Dnes Prague Edition

Piráti budou muset hlasovat o koalici se SPOLU a STAN

-

PRAHA Zastupitel­ský klub Pirátů v Praze by měl do týdne rozhodnout, jestli vstoupí do koalice se SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a STAN samostatně bez Prahy sobě, se kterou před časem vytvořil Alianci stability. Po schůzce zástupců stran možné koalice to řekl předseda klubu Pirátů Daniel Mazur.

Aliance ve čtvrtek odeslala SPOLU nabídku na vytvoření koalice i s Prahou sobě, šéf klubu SPOLU Zdeněk Zajíček (ODS) však zopakoval, že s Prahou sobě jednat nechtějí, a vyzval k rozpuštění aliance.

Vyjednáván­í o koalici začala hned po volbách na konci září, dosud jsou však bez výsledku. Ustavující jednání zastupitel­ů se konalo minulý týden, ale právě kvůli chybějící koalici bylo přerušeno do 24. listopadu.

Schůzky se včera zúčastnili šéfové zastupitel­ských klubů SPOLU, Pirátů a STAN, znovu by se měli sejít příští úterý. Podle Mazura do rozhodnutí pirátského klubu o dalším postupu stále platí, že na schůzkách vystupuje za celou Alianci stability, tedy i za Prahu sobě.

Podle Mazura bude muset klub Pirátů brzy rozhodnout, zda bude trvat na společném vyjednáván­í s Prahou sobě v Alianci stability. „Pokud bychom se měli účastnit koalice jako Piráti, nikoliv jako aliance, tak to rozhodnutí by mělo padnout během třeba týdne,“řekl. Dodal, že v třináctičl­enném klubu Pirátů se nyní o dalším postupu diskutuje a výsledek nemůže předjímat. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia