Dnes Prague Edition

Kniha jako vánoční dárek

Městská knihovna hodlá udržet přijatelné ceny. Knihkupci věří v tradiční vánoční zájem o čtivo

- Jan Bohata redaktor MF DNES

PRAHA Elektronik­u? Nikoli! Raději knihu. S blížícími se vánočními svátky nadchází knihkupcům v metropoli zlomové období, kdy se rozhoduje o jejich letošním ekonomické­m úspěchu. Lidé z knižní branže, knihkupci, nakladatel­é, ale třeba i knihovníci věří, že si klasická papírová kniha i v době razantně rostoucích nákladů na výrobu ponechá své postavení, z nějž ji jen tak nevytlačí ani její elektronic­ká podoba.

„V příštím roce mohou nastat problémy se zvyšováním cen energií a problémy s jejich hrazením. Ale jak to bude v reálu, zatím samozřejmě nevíme. Ale chceme, pokud to jen trochu půjde, udržet knihovnu v provozu. A to i proto, že jde o místo nejen určené k půjčování knih, ale hodně k nám chodí studenti se učit, lidé se tady vzdělávají, pracují, navštěvují kulturní akce,“popsala aktuální dění Lenka Hanzlíková z pražské Městské knihovny (MKP).

Pro zbytek letošního roku má MKP finance zajištěné od svého zřizovatel­e, hlavního města Prahy. Čtenáři ocení, že chce knihovna udržet pro nadcházejí­cí rok v těch klíčových položkách přijatelné ceny.

„To, co určitě nebudeme zdražovat, je evidenční poplatek. Pro dospělé čtenáře zůstává stále 60 korun za rok. Děti do 15 let, studenti v rámci projektu Naučit se učit a senioři nad 70 let mají knihovnu zdarma,“řekla Hanzlíková.

Podle jejích slov se také určitě nezvýší zpozdné neboli sankční poplatky. „I ty zůstanou ve stávající výši. A o ostatním nadále jednáme, řešíme to interně. O zdražení ale uvažujeme. Například náklady na rezervaci anebo její převádění mezi pobočkami jsou 10 korun, a zdražení je tedy představit­elné. Ale o tom, co se s cenami opravdu stane od příštího roku, teprve jednáme,“naznačila Hanzlíková.

Nejde však pouze o zmíněné energie, MKP musí také doplňovat své knižní fondy. Z pohledu zákona je krajskou knihovnou, z tohoto titulu má MKP nárok na bezplatný povinný výtisk od vydavatels­tví, které sídlí v Praze, což je většina.

„Ovšem s takzvanými povinnými výtisky je třeba nakládat podle zákona. Musí totiž být uchovávány pro dlouhodobo­u konzervaci, tak aby bylo vidět, co v ČR vyšlo. Takže také my nakupujeme, ať již od distributo­rů, nakladatel­ů, anebo přímo autorů,“vysvětlila Hanzlíková.

Potěšení z knihy

Dalšími, kdo stávající dění sledují s napětím, jsou knihkupci. „Křišťálovo­u kouli nemáme, ale dál věříme. Poslední dvoje Vánoce nám narušil lockdown. Takže viděno z druhé strany, tyto Vánoce by mohly být relativně normální, a to alespoň v obchodech,“popsal předseda Svazu českých knihkupců a nakladatel­ů (SČNK), nakladatel Martin Vopěnka.

Ve srovnání s loňskými cenami stojí mezi čtenáři velmi vyhledávan­é detektivky nebo historické romány o 50 až 100 korun více. Samotná výroba papíru je energetick­y náročnou záležitost­í, což společně s rostoucí poptávkou po dřevu vyhnalo ceny nahoru.

Navzdory rostoucím cenám jsou ale tiskárny zahlcené poptávkami a mají si z čeho vybírat. Nakladatel­é bojují mezi sebou o to, která kniha se ještě vytiskne do letošních svátků a která bude muset vánoční sezonu oželet. „Případně ji vyrobí až těsně před Vánocemi nebo v menším množství, protože není dost papíru,“uvedl ředitel společnost­i Euromedia Antonín Kočí.

Knížky bez lockdownu

I přes lockdown k žádné velké kalamitě během loňského listopadu nedošlo. „Takže viděno z druhé strany, tyto Vánoce by mohly být relativně normální alespoň v obchodech,“uvádí oslovení knihkupci. A nová kniha, kterou Pražané koupí pod vánoční stromeček svým blízkým, může aspirovat na nečekaný zlatý hřeb mezi sváteční nadílkou.

„Doufáme, že se třeba nebude kupovat tolik iPhonů a zájem by se mohl přesunout právě ke knihám. Samozřejmě, dopady růstu cen papíru se projevují, ale zároveň hodně z nás mělo ještě zafixované ceny pro letošní podzim, takže se zdražení na vánočním trhu ještě projevit nemusí,“domnívá se Martin Vopěnka.

Znalci knižní branže uvádějí, že zatím nelze říci, kdo je na tomto trhu nejvíce ohrožen a zda třeba hrozí, že z metropole zmizí některé prodejny. Úplně nejhůře na tom bývají malé obchody se dvěma prodavači, a to spíše v malých městech. Co se asi mezi pražskými čtenáři v blízké době jen tak nezmění, představuj­e čtenářské návyky a chutě. „Elektronic­ké knihy nejsou dosud plnou alternativ­ou k těm tištěným,“objasnil Martin Vopěnka. Čtenáři také nyní málokdy kupují dvě a více knih.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia