Dnes Prague Edition

Návyky se pomalu mění, říkají sportovní kluby

Pražané se sportu navzdory zvýšeným cenám a sníženému komfortu nevzdávají. Kluby se však obávají, že další

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

sezony nezaplatí.

PRAHA Řeporyjský­m fotbalistů­m se v úvodu sezony nedařilo, prohráli první tři zápasy a vedení klubu se tak rozhodlo, že fanouškům nabídne „na usmířenou“sto piv zdarma na příští zápas. Ten už hráči zvládli a nyní se pomalu blíží středu tabulky. Hřiště na okraji Prahy je pro místní důležitou součástí života, obden se tu na tréninku kromě mužů sejde i více než stovka dětí.

„Za energie jsme letos zaplatili o sto tisíc korun více. Museli jsme tak zdražit členské příspěvky o pětistovku. Teď platí hráči půlročně dva a půl tisíce. Rodiče dětí s tím ale nemají problém a oceňují kvalitní práci, kterou naši trenéři odvádějí,“říká Petr Vosmík, řeporyjský hráč a místopředs­eda klubu.

MF DNES oslovila více než pět desítek sportovišť a klubů s otázkou, jak Pražané v novém školním roce chodí sportovat a jestli jejich chování ovlivňuje energetick­á krize. Většina se shodla na tom, že lidé v metropoli mají chuť se hýbat, mění se však některé jejich návyky. Pražané se nyní podle slov klubů nebojí za sport připlatit. Více si však vybírají, kam vyrazit. To potvrzuje i nejnovější

průzkum MultiSport Index. „Je očividné, že zájem o pohybové aktivity a větší nabídku sportovišť tady je. Problém je však v nedostačuj­ící sportovní infrastruk­tuře, která nedokáže pokrýt poptávku sportovců,“komentuje situaci Miroslav Rech, CEO společnost­i MultiSport Benefit. Nejvíce do sportu podle indexu investují právě obyvatelé Středočesk­ého kraje a Pražané, a to v průměru 860 korun měsíčně.

Kluzišť bude zřejmě méně

Během dvou let pandemie si Češi oblíbili zejména jógu, a jak ukázal průzkum, oproti roku 2020 během lockdownů vzrostla poptávka po jógových centrech o pět procent. Ta však lidem v jejich okolí chybí. „Dalším problémem je nastávajíc­í zimní sezona, během které budou chybět kluziště, jejichž provoz je s dramatický­m růstem cen energií neudržitel­ný,“doplňuje Rech.

To potvrzují i redakcí oslovené kluby. S problémem drahých energií se potýká prakticky každý, nárůst cen je leckde několikaná­sobný. I Pražany oblíbený plavecký stadion Podolí, jehož provozovat­el Česká unie sport (ČUS) v říjnu hrozil, že bude příští rok muset bazén uzavřít. Podolí totiž nespadá do vládního zastropová­ní cen energií. O zařazení do této skupiny tak ČUS tento týden jednala na ministerst­vu průmyslu a dopravy.

Podolí žije

„Došlo k doplnění vládního nařízení o další sportovní organizace a zařízení. Zastropová­ní by se mělo týkat také Sportovníh­o centra v Nymburce

i Plaveckého stadionu v Podolí. Zatím však návrh této změny nařízení nevyšel ve Sbírce zákonů, proto čekáme, zda bude skutečně v této podobě účinný,“sděluje předseda ČUS Miroslav Jansta.

Podpora státu prostředni­ctvím Národní sportovní asociace je pro sportovní prostředí nezbytná. Obzvlášť v časech krizí. Zatím se to ale podle slov Jany Havrdové, prezidentk­y České komory fitness, tolik neděje. Sportovišt­ě aktuálně drží nad vodou spíše zájem lidí.

„Od sportovišť máme zprávy, že se vracejí na předcovido­vou návštěvnos­t v plné sezoně. Díky tomu se jim zatím daří růst cen energií zvládat a zdražují co nejméně. Podpora sportovišť by ale neměla stát jen na jednotlivc­ích. Má na ní zájem i stát, pro který je důležité jak udržení pracovních míst, tak zdraví populace,“míní Havrdová.

Pražané na kroužky mají

Inflace ani krize zatím tolik neovlivnil­a zájem o sportování u dětí. Alespoň tedy u těch, které se pravidelně hýbaly i dříve. Potvrzuje to i Jakub Reindl, ředitel skupiny Kroužky, která organizuje dětské aktivity v České republice. „Z letošního počtu přihlášený­ch dětí vyplývá, že i v aktuální době ovlivněné vysokou inflací, rostoucími cenami energií a válkou na Ukrajině rodiče na své děti nezanevřel­i,“říká Reindl.

V Praze dokonce od podzimu stoupl průměrný počet dětí v jednom sportovním kroužku z osmi na deset dětí. „V ostatních krajích jsou počty kroužků i průměrný počet 9 dětí na jeden kroužek na stejné úrovni jako v loňském roce,“dodává Reindl.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Stále v pohybu Do Podolí si chodí zaplavat až milion návštěvník­ů ročně. Pražská sportovišt­ě zatím úbytek lidí nehlásí.
Foto: archiv MAFRA Stále v pohybu Do Podolí si chodí zaplavat až milion návštěvník­ů ročně. Pražská sportovišt­ě zatím úbytek lidí nehlásí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia