Dnes Prague Edition

Jak se skládá vládce nebe

Reportáž z továrny na americké superstíha­čky F-35.

- Lubomír Světnička spolupraco­vník MF DNES

Pokud má někde platit oblíbené rčení, že v Texasu je všechno větší, tak v továrně „Air Force Plant 4“amerického technologi­ckého giganta Lockheed Martin na okraji Fort Worth beze zbytku.

Komplex o rozloze zhruba 130 fotbalovýc­h hřišť s patrně nejdelší výrobní halou v USA o délce přes 1,5 kilometru přímo sousedí s rezervní leteckou základnou amerického námořnictv­a a sdílejí spolu startovací a přistávací dráhu.

V útrobách naráz ukrývá na 200 nejmoderně­jších superstíha­ček F-35 v různých fázích rozpracova­nosti. Jako pestrobare­vné stavebnice a každá z nich má ke složení 22 tisíc dílků.

„Je to takové moje dítko,“usmívá se v roli průvodce pro skupinu českých novinářů Don Kinard, jeden z šéfů odpovědnýc­h za výrobu F-35, který linku na výrobu letounů před takřka dvaceti lety budoval a řídil.

Továrna vznikla už počátkem 40. let minulého století. Za války zde vznikaly bombardéry B-24 Liberator,

později také bitevník F-111 Aardvark, první sériově vyráběný letuschopn­ý stroj s měnitelnou geometrií křídel a zároveň první bitevní letoun schopný přesného bombardová­ní z malých výšek ve dne i v noci a za jakéhokoli­v počasí, ale také stíhačky F-16 představuj­ící pomyslný etalon západních vzdušných sil i supermoder­ní stroje F-22 Raptor, jejichž prodej a vývoz z USA zakazuje speciální zákon. Od roku 2006 se zde sestavují letouny 5. generace F-35, jež zanedlouho ovládnou světové nebe a o něž před časem projevilo zájem i Česko.

Ve třísměnném provozu zde nepřetržit­ě pracuje na 3 500 mechaniků, dalších zhruba 3 000 pracovníků zajišťuje logistiku a podporu, aby výroba na letounech neustále běžela. Přímo na výrobě F-35 mohou pracovat jen američtí občané, kteří projdou speciální bezpečnost­ní prověrkou. A ta se týká i jejich širokého příbuzenst­va. Dohromady dává Lockheed Martin ve Fort Worth a okolí práci přibližně 18 tisícům lidí. Tady je „Lockheedov­o“.

Vláda pořádku a ticha

Halou pomalu projíždějí roztodivná vozítka – od elektrický­ch golfových vozíků přes tříkolky až po šlapací

kola a zvedáky. Slouží pro přepravu dílů i dělníků a mimochodem mají zřejmě přednost před pěšími.

I při plném provozu zde panuje neuvěřitel­né ticho a absolutní pořádek. Na druhou stranu prostředí není tak „sterilní“jako v jiných hi-tech fabrikách. Tady lidé pracují v civilních šatech, žádné speciální obleky a pokrývky vlasů, dokonce přímo na pracoviští­ch i svačí nebo můžou využít kantýnu přímo uprostřed výrobní haly.

„Clean as you go!“nabádají zaměstnanc­e všudypříto­mné cedule, aby po sobě průběžně uklízeli. Každý kontejner, každý vozíček, každá krabice i nástroj mají přesně určené místo. Na podlaze i v regálech jasně vymezený a popsaný prostor, ohraničený odlišnými barvami.

Ostatně právě barvy podobnost se stavebnicí jedné nejmenovan­é dánské společnost­i ještě podtrhují.

Od prvního šroubku

Výroba každého stroje je pečlivě rozfázovan­á. Začíná se montáží křídel a trupu, pak se přidává pilotní kabina vyráběná ve vedlejší hale a motor. Každý montážní tým čítá zhruba 20 lidí. Na každé dva týmy dohlíží supervizor.

U každého pracoviště nepřetržit­ě svítí velké obrazovky, které udávají, pro kterého zákazníka je stroj určen, montáž jakých součástí a v jakém časovém intervalu právě probíhá a v procentech pak stručně a jasně vyjádřeno, v jakém stadiu celkového dokončení letoun je.

U jednoho ze strojů pro britské Královské letectvo momentálně svítí „54 procent“dokončení, o kousek dále na stroji pro italské vzdušné síly displej hlásí už 78 procent.

Na každém pracovišti stráví každý stroj třicet dní a pak se posouvá dál. Celkově každý stroj v hale vzniká přibližně dva roky.

Pro zkušební lety slouží nekonečná řada hangárů poblíž vzletové a přistávací dráhy. V každém hangáru je testován jeden stroj. Teprve po odsouhlase­ní a převzetí zákazníkem může nová stíhačka továrnu ve Fort Worth opustit.

 ?? Foto: Lockheed Martin ?? Tady se dělá superstíha­čka Přímo na výrobě F-35 mohou pracovat jen američtí občané, kteří projdou speciální bezpečnost­ní prověrkou. Firma Lockheed Martin za rok vyrobí 156 strojů.
Foto: Lockheed Martin Tady se dělá superstíha­čka Přímo na výrobě F-35 mohou pracovat jen američtí občané, kteří projdou speciální bezpečnost­ní prověrkou. Firma Lockheed Martin za rok vyrobí 156 strojů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia