Dnes Prague Edition

Předvánočn­í stres a shon mi nevyhovují, tvrdí Müller

Zpěvák Richard Müller se po dvou letech opět přihlásil o slovo s novým albem Čierna labuť biela vrana, na němž spolupraco­val se skladatele­m Ondřejem Brzobohatý­m a textařem Peterem Uličným.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Jsem soutěživý typ a zdatný pasivní sportovec. S aktivním přístupem k pohybu je to bohužel horší,“přiznává zpěvák.

Impulzem k natočení předchozíh­o alba Hodina mezi psom a vlkom byl podle vašich slov pes, respektive vaše fotografie se psem. Byl nějaký podobný podnět i v případě novinky?

Nic takového neproběhlo, protože tahle deska už byla napsaná a složená ještě předtím, než vznikla Hodina mezi psom a vlkom. Písničky byly připravené, zpěv se natáčel v polovině tohoto roku.

Hudbu měl na starosti Ondřej Brzobohatý, s nímž jste spolupraco­val už na desce 55. Soudím tedy, že si spolu po hudební stránce rozumíte.

Velmi se mi líbí, jak se dokáže zmocnit textu. Snaží se do něj proniknout, pochopit ho a ve chvíli, kdy je s ním dokonale obeznámený, ho přetaví do melodie.

Spojnicí s předchozím albem je písnička Hodina mezi psom a vlkom. Jde tedy o původně zhudebněný text?

Ano. Hudbu k textu Petera Uličného nejdříve napsal Ondřej Brzobohatý a pak já – a tato verze vyšla na minulém albu, k němuž jsem složil hudbu převážně já. Mně se ale Ondřejova muzika moc líbila, tak jsme se dohodli, že ji zařadíme i na tuhle desku. Přijde mi to jako docela dobrý fór – dva totožné texty s jinou hudbou na dvou různých deskách.

Skladba Na pohrebe lásky je duet s Emmou Drobnou. Sledujete nastupujíc­í pěveckou generaci?

Někteří zpěváci se mi líbí víc, někteří míň, ale jsem rád, že mají prostor a prezentují se velmi dobrou prací. To je třeba případ Emmy Drobné.

Jaký máte názor na pořady typu SuperStar, kterou prošla i Emma Drobná?

Mnozí kolegové se konkrétně k SuperStar stavějí negativně, ale já to celkem beru a sleduju. Ukazuje se, že mladí toho hodně umějí a znají. Mají přehled, umějí zpívat a tohle může být jedna z cest, jak o svém talentu dát vědět i ostatním.

Chodíte na koncerty?

V poslední době už moc ne, mám všelijaké zdravotní problémy, hlavně se zády. A vydržet dvě a půl hodiny už je mi celkem na obtíž. Naposledy jsem si dopřál moje oblíbené Rolling Stones. Radši bych ale chodil někam do menších klubů, na stadionech jsou kvanta lidí, nemluvě o tom, že při své výšce jsem dost nepřehlédn­utelný a stává se, že místo abych poslouchal, rozdávám autogramy.

Tento hovor spolu vedeme několik dní před vyhlášením výsledků Českého slavíka. Jste na ně zvědavý?

Jsem poměrně soutěživý typ, takže mě zajímá, kdo vyhraje, kdo tam co řekne a jakým způsobem se bude prezentova­t.

Narážíte na loňský kontroverz­ní výstup rapera Řezníka?

Ano. Každý má svůj způsob komunikace, on si zvolil tenhle. Asi bych se nepouštěl do hodnocení. Měl prostě něco na srdci, tak to řekl.

Jakým způsobem se projevuje vaše zmíněná soutěživos­t?

Především v pasivní podobě, což znamená, že se rád dívám na všemožné soutěžní pořady a jsem taky sportovní nadšenec. Opět tedy pasivně, s aktivním přístupem k věci je to mnohem horší.

Nedávno oslavila 80. narozeniny Marta Kubišová. Jaký na ni máte názor jako na zpěvačku, ale i jako na člověka?

Maximálně se mi líbí především její první deska Songy a balady. Lidsky si jí vážím moc. Je to nesmírně silná osobnost, která se nebála dát svou kariéru všanc pro dobrou věc. A je dobře, že po revoluci znovu začala zpívat. Návrat na scénu si zasloužila jako málokdo.

Měl jste možnost se s ní setkat?

Jednou ano – v roce tuším 1990 jsem dostal nějakou cenu časopisu Melodie, za kterou jsem tehdy velmi pěkně poděkoval a přenechal ji právě Martě. Ona za mnou pak přišla a poděkovala mi.

Jak jste vnímal nedávný incident v klubu Tepláreň?

Je to samozřejmě strašná tragédie, k tomu celkem není co říct. Vyjadřuje a vyjadřoval se k tomu kdekdo, takže nemám moc chuť k tomu cokoliv dodávat. Snad jen, že je šílené, stane-li se v moderní společnost­i něco takového.

Blíží se Vánoce. Jak prožíváte poslední dny roku?

Přiznám se, že mi vůbec nevyhovuje stres a shon, který je s přípravami na Vánoce spojený. I když se mě taky dotýká, protože dárky pro své blízké vždy obstarávám na poslední chvíli. Jsem asi v menšině, ale na slavení vánočních svátků si příliš nepotrpím. Myslím si, že kdybychom toho měli míň na stole a pod stromečkem, byli bychom možná šťastnější.

Pojďme ještě zpět k hudbě. Album je venku, co bude následovat?

Měli bychom natočit klip, což má na starosti producent Honza Muchow. Na koncertech, které mě čekají v listopadu a v prosinci, už asi pár písniček z Čierné labutě zazpívám a příští rok bych možná uspořádal koncerty vyloženě k tomuto albu.

Zmínil jste jméno Jan P. Muchow. Šlo v případě téhle desky o vaši první spolupráci?

Sešli jsme se při práci poprvé a byl to jeden z největších zážitků, které jsem měl za posledních mnoho let. Honza je geniální, citlivý producent a mám obrovskou radost z toho, že jsem se s ním mohl seznámit.

Texty na desce měl opět na starosti Peter Uličný, stejně jako v případě předchozí desky. Zkusíte se ještě někdy odhodlat napsat si texty znovu sám?

Určitě. Hudbu i texty. Jakmile budu mít chuť a dostatek inspirace, pustím se do toho.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA, 2x Mayo Hirc ?? Strohá černobílá
Na nadcházejí­cích koncertech představí slovenský zpěvák Richard Müller i ukázky z nového alba Čierna labuť biela vrana. Vizuál k tomuto nahrávacím­u projektu je laděn do strohé černobílé (snímky uprostřed a dole).
Foto: Michal Sváček, MAFRA, 2x Mayo Hirc Strohá černobílá Na nadcházejí­cích koncertech představí slovenský zpěvák Richard Müller i ukázky z nového alba Čierna labuť biela vrana. Vizuál k tomuto nahrávacím­u projektu je laděn do strohé černobílé (snímky uprostřed a dole).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia