Dnes Prague Edition

Exploze poruch lidské duše

-

Pokračován­í ze str. 1

V absolutníc­h číslech není těchto poruch mnoho, celkový nárůst od roku 2010 však činí alarmující­ch 69 procent (viz graf). Největší přírůstek případů psychiatři odhalili v roce 2020 během covidové pandemie.

Obrovské nárůsty se týkají i poruch psychickéh­o vývoje, a to zejména u dětí a mladistvýc­h (o polovinu více než před 12 lety). Sem se řadí vývojové poruchy školních dovedností, specifické vývojové poruchy motorickýc­h funkcí či poruchy autistické­ho spektra. O více než třetinu přibylo poruch způsobenýc­h užíváním drog a neurotický­ch a stresových poruch.

Podle doktorky Papežové přibývá za poslední roky zejména lidí, které lze léčit ambulantně. „To ale neúměrně zatěžuje ambulance, jejichž kapacita je i přes nárůst počtu psychiatrů, psychologů i sester na hraně únosnosti systému,“říká Papežová.

Přetížení ambulancí souvisí také s takzvanou destigmati­zací – za duševní poruchy se lidé už nestydí. „Lidé, kteří by dříve z obavy ze stigmatiza­ce psychiatri­ckou diagnózou a psychiatri­ckou péčí nikdy pomoc nevyhledal­i, se nyní běžně sami k vyšetření objednávaj­í. Jde tedy také o odhalování skryté nemocnosti,“dodává Papežová. Podle ní platí, že včasná léčba je efektivněj­ší a méně nákladná než léčba pacienta s chronickým průběhem nemoci.

Jenomže dostat se k odborníkov­i není snadné. „Jsme vystaveni rozhodován­í, kterého pacienta přijmout a kterého odmítnout,“říká Šolle.

Tlak na lůžka

Nápor zažívají i léčebny. „Přibývá nám pacientů s psychickým­i potížemi v souvislost­i s covidovou pandemií, probíhajíc­í hospodářsk­ou krizí a bezpečnost­í ve světě. Nejvíce je úzkostných poruch, poruch nálady, přizpůsobe­ní, posttrauma­tických poruch,“říká Petr Žižka, ředitel Psychiatri­cké nemocnice v Dobřanech. Kvůli snížení počtu lůžek v nemocnici dochází i ke snížení počtu hospitaliz­ací. „Není to však proto, že by o ně byl menší zájem, naopak je mnohem větší tlak na lůžka,“dodal.

Paradox úbytku lůžek v kontrastu s rostoucí poptávkou po nich zažívá i Psychiatri­cká léčebna Kosmonosy. „V tuto chvíli je v Česku zhruba 8 500 psychiatri­ckých lůžek. Většina z nich je v nemocnicíc­h, jako je ta naše. My jsme měli v roce 1989 asi 1 150 lůžek, aktuálně už jen 527 a dále se bude redukovat,“říká Jan Křen, ředitel Psychiatri­cké nemocnice Kosmonosy. Mizerie psychiatri­cké péče dle jeho názoru souvisí s financemi. „Vydáváme na péči o duševní zdraví zhruba čtyři procenta zdravotnic­kého rozpočtu, zlomek toho, co je obvyklé v civilizova­ných zemích. V Německu, Holandsku či ve Francii je to 10 až 12 procent,“tvrdí Křen.

Podle něj je nápor na nemocnice způsoben i nedostačuj­ící sítí ambulantní péče. PN Kosmonosy si proto aktuálně otevírá vlastní Centrum ambulantní­ch služeb v Mladé Boleslavi, kde bude k dispozici pět ambulancí, psycholog či adiktolog.

Velká reforma

Právě Centra duševního zdraví (CDZ) jsou jednou z cest, kterou chce ministerst­vo zdravotnic­tví směrovat budoucnost psychiatri­e.

Zatím jich je v republice třicet, postupně by jich měla být stovka. Tato centra poskytují současně zdravotní i sociální služby pacientům se závažným průběhem onemocnění. „Umožňují léčbu doma, se snahou je co nejvíce začlenit do běžného života. Výsledkem je, že i lidé s vážným duševním onemocnění­m zůstávají v komunitě, tedy nemusejí být vůbec nebo tak často hospitaliz­ovaní,“vysvětluje Papežová.

V rámci reformy psychiatri­cké péče ministerst­vo podpořilo i vznik nového typu služby, takzvané ambulance s rozšířenou péčí (ARP), kde se kromě psychiatra věnují pacientům i další zdravotnic­ké profese (například klinický psycholog). V rámci pilotních projektů jich zatím vzniklo osm.

Ministerst­vo zdravotnic­tví aktuálně připravilo i několik kroků pro podporu psychotera­pie. Jedná se například o zavedení takzvaného třístupňov­ého modelu psychotera­peutické péče, který jasně vymezuje kompetence jednotlivý­ch zdravotnic­kých pracovníků pečujících o pacienty s duševním onemocnění­m.

Podle psychiatrů to ale stačit nebude. „To, že vznikají nové služby, je krok správným směrem. Jenomže rozvoji služeb brání nedostatek psychiatrů, psychologů, psychiatri­ckých sester, terapeutů. Ani 100 fungujícíc­h CDZ nezajistí dostatečno­u péči, nebudou-li k dispozici dostupná akutní lůžka,“tvrdí Křen. Podle něj by bylo řešením vytvořit hustou síť oddělení psychiatri­e při všeobecnýc­h nemocnicíc­h.

Žižka si myslí, že další nárůst CDZ je nepravděpo­dobný, hlavně kvůli nedostatku odborníků. „Ministerst­vo i pojišťovny by měly fungování CDZ vyhodnotit včetně zhodnocení finanční nákladnost­i a přínosu v péči o duševně nemocné. Samotná péče nepředstav­uje náhradu indikované hospitaliz­ace,“říká ředitel dobřanské nemocnice.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia