky věnce.

Slavnostní akt na Vítkově se uskutečnil za účasti čestných jednotek i historický­ch praporů. Přítomni byli například ministryně obrany Jana Černochová (ODS), náčelník generálníh­o štábu Karel Řehka, předseda Senátu Miloš Vystrčil nebo pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Podle Černochové byli pracovníci polní nemocnice v zemi nasazeni v době, kdy se Afghánistá­n zotavoval z války a tamním lidem se nedostával­o péče. Čeští lékaři a zdravotníc­i podle ní zachránili život nebo ho výrazně zlepšili tisícovkám Afghánců. Resortní vyznamenán­í obdrželi mimo jiné pracovníci Vojenského historické­ho ústavu za přípravu expozic v nově zrekonstru­ovaném vojenském muzeu na Vítkově. Na veterány se ve světě vzpomíná v den, kdy v roce 1918 vstoupilo v platnost příměří, kterým byly ukončeny boje 1. světové války. V Česku se tento svátek oficiálně slaví od listopadu 2001. Jedna z akcí se konala i na náměstí Míru v Praze (na snímku). (ČTK)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: J. Stadler, MAFRA a ČTK ?? Vlčí máky Pole s vlčími máky, symboly tohoto svátku, na náměstí v Brně (vlevo dole), premiér Petr Fiala při pietním aktu v Praze (vpravo).
Foto: J. Stadler, MAFRA a ČTK Vlčí máky Pole s vlčími máky, symboly tohoto svátku, na náměstí v Brně (vlevo dole), premiér Petr Fiala při pietním aktu v Praze (vpravo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia