Dnes Prague Edition

Ukrajinské jednotky vstoupily do Chersonu

-

Vojáci ukrajinské armády včera vstoupili do jihoukraji­nského Chersonu. Město ležící na západním břehu řeky Dněpr poblíž ústí do Černého moře bylo jediným regionální­m centrem a prvním větším městem, kterého se Rusové po únorovém vpádu na Ukrajinu zmocnili. Okupováno bylo přes osm měsíců.

„Cherson se vrací pod kontrolu Ukrajiny, do města vstupují jednotky ukrajinský­ch ozbrojenýc­h sil. Ústupové cesty ruských okupantů svou palbou kontroluje ukrajinská armáda. Skoncuje s jakýmikoli­v pokusy klást odpor,“oznámila ukrajinská vojenská rozvědka.

Ukrajinci do města vstoupili rychleji, než se původně očekávalo, velení bylo po oznámení stažení ruské armády obezřetněj­ší z obavy, že nepřítel chystá past.

Sociální sítě včera nicméně zaplavily fotografie a videa zachycujíc­í vztyčování ukrajinský­ch vlajek ve městě a na jeho předměstí i vítání vojáků místními obyvateli, mimo jiné třeba na náměstí Svobody v samém centru Chersonu.

Ruské ministerst­vo obrany o dokončení stažení svých vojáků informoval­o ráno. Posléze se ukázalo, že nedaleko města se zřítil jeden z mála mostů, přes který lze v okolí překročit Dněpr. Důvody kolapsu nejsou známé, objevily se ale spekulace, že ho během ústupu odpálili sami Rusové. Zatímco ruské velení trvá na tom, že jeho síly během stahování neutrpěly žádné ztráty, podle Kyjeva byl ústup chaotický. Podle některých informací byli vojáci pod těžkou palbou Ukrajinců a někteří se údajně i utopili.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov se zároveň nechal slyšet, že i navzdory odchodu ruské armády pokládá Kreml i nadále celou Chersonsko­u oblast za součást Ruska. Moskva region společně s Luhanskou a Doněckou oblastí a Záporožím anektovala na konci září. Kyjev a většina světa to ale neuznává. (zah)

 ?? Foto: ukrajinská armáda ?? Rusové jsou pryč Ukrajinský voják se fotí s dětmi v osvobozené­m Chersonu.
Foto: ukrajinská armáda Rusové jsou pryč Ukrajinský voják se fotí s dětmi v osvobozené­m Chersonu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia