Dnes Prague Edition

Zakladatel burzy FTX během dne o vše přišel

-

Kryptoměny se během tohoto týdne otřásaly v samotných základech. Burza Binance totiž ve středu oznámila, že se rozhodla odstoupit od plánovanéh­o převzetí rivala FTX. Ten se dostal do finančních problémů, což podkopává stabilitu celého trhu s kryptoměna­mi. Hodnota burzy FTX se během jediného dne snížila o 94 procent.

Bitcoin se včera odpoledne prodával zhruba za 16.896 dolarů (asi 407.000 Kč). Za 24 hodin tak odepisoval asi 4,6 procenta. Loni v listopadu atakoval 69.000 dolarů.

Majitel FTX, třicetilet­ý miliardář Sam Bankman-Fried, byl přitom ještě před pár měsíci považován za jednu z největších hvězd kryptoměno­vého světa. Během pár dnů ale jeho pověst utrpěla tvrdou ránu.

Z celebrity vyvrhelem

Fried je vystudovan­ý fyzik, který našel zálibu ve světě financí. Už během své první štace ve finanční společnost­i Jane Street se začal zajímat o kryptoměny, hlavně o bitcoin. Záhy začal vydělávat na odlišných cenách bitcoinu v USA a Japonsku.

Brzy založil svou první společnost Alameda Research. Ta v roce 2017 posílala každý den asi patnáct milionů dolarů z USA do Japonska a zpět. Denně se mu podařilo v průměru vydělat asi 1,5 milionu dolarů a i díky tomu si mohl brzy založit vlastní burzu. „Obchodoval jsem celou noc a pak přes den pracoval,“vzpomínal Fried v květnovém rozhovoru pro Financial Times.

Už v roce 2019 se tak rozhodl založit platformu FTX, která se brzy dostala mezi největší burzy svého druhu. Její hodnota se ještě v lednu pohybovala okolo 32 miliard dolarů a stáli za ní velcí investiční hráči.

Časopis Forbes zařadil Frieda mezi nejvlivněj­ší lidi na světě.

Nyní je ale vše jinak. V největší slávě Bankman-Frieda se jeho bohatství pohybovalo nad úrovní 26 miliard dolarů. Už během října se ale zmenšilo na polovinu a nyní vypadl z klubu amerických miliardářů úplně. Jeho majetek se totiž dostal pod hranici 990 milionů dolarů a jde o jeden z největších propadů majetku v historii.

Ačkoliv Fried situaci řešil, nakonec byl v USA vyhlášen bankrot. Kyperská komise pro cenné papíry krátce nato oznámila, že firmě pozastavil­a licenci pro působení v Evropské unii, aby ochránila investory. Krach FTX by tak mohl být jedním z největších v odvětví kryptoměn. (jla)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia