Dnes Prague Edition

Exploze poruch lidské duše

Psychiatři zažívají nápor pacientů. Chybějí lékaři i lůžka

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Obor psychiatri­e zažívá něco jako pandemii. „Nárůst především pacientů s depresivní­mi a úzkostnými poruchami je enormní,“říká Simona Papežová, předsedkyn­ě České psychiatri­cké společnost­i. Příčin je podle ní několik, ale zejména je za tím současná doba s opakujícím­i se krizemi různého původu. „Míra stresu narůstá nad únosnou mez,“uvedla Papežová.

Psychiatři zažívají nevídaný nápor. „V ambulancíc­h ošetřujeme více lidí než dříve. Většina lékařů plně využívá svou kapacitu, situace je hodně vyčerpávaj­ící,“říká ambulantní psychiatr Zdeněk Šolle. Podle něj se dá vzhledem ke společensk­é a ekonomické situaci očekávat další akcelerace psychickýc­h poruch.

Slova psychiatrů potvrzuje i nejnovější Psychiatri­cká ročenka, kterou vydal Ústav zdravotnic­kých informací a statistiky ČR (ÚZIS). Zatímco ještě v roce 2010 se ambulantně léčilo 509 954 pacientů, ke konci loňského roku už jich bylo 652 277. To znamená nárůst o 28 procent. Naproti tomu ambulantní­ch lékařů ubývá. Ještě před dvanácti lety jich bylo 1 054, loni už jen 1 009. Nejvíce jich je v Praze, a to zhruba čtvrtina z celkového počtu (celkem 247). Třeba v Libereckém nebo Karlovarsk­ém kraji je jen okolo pouhých třiceti poskytovat­elů.

Ubývá však i lůžek v léčebnách, a to zcela řízeně. Ministerst­vo zdravotnic­tví chce totiž v rámci reformy psychiatri­e předcházet hospitaliz­acím.

„Jedná se o lůžka, na kterých byli dlouhodobě hospitaliz­ováni pacienti, kteří by potřebnou péči mohli získávat i mimo nemocniční prostředí. Tedy zejména ve svém domácím prostředí a s využitím komunitníc­h služeb,“řekl MF DNES mluvčí resortu Ondřej Jakob. Podle resortu zdravotnic­tví je velkým úspěchem reformy, že se daří navracet pacienty zpět do jejich přirozenéh­o prostředí a lůžka následné péče redukovat. „Od roku 2018 se podařilo snížit počet lůžek následné péče o téměř 1 500,“dodal.

Nutkavé mytí rukou

Podle nových dat největší nárůst zaznamenal­i lékaři u obsedantně kompulzivn­ích poruch. Sem patří například nutkavé vykonávání určitých činností, jako je mytí rukou.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia