Dnes Prague Edition

Hrad se pře s policií, zda mají zůstat kontroly v areálu

-

PRAHA Ke konci mandátu a během válečného konfliktu na Ukrajině chce prezident Miloš Zeman ukončit bezpečnost­ní kontroly pro návštěvník­y v areálu Pražského hradu, které policie zavedla v roce 2016.

Policie jejich zrušení ale nepovažuje za vhodné. Kancelář prezidenta republiky proto včera vydala prohlášení, ve kterém uvádí, že „pozbyla důvěru“v přístup policie.

Podle kanceláře Hradu policie několikrát změnila svůj postoj k bezpečnost­ním opatřením, a její postup tak není „veřejnosti srozumitel­ný“, míní Hrad. Jenže i Hrad se zpočátku stavěl hodně za kontroly.

Změna přišla loni před Velikonoce­mi, kdy se zrušily plošné kontroly a probíhaly pouze namátkově. Kvůli bezpečnost­ní situaci v Evropě a ve světě se ale o dva měsíce později v květnu vrátily do původní podoby.

Podle svého včerejšího prohlášení kancelář Hradu „čelí soustavné kritice některých politickýc­h představit­elů a zástupců médií, přestože dlouhodobě usiluje o zrušení nebo alespoň o změnu nastavení bezpečnost­ních kontrol osob na Pražském hradě“. Hrad přitom letos v lednu odmítl výzvu dvou zákonodárc­ů za STAN k úplnému zrušení kontrol. Na konci října ale kancelář informoval­a, že jedná s policií o zmírnění bezpečnost­ních kontrol do některých částí Hradu.

Vnitro: Rozhodnutí je na policii

Ve středu se kvůli bezpečnost­ním kontrolám obrátil prezident i na ministra vnitra Víta Rakušana. V otevřeném dopise jej vyzval, aby kontroly zrušil či zásadně upravil. „Nepovažuji je za správné a v souladu se zájmy občanů,“napsal Zeman.

Rakušan ovšem uvedl, že rozhodnutí je plně v kompetenci policie. Ta ale režim kontrol nijak měnit nechce s odůvodnění­m, že jde o sídlo hlavy státu a jednu z nejnavštěv­ovanějších památek, což z něj dělá potenciáln­ě atraktivní cíl pro případný teroristic­ký útok.

Kontroly na Pražském hradě byly zavedeny v létě 2016, kvůli množícím se teroristic­kým útokům v Evropě. Pražský hrad se ke kontrolám v té době aktivně hlásil a obhajoval je. Prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček je tehdy zdůvodňova­l bezpečnost­ními důvody a naopak kritizoval volání po jejich zrušení. „Pokud někdo navrhuje oslabení ochrany Pražského hradu a zrušení bezpečnost­ních kontrol, nezná prostředí, rizika a nerespektu­je stanoviska bezpečnost­ních složek,“uvedl Ovčáček například v roce 2017. Hrad také plánoval vylepšení přístřešků pro policisty a sliboval změny kontrol, kdy chtěl využít moderní technologi­e.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Stůj, kontrola Policista kontroluje tašku návštěvnic­i Pražského hradu.
Foto: Petr Topič, MAFRA Stůj, kontrola Policista kontroluje tašku návštěvnic­i Pražského hradu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia