Dnes Prague Edition

Pohledné studentky měly kvůli covidu horší prospěch

On–line výuka sebrala „bonus za krásu“, tvrdí studie švédské univerzity

-

Pohledné studentky začaly dostávat horší známky poté, co se výuka kvůli pandemii covidu-19 přesunula do on-line prostředí, tvrdí výzkumníci ze švédské Lundské univerzity. Podle deníku The Times by jejich čerstvá studie mohla pomoci vyřešit debaty o tom, zda krása přináší v životě praktické výhody.

Badatelé již několik desetiletí vědí, že atraktivní jedinci obvykle dostávají vyšší platy než jejich méně pohlední vrstevníci, jsou častěji povyšováni a méně často se dostávají do vězení. A často také sbírají lepší známky na univerzitá­ch.

Důvod tohoto „bonusu za krásu“je však sporný.

Někteří odborníci se domnívají, že jde o pouhou pozitivní diskrimina­ci, kterou vyučující uplatňují ve prospěch atraktivně­jších studentů. Jiní naopak tvrdí, že hezcí lidé skutečně dosahují lepších výsledků při plnění určitých úkolů – možná proto, že mají větší sebevědomí. „Pandemie nám poskytla skvělou příležitos­t rozklíčova­t, zda je tento bonus za krásu způsoben diskrimina­cí, nebo je výsledkem nějaké produktivn­í vlastnosti,“říká autor studie Adrian Mehic z Lundské univerzity. Na základě získaných dat došel k závěru, že příčinou může být obojí.

Pro účely výzkumu vybral 307 studentů technickýc­h oborů, kteří navštěvova­li univerzitu před pandemií i během ní. Krásu každého z nich pak zhodnotila porota složená z 37 členů.

Před pandemií pohlední studenti i studentky dostávali častěji lepší známky, přičemž rozdíl činil několik procentníc­h bodů. Když se však přednášky přesunuly na internet a skončila prezenční výuka, atraktivní ženy o tuto výhodu na rozdíl od mužů náhle přišly. „Bonus za krásu“se u nich od začátku on-line výuky snížil o 80 procent.

Důvod je podle Mehice zčásti ten, že většina profesorů jsou muži. „Profesorky ale (před pandemií) také dávaly atraktivní­m studentkám lepší známky,“říká s tím, že pohlední muži mají zřejmě na rozdíl od pohledných žen nějakou vlastnost, která zvyšuje jejich produktivi­tu.

„Možná proto, že mají vyšší sebevědomí, což by mělo vést k lepším známkám bez ohledu na způsob výuky,“uzavírá Mehic. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia