Dnes Prague Edition

Droga oblíbená u dětí bude jen pro plnoleté

Nikotinové sáčky už nebudou tak silné

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Nikotinové sáčky čeká výrazné omezení. Z prostředku pro odvykání kouření se totiž stala legální droga, oblíbená hlavně mezi mládeží. Nově bude povolen prodej až od 18 let.

„Za poslední dva roky máme nahlášenýc­h osmnáct případů otravy, předávková­ní, z toho dva velmi těžké případy z letošního roku,“popsala hlavní hygienička Pavla Svrčinová. „Letos v únoru se dostal do bezvědomí mládenec, který požil několik nikotinový­ch sáčků. Druhým takovým případem byla mladá dívka v září. Je to diabetička a nalezena byla rovněž v bezvědomí. Zjistilo se, že u ní ležely nikotinové sáčky,“doplnila Svrčinová.

Nikotinové sáčky se vkládají do úst mezi dáseň a horní nebo spodní ret. Česko je jednou z prvních zemí, která se k omezení rozhodla.

Nebezpečný nikotin

Zásadní je podle Svrčinové omezení obsahu nikotinu v jednom sáčku. „Nikotin se přes sliznici velmi rychle vstřebává do krevního řečiště,“

popsala hygienička Svrčinová. Tato látka obsažená i v tabáku je silně návyková a má podle ní nepříznivé účinky na zdraví. Ovlivňuje reprodukčn­í orgány, srdce, plíce a vývoj mozku u mladistvýc­h. Proto ministerst­vo zdravotnic­tví připravilo vyhlášku, která od července 2023 omezí obsah nikotinu v nikotinový­ch sáčcích a upraví vzhled obalů, aby nebyly tolik lákavé pro děti.

Po vyhlášce přijde zákon, který omezí i prodej. Ten není na rozdíl od cigaret regulován. Koupit si pytlík teď mohou i děti. Novela zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek zakáže prodej nezletilým. Složité bylo podle Svrčinové najít shodu nejen s výrobci, ale i s adiktology. „Výrobky byly vyvinuty za účelem odvykání kouření,“vysvětluje Svrčinová. „Bylo důležité najít shodu ohledně nikotinu. Adiktologo­vé prosazoval­i vyšší dávku, ministerst­vo nižší. Těch 12 miligramů (maximální množství nikotinu v sáčku dle vyhlášky) je ze zdravotníh­o hlediska přijatelný­ch,“dodává Svrčinová.

Pytlíčky už nebudou tak lákavé

Vyhláška omezí složení a vzhled sáčků včetně obalů. „Na trhu existují i výrobky s vyšším obsahem a ty by z něj měly zmizet,“vysvětluje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Příchutě nové nařízení omezovat nebude, změnit by se ale měly obaly. „Nebude to už baleno jako bonbon nebo žvýkačka. Je snahou omezit atraktivit­u pro ty nejmenší,“doplnil Prouza. Právě podobnost se žvýkačkou vede k tomu, že je složité přijít na to, že děti návykový výrobek užívají. „Když dítě kouří třeba na školních záchodcích, jako to bývalo běžné, tak ho tam nachytá školník. Tyto výrobky se vkládají do úst a nikdo to nezjistí,“popisuje hlavní hygienička.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia