Dnes Prague Edition

Robert Křesťan na žánrových dogmatech nelpí

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Původně zamýšlený dvojalbový komplet Roberta Křesťana a Druhé trávy se v průběhu prací rozpadl na dvě samostatné desky vydané s odstupem dvou let.

Díl první z roku 2020 nabídl kromě autorských skladeb coververze z repertoáru Nine Inch Nails, Toma Pettyho, Boba Dylana či Krise Kristoffer­sona.

Aktuální „dvojka“, tedy Díl druhý, je až na jedinou výjimku cele dílem Roberta Křesťana, respektive Luboše Maliny a Luboše Novotného. Jedinou převzatou písní je Je suis désolé, jejímž autorem je Mark Knopfler.

I z pojmenován­í obou alb je patrné, že tvoří celek. Skupina Druhá tráva opět pracovala s producente­m Eddiem Stevensem, známým díky spolupráci s kapelou Moloko nebo zpěvačkou Róisín Murphy, kteří představuj­í hudbu, jež s bluegrasse­m nemá příliš společného.

Jenže právě díky jeho produkčním­u vkladu je Díl druhý pozoruhodn­á deska, která nelpí na žánrových dogmatech.

Psychedeli­cký táborák

Stevens k písničkám přistoupil plný svobodného ducha. Nechal je volně dýchat, propojil je kratičkými intermezzy, takže se při poslechu cítíte, jako byste byli s kapelou ve zkušebně a následně ve studiu.

Požehnané melodie Roberta Křesťana (a obou Lubošů) umocnil šťastnými a funkčními produkčním­i rozhodnutí­mi, jako je například „tleskaná“rytmika ve Vlčích očích nebo

hypnotický beat v Little Big Horn, která osciluje mezi indie rockem a psychedeli­ckou mantrou.

Bluegrasso­ví puristé zřejmě rozpačitě pozvednou obočí, ale jde přesně o ten přístup, který Robertu Křesťanovi a Druhé trávě velmi sluší. Není v tom snaha se zalíbit publiku mimo žánr, spíš potřeba osahat si nové zvukové krajiny, neustrnout u stále stejného táborového ohně.

Havran a pektorál

Skladbě Crazy Horse na první poslech vévodí zvuk banja, ale zaposlouch­áme-li se do toho, co se děje pod ním, nalezneme nečekané zvukové hlubiny a překvapivá řešení.

Následujíc­í „valčík“Via Dolorosa se jako by v přímém přenosu rodí z gradující zvukové koláže, která ztichne až s prvními slokami textu. Její střípky se ale v průběhu písničky vracejí a znovu si říkají o slovo.

Vrcholem je závěrečná, bezmála desetiminu­tová Tolikrát s jako vždy nádherným textem „Tolikrát jsem psal o sobě/o vlastní voliéře/až havran v lidské podobě/mi sám ukázal dveře“. Křesťan jako textař se nebojí používat výrazy jako pektorál nebo glaciál, které by člověk čekal spíše u Michala Horáčka, jenž tímto způsobem občas rád dává na odiv svou sečtělost a slovní zásobu.

Robert Křesťan má tu výhodu, že díky civilnímu, neokázalém­u projevu podobné výtky nepřipadaj­í v úvahu. Nechce stavět okázalé slovní konstrukce a bombastick­é rýmy, jeho textařská práce se nese v duchu subtilních, nicméně působivých obrazů a vybízí k mnoha interpreta­cím.

Pokorná a přitom plná životodárn­é síly je ostatně i celá deska – Díl druhý je dalším potvrzením faktu, že už Druhá tráva dávno přerostla beztak zavádějící a těsnou škatulku folk a country.

80% Díl druhý

Robert Křesťan...

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Stále skvělí Robert Křesťan s Druhou trávou vydali desku, která potvrzuje, že kapela přerostla škatulku folk a country.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Stále skvělí Robert Křesťan s Druhou trávou vydali desku, která potvrzuje, že kapela přerostla škatulku folk a country.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia