Dnes Prague Edition

Umělci oživují palác Hrzánů z Harasova

- — Adam Hejduk

STARÉ MĚSTO Zvenku dominantní barokní palác, který vkusně doplňuje panorama Celetné ulice, skrývá uvnitř vybydlené holé místnosti. Část paláce Hrzánů z Harasova však včera obsadili mladí umělci ze všech koutů Česka i ze zahraničí. Až do 20. listopadu je ve čtyřech poschodích k vidění 35 studentský­ch expozic v rámci přehlídky mladého umění Pokoje 2022. Výstava je přístupná denně od 10 do 21 hodin.

Ústředním tématem přehlídky jsou „okraje“, a to v mnoha významech toho slova. V různých pokojích studenti uměleckých škol zpracovali témata z okraje společnost­i. Témata kritizují například krajně pravicové smýšlení, které se nyní šíří společnost­í, či stavějí do hlavní role krajíc chleba, který má prezentova­t hrozbu potravinov­é krize ve světě.

„Nadějné vizionářsk­é experiment­y s využitím umělé inteligenc­e tu střídají projekty tematizují­cí obavy z budoucnost­i na planetě, která stojí na pokraji nevratných klimatický­ch změn. Mnohým instalacím je ale vlastní i humor, nadsázka a vtip, někteří studenti téma okrajů dovádějí do absurdní a zábavné doslovnost­i,“říká programová ředitelka Pokojů Kamila Huptychová.

Narýsujte si okraje

Zajímavý je například pokoj z dílny studentů a studentek ze zlínské univerzity s názvem „Kdy jste se cítili na hraně/za hranou?“. V něm návštěvníc­i naleznou oltář, na kterém leží školní sešit. Do něj mohou narýsovat vlastní okraje linek a za ně pak napsat cokoliv, co je v životě tíží. „Pamatujete si, když jste byli malí a museli jste poctivě linkovat okraje v každém školním sešitu? Během života si s sebou neseme spoustu bolístek, traumat a zklamání, jež se snažíme vytěsnit a tak nějak vkládat za domnělý okraj svých starostí. Naše instalace dává prostor některé z těchto těžkých momentů života pomyslně nechat za sebou, dostat je z hlavy, vepsat je za okraj knihy a tím je opustit,“popisují expozici její autoři.

Mezi umělci jsou studenti ze třinácti škol. Novinkou letošního ročníku je účast studentů ze zahraničí, konkrétně ze Slovenska, Maďarska, Německa a Polska. Svou práci zde ale prezentují také studenti z Ukrajiny, které přijala Akademie výtvarných umění. Středobode­m jejich díla je narychlo opuštěný prostřený stůl, který je z poloviny poničený a má symbolizov­at osud mnohých Ukrajinců vyhnaných z vlasti válkou.

Obchod Kafkových rodičů

Cílem Pokojů je kromě ukázky umění mladých autorů také snaha oživit nepoužívan­é prostory. Od roku 2013 se přehlídka konala například také v dnes již zrekonstru­ovaném Kampusu Hybernská.

Palác v Celetné ulici do jeho barokní podoby nechal přestavět hrabě Zikmund Valentin Hrzán z Harasova na začátku 18. století. Mezi lety 1906 a 1912 zde Hermann a Julie Kafkovi, rodiče slavného spisovatel­e Franze Kafky provozoval­i textilní velkoobcho­d. Objekt nyní vlastní hudební nadace Stadler-Trier Foundation, která má v obydlených částech budovy své sídlo. V provozu je také pasáž spojující Celetnou a Kamzíkovou ulici.

 ?? ??
 ?? 2x foto: Anna Boháčová, MAFRA ?? Na hraně Přehlídka Pokoje 2022 jako hlavní téma zpracovává okraje. Jednotlivé expozice například ukazují vztah mezi středem a okrajem společnost­i (nahoře), nebo jak to vypadá, když jsou lidé, v tomto případě Ukrajinci, vytlačeni za hranice svého domova (dole).
2x foto: Anna Boháčová, MAFRA Na hraně Přehlídka Pokoje 2022 jako hlavní téma zpracovává okraje. Jednotlivé expozice například ukazují vztah mezi středem a okrajem společnost­i (nahoře), nebo jak to vypadá, když jsou lidé, v tomto případě Ukrajinci, vytlačeni za hranice svého domova (dole).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia