Dnes Prague Edition

ČEZ a záhada zmrazené miliardy

Firma tají, zda se bude soudit v době krize o odškodné

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Dlouhých šest let blokovala policejní protimafiá­nská centrála polostátní­mu energetick­ému kolosu ČEZ stovky milionů korun. Šlo o peníze, které firmě vydělávala solární elektrárna ve Vranovské Vsi. Tu ČEZ koupil v roce 2010, jenže podle policie byla reálně dostavěná až v době, kdy už neměla nárok na výhodné výkupní ceny elektřiny. Ty platily pro elektrárny dostavěné do konce roku 2010.

V kauze kolem fotovoltai­ky ve Vranovské Vsi byli obviněni celkem čtyři lidé – zástupci dodavatels­kých firem, kteří měli výstavbu parku na starosti, revizní technik a pracovník stavebního úřadu, jenž dal projektu kolaudační razítko.

Všichni byli nakonec letos na jaře Krajským soudem v Brně zproštěni viny, protože konstrukci obžaloby se nepodařilo dokázat.

V té době už však suma, kterou detektivov­é na účtech ČEZ blokovali, narostla do astronomic­ké výše přes miliardu korun. Šlo o velmi ojedinělou situaci a pro ČEZ poměrně nepříjemno­u z důvodu image. Představte si, že by se firma, které všichni spílají za ceny elektřiny, ještě soudila se státem. Ve výročních zprávách firma ČEZ vždy jen konstatova­la, že stovky milionů korun z prodeje elektřiny vyrobené fotovoltai­kou ve Vranovské Vsi nemůže použít divize Obnoviteln­é zdroje.

Peníze policie ČEZ odblokoval­a letos na jaře po zmíněném verdiktu Krajského soudu v Brně.

Logicky by se nabízelo, že se firma bude domáhat náhrady škody – například úroku z částky, kterou policisté blokovali a která by jinak mohla ČEZ sloužit k investicím a podobně. Vzhledem k výši zmrazené částky by šlo o jednotky až desítky milionů korun. Jenže ČEZ odmítá uvést, zda o další peníze bude usilovat. Na opakované dotazy MF

DNES firma pouze potvrdila, že se jí už policií blokované peníze vrátily. „Jak jsme uvedli již dříve, zadržované prostředky byly vráceny na účet společnost­i ČEZ Obnoviteln­é zdroje. Případné návazné kroky nebudeme komentovat,“napsal MF DNES mluvčí ČEZ Martin Schreier.

Jít proti státu

Situace je pro ČEZ celkem choulostiv­á. Jak to glosují lidé zevnitř – na jedné straně musí postupovat jako řádný hospodář a peníze po státu chtít. Na straně druhé se jich v době energetick­é krize nechce dožadovat příliš hlasitě.

„Je to choulostiv­á věc, zvlášť v dnešní době, kdy se ČEZ daří a stát hledá způsoby, jak lidem sanovat drahé energie,“řekl MF DNES zdroj obeznámený s děním v ČEZ.

Oficiálně tak polostátní firma o náhradu škody dosud nepožádala, což potvrzuje i ministerst­vo spravedlno­sti. „V tuto chvíli žádnou žádost o náhradu škody společnost­i ČEZ ministerst­vo spravedlno­sti neeviduje,“uvedla Marcela Nevšímalov­á z ministerst­va spravedlno­sti.

Nešlo by pochopitel­ně o první případ, kdy by se polostátní energetick­á firma dostala do sporu se státem. Loni na podzim například ČEZ získal od státu 1,5 miliardy korun, o které se firma soudila ve vleklém sporu o emisní povolenky z let 2011 a 2012 (ve sporu šlo o úrok z prodlení ve sporu o zaplacenou darovací daň z emisních povolenek).

 ?? Ilustrační foto: A. Vavríková, MAFRA ?? Solární kauza Spor se točí kolem zabavené miliardy.
Ilustrační foto: A. Vavríková, MAFRA Solární kauza Spor se točí kolem zabavené miliardy.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia