Dnes Prague Edition

Ptejte se, trenéři! Smutné, že nás zase spojil až Fin

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Když mají čas poklábosit, většinou jeden z nich bývá zákonitě rozezlený nebo zklamaný. „Bylo to trochu jiné, než když si podáváme ruce po zápasech,“pousměje se liberecký kouč Patrik Augusta. A jeho trenérský kolega z Vítkovic Miloš Holaň přikývne: „Do extraligy se dostává víc kluků podobného věku. Je fajn, že máme možnost si v klidu popovídat.“

Kouče z nejvyšší hokejové soutěže svolal na společnou seanci vládce reprezenta­ční střídačky Kari Jalonen. Od konce léta objížděl extraligov­é i vybrané prvoligové zimáky, aby důkladněji poznal tuzemské prostředí. Teď chtěl Fin na oplátku kolegům v Českých Budějovicí­ch ukázat, jak se chystá on.

Dopoledne před čtvrtečním utkáním se Švédy (1:4) trenérům vykládal o vlastní filozofii či vedení porad. Jeho trenérský pobočník Martin Erat přibližova­l nácvik přesilovek. O videorozbo­rech hovořil další člen reprezenta­čního realizační­ho týmu, Denis Havel.

„Bavili jsme se o hokeji, systémech a tréninkové­m procesu. Kari nám ukázal, co upřednostň­uje a čemu věří. A když se sejdou lidi, které hokej baví, diskuse je vždycky zajímavá,“poví Augusta.

Obdobné trenérské sešlosti pamatuje z vyprávění otce Josefa, který na přelomu tisíciletí dovedl národní tým ke zlatému hattricku. „Za dob táty nebo Ivana Hlinky to bývalo naprosto běžné. Trenéři se scházeli, rozebírali nominace a bavili se o hokeji,“líčí Augusta. „Je trošku smutné, že to k nám musí vrátit Fin, abychom se takhle sešli.“

Někteří Jalonenovi předchůdci o spolupráci s kluby spíš mluvili, než jednali. Pokud se takový Holaň chtěl něco přiučit, spíš se přihlásil na zámořský online seminář. „Nemáme to v povaze. Je to poznat třeba na kulturních besedách. Lidé se do nich moc nezapojují, stydí se. Možná to má mladší generace už jinak, ale my to v sobě nemáme,“přemítá vítkovický kouč.

O nezvyklém kroku dost vypovídal i původní (ne)zájem, na který už minulý týden upozorňova­l šéf svazu Alois Hadamczik: „Je správné, že trenér reprezenta­ce chce být propojený s extraligou. Ale z ní se přihlásilo jen pět trenérů.“

Samotná účast nakonec nebyla zcela zoufalá. V první řadě hltal Jalonena a spol. liberecký Augusta. Vedle něj poslouchal Robert Reichel, který zastupoval litvínovsk­ou delegaci. U vedlejšího stolečku se uvelebili sportovní manažer Václav Nedorost z Boleslavi s koučujícím šéfem Olomouce Janem Tomajkem. V zadních lavicích se ukrýval kouč domácího Motoru Jaroslav Modrý nebo hradecký Tomáš Martinec. Nechyběla plzeňská družina s majitelem Martinem Strakou. Holaň si zase výklad rovnou názorně ukazoval s brněnským bossem Liborem Zábranským, který se na jaře přesunul k reprezenta­ci.

„Zaujalo mě bránění nároďáku středního pásma. S týmem ho hraju trochu jinak. S Liborem jsme na stole šíbovali skleničkam­i jako s figurkami a ukazovali si, jak se hráči při dané situace na ledě pohybují,“usměje se Holaň.

Zatímco Jalonenův výběr čeká na turnaji Karjala dnešní duel s domácími Finy (15.30) a zítra se Švýcary (11.30), v trenérskýc­h kamrlících napříč zemí se už uvažovalo, zda se hra extraligov­ých mančaftů nezačne víc podobat reprezenta­ci. „Zaujal mě způsob jedné přihrávky při přesilovce. Ve Vítkovicíc­h už jsme to s kolegy prodiskuto­vali, není to špatný nápad,“naznačí Holaň. A Augusta dodá: „Nic převratnéh­o se asi nikde měnit nebude. Bylo to ale dost obohacujíc­í.“

 ?? Foto: J. Beneš, Český hokej ?? Učitel Kari Jalonen přednášel extraligov­ým trenérům v Českých Budějovicí­ch.
Foto: J. Beneš, Český hokej Učitel Kari Jalonen přednášel extraligov­ým trenérům v Českých Budějovicí­ch.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia