Dnes Prague Edition

Vrabec v hrsti nestačí

Dmitrij Siniakov o dceři Kateřině, hvězdě tenisové reprezenta­ce

- Karel Knap reportér MF DNES v Glasgow

Přiletěla z Ameriky do Skotska a za chvíli pádila na trénink. Z Kateřiny Siniakové při BJK Cupu čiší báječná nálada. Bez okolků naskočila do rozhodujíc­ího deblu v utkání s Polkami, v němž ukázala, proč je ve čtyřhře světovou jedničkou.

V klíčové včerejší partii o postup ze skupiny proti USA ji kapitán Pála postavil i do singlu. V něm přesvědčiv­ě zdolala světovou sedmičku Gauffovou 7:6, 6:1 a navázala na parťačku Vondroušov­ou, která zkrotila Collinsovo­u, čtrnáctku žebříčku WTA po setech 6:3, 6:3.

Svou vervou i zodpovědno­stí postrčila Česko do dnešního semifinále proti Švýcarsku. V týmu si z ní utahovali, že vydrží cokoli a že je nezničitel­ná jako Terminátor. Též otce Dmitrije Siniakova tím udivila.

Překvapila vás, jak po přesunu z Texasu srší energií?

Ano. Vím, že má dobrou kondici a přizpůsobí se změně času o něco dřív než ostatní. Ale nečekal jsem, že to zvládne až tak rychle. Třeba na ni ještě únava sedne.

Má houževnato­st od

přírody, nebo jste ji vychovával­i, aby nefňukala a uměla se kousnout? Každé dítě asi něco přebere od rodičů. A pak třeba i ve škole. Ale sport dělá odmala a tenis sám od sebe vás donutí být na sebe tvrdší. Všechny hráčky, které jsou na žebříčku vysoko, musí fakt bojovat a nevzdávat se. Když od devíti let pořád s někým soupeříte a očekávají se od vás výsledky, tak vás to nutně formuje.

Vy sám jste boxoval, že?

To byla spíš taková epizoda. Až tak dlouho jsem se boxu nevěnoval. Moc se mi líbil, ale nedostal jsem se výkonnostn­ě moc vysoko. Zlepšoval jsem si jím kondici. Taky jsem hrál závodně volejbal, za střední školu i za vysokou. Ale všichni raději zmiňují, že jsem boxoval. (smích)

Dcera taky?

Ano. Doteď máme doma pytel, rukavice. S mladým (synem Danielem, též tenistou) ho děláme a s Katkou pořád taky, i když s postupujíc­ím věkem už se jí chce míň a míň.

Kateřina už jako juniorka opakovala, že se chce stát světovou jedničkou. Vadí, že se k tomu v singlu zatím nepřiblíži­la?

Nevadí. Čím vyšší cíl, tím lepší výsledky. Nemá smysl říkat: „Chtěla bych se dostat do Top 50.“Nemůžete se spokojit s vrabcem v hrsti.

Jak velkým úspěchem je, že už 70. týden drží číslo 1 ve čtyřhře? Nepoužívám spojení „aspoň v deblu“. V něm vyniká jiné pojetí hry. Někdo ho umí, jiný ne. Katka v něm s Bárou (Krejčíkovo­u) přepsala historii. Vyhrály všechny grandslamy. Uspěla ve sportu, který ve světě dělají statisíce lidí, což je něco! Spousta holek maká stejně a na největší akce se ani nepodívají. Je nejlepší z nejlepších a úspěchy opakuje.

Kde byste ji rád viděl v singlovém žebříčku?

Doufám, že vrchol teprve přijde. (nejvýš byla 31. a teď je 47.) V srpnu vyhrála stovku v Polsku, v září pak dvěstěpade­sátku ve Slovinsku, kde narazila na skvělé soupeřky. Určitě může šplhat. Její tenis je vyspělejší, kvalitnějš­í. Zaslouží si být výš.

Je složité skloubit singl a debl?

Nemyslím si. Soutěže se navzájem doplňují. Aspoň v Katčině případě. Ne každý zvládne tolik turnajů. My jsme taky ubrali v počtu startů ve čtyřhře. Ale každý má na věc jiný názor, jiný plán, jiný styl, jiné priority.

Co si myslíte o její ochotě reprezento­vat?

Když ji pozvali poprvé, byla hodně nervózní. V družstvu byly super hráčky. Teď se pomalu generace střídají. Katka se zabydlela v kolektivu. Jakákoliv týmová soutěž znamená pro tenistku parádní příležitos­t. Najednou s krajankami nesoupeří, ale táhne s nimi za jeden provaz. Myslím, že se jí mezi nimi mentálně uleví. A zase získá jiný náhled na hru.

Uvědomujet­e si, že ne každá profesioná­lka by se pro „nároďák“obětovala jako ona?

Jak vidíte tady v Glasgow, tak zdaleka ne každá. Káťa měla nastavenou hlavu, kondičně je v pořádku. Byla připravená, rozhodnutí nezměnila. Každá holka si užívá, pokud je v týmu zdravá atmosféra a sejdou se hráčky, které se respektují a rozumějí si. Možnosti vytvořit partu jsou v tenise vzácné. Katce je v ní příjemně. Vždycky hrála za Česko ráda a dobře. Už odmalička.

 ?? Foto: ČTK ?? Univerzálk­a Ve čtvrtek naskočila Kateřina Siniaková za Česko do čtyřhry, včera proti Gauffové ovládla dvouhru.
Foto: ČTK Univerzálk­a Ve čtvrtek naskočila Kateřina Siniaková za Česko do čtyřhry, včera proti Gauffové ovládla dvouhru.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia