Dnes Prague Edition

Domy budou bezemisní. To znamená dražší

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Pokračován­í ze str. 1

Kromě základní myšlenky, že by od roku 2028 neměly školy nebo třeba nemocnice, o dva roky později i bytové domy produkovat emise, zatím mnoho parametrů nového evropského závazku známo není. To připouští i ministerst­vo průmyslu, jehož resortní šéf Josef Síkela nápad za Českou republiku podpořil.

Určitá vodítka pro stavební firmy a zájemce o bydlení však existují. Do bezemisníc­h budov se nebudou počítat emise při jejich výstavbě, protože bezemisní výstavba technologi­cky nelze provést, a pak emise ze zdrojů, které sice oxid uhličitý fakticky produkují, EU je ale chápe jako čisté.

Podle mluvčího ministerst­va průmyslu Davida Hluštíka nebudou moci být budovy vyhřívané z lokálních zdrojů na fosilní paliva, ale třeba ze solárů, tepelných čerpadel, nebo komunitní energetiky. Zatím EU akceptuje rovněž kotle na biomasu.

Snadné to nebude ani v situaci, kdy bude dům napojený na rozvodnou síť. „Donedávna se do novostaveb dodávaly jako zdroj vytápění elektrokot­le. Česko má energetick­ý mix hodně založený na uhelných elektrárná­ch,“upozorňuje Pavel Heinrich, který má ve společnost­i Heluz na starosti byznys spojený s vystavován­ím energetick­ých štítků (PENB).

Zelený a černý elektron

Už dnes je možné za mírně zvýšenou sazbu pořídit čistě zelenou energii z rozvodné sítě. Samozřejmě není možné vést elektrony vzniklé ze slunce a z větru odděleně od těch pocházejíc­ích z turbín uhelných elektráren, používá se ale jednoduchý trik.

„Zelené certifikát­y původu znamenají, že poskytovat­el nedodává více zelené elektřiny, než kolik se jí u nás vyrobí,“uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Nezpochybn­itelné zelené elektřiny je ale v Česku jen asi kolem dvanácti procent. Přes 36 procent pochází z jádra. To sice EU jako bezemisní zdroj nakonec uznává, ale Německo a Rakousko kvůli tomu hrozí Bruselu soudy. Bezemisnos­t jádra je v Evropské taxonomii ještě podmíněna výstavbou jaderného úložiště. Úložiště přitom Česko zatím nemá a není ani rozhodnuto o tom, kde by mělo vzniknout.

Není ani příliš mnoho budov, které by bezemisní standard splňovaly. Příkladem je nedávno zrekonstru­ovaná budova školy v Českobrods­ké ulici v Praze. Jde o komplex budov původně ze sedmdesátý­ch let, který dostal zelené střechy a fasády, dvojici tepelných čerpadel země–voda a fotovoltai­cké panely o špičkovém výkonu 147 kilowatt. „Pasivní budova a chytré technologi­e chrání třídy před přehřívání­m a snižují požadavky na chlazení.

„Škola je nyní energetick­y a uhlíkově pozitivní, protože se díky tepelným čerpadlům a fotovoltai­cké elektrárně vyrobí více energie, než spotřebuje,“vysvětlil mluvčí Prahy Vít Hoffman. Rekonstruk­ce budovy vyšla na 250 milionů korun, z toho bezmála sto milionů tvořily evropské dotace. Podle zřizovatel­e se ale tyto peníze kvůli úsporám za energie vrátí za 14,5 roku.

Vizionáři z Žehrovic

Podmínky bezemisníh­o vytápění nicméně nebudou podle plánů výhradní doménou novostaveb. V roce 2050 by měly být bezemisní všechny budovy. Podle ministerst­va průmyslu budou existovat výjimky – budou je mít budovy využívané pro náboženské účely. Památky ale obecně z nařízení zcela vyňaté nebudou. „Požadavky na ně mohou být upraveny tak, aby se zachoval jejich historický a architekto­nický ráz v souladu s legislativ­ou a pokud se tím nezmění charakter budovy,“uvedl Hluštík.

Ostatní trvale obývané stavby ale podle nynějšího prohlášení transforma­ce na bezemisní čeká. Zřejmě se tak budou opakovat případy úprav budov, jako byl před pěti lety hodně probíraný případ úpravy sto let staré školy v Kamenných Žehrovicíc­h na Kladensku. Tu radnice nechala zateplit tak, že polystyren­ovými deskami překryla původní fasádu včetně soch po obou stranách průčelí.

Rozhodnutí se promítne do cen nemovitost­í, které se mohou prodražit v jednotkách tisíc na metr čtvereční.

 ?? ?? bylo vyrobeno z obnoviteln­ých zdrojů.
Bezemisní standard Jednou z nemnoha budov, které ho splňují, je zrekonstru­ovaná škola v Českobrods­ké ulici v Praze. Foto: Profimedia
bylo vyrobeno z obnoviteln­ých zdrojů. Bezemisní standard Jednou z nemnoha budov, které ho splňují, je zrekonstru­ovaná škola v Českobrods­ké ulici v Praze. Foto: Profimedia
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia