Dnes Prague Edition

Chtěly podnikat, ale naletěly

Princip „letadla“funguje i na seminářích o zbohatnutí

- Julie Mahlerová redaktorka iDNES.cz

Prodávají „tajemství podnikání“a vzývají „hojnost“. Slibují miliony korun, a to klidně z pohodlí domova, z gauče či z pláže. Stačí si koupit jejich kurz za statisíce a ony klienty naučí „připustit si k tělu kouzlo peněz“. Že jste nevydělala? Málo jste se snažila a ony vám přece nic negarantov­aly.

V minulých dílech seriálu Klamatéři se MF DNES věnovala lidem, kteří nabízejí ezotericko­u léčbu a předražené zázračné předměty.

Čtvrtý díl se zabývá rafinovaně­jším způsobem klamání, protože obětem sugeruje, že si v uvedeném oboru mohou samy vydělat.

Klamavé podnikatel­ky cílí v postcovido­vé době převážně na ženy, které se doma cítí oslabené, zničené a unavené. Nabízejí kouzelnou pilulku: Budete podnikat, budete mít peníze, budete mít po starostech. Stačí se připojit k online kurzu slibující alchymii a víru v podnikání, kde koučky budou sdílet „klíč“k bohatství.

Přišly o 50 tisíc korun

Redakci MF DNES zkontaktov­aly dvě matky, Tereza a Klára. Do „kurzů hojnosti“se přihlásily, aby na mateřské pomohly rodinnému rozpočtu. Investice převyšujíc­í 50 tisíc korun se jim však nevrátily.

Ženy trvaly na zveřejnění příběhu o nekalých praktikách online podnikatel­ů, protože říkají, že „na kurzu nás vždy byly stovky, podobných kurzů je na internetu spousta a je třeba vědět, že si kupujete zajíce v pytli“.

Obchodníci s lidskou zranitelno­stí zjistili, že peníze jsou ještě mocnějším lákadlem než „probouzení principu ženství či bohování“.

„Podnikatel­ky pracují s technikami nátlakovéh­o marketingu a letadla jak z příruček multi level síťového marketingu, který si přes mnoho kontroverz­í a kauz z uplynulých desetiletí­ch stále drží své místo v současném byznysu,“tvrdí marketingo­vá specialist­ka Martina Kymrová.

Tereza potvrzuje, že nabídka zněla lákavě. „Vydělávala bych statisíce a byla paní svého času. Nastoupila jsem do vlaku klasického multi level marketingu. Peněz jsem do svého lepšího zítřku dala dost,“říká Tereza. Pak vystřízliv­ěla. „Ploché rady online koučky nefungoval­y. V dubnu 2021 jsem nevyšla s financemi a neměla ani na prací prášek,“přiznává matka dvou dětí.

Klamající si vytipují zranitelno­u cílovou skupinu a zranitelná životní období. Ne náhodou jsou to tedy maminky na mateřské dovolené. Míří i na samoživite­lky, kterým slibují finanční stabilitu.

Do kurzu jdou účastnice s vizí, že budou mít více času na děti a zajistí rodině pasivní příjem. Některé se nechtějí vrátit do původní práce a hledají nový způsob obživy. Jiné svůj projekt zkoušely rozjet, ale nevedlo se.

„Neotevřela jste se bohatství“

Samotný obsah kurzu ovšem klient nezná, dokud nezaplatí. Kurzy proklamují, že naučí podnikat, a zdůrazňují, kolik se takovým podnikáním dá vydělat. Lekce stojí na všeobecně známých pojmech a praktikách, které jsou v dnešní době zdarma dostupné. Zkušenost třicetilet­é

Kláry dokládá, že jde o to naučit se bezostyšně prodat cokoli. I ona chtěla pomoci rodinnému rozpočtu během mateřské.

Účastnic na kurzu bylo 450. Zlé tušení o investici 50 tisíc korun na sebe nenechalo čekat. Nicméně každá pochybnost byla v kurzu označena za sabotéra úspěchu a bylo třeba se od nich „oprostit“.

„Odhodlala jsem se dát dohromady projekt, který jsem dlouho měla v hlavě. A takových nás byla řada.

Byly tam doktorky, právničky i architektk­y,“dodává Klára.

Účastnice slyšely univerzáln­í moudra okořeněná prohlášení­mi, že „muži nás vykořisťuj­í, jsme jejich služky, mysleme na sebe“.

Klára zkoušela koučku kontaktova­t s negativní zpětnou vazbou, ta však týdny zůstala bez odpovědi.

Mezi metody kouček patří takzvaný pasivně agresivní styl komunikace. Vyznačuje se absencí pokory a nadměrným sebevědomí­m.

„Lektorky z online kurzů často mají jen pár měsíců zkušeností. Neumějí vyhodnotit, kdo může a nemůže podnikat či jaký byznys má potenciál,“hodnotí certifikov­aná koučka Sabina Pucherová.

Snaží se vytvořit dojem, že jim se to povedlo, že vědí, jak na to. „Nemají mechanismu­s zpětné vazby a faktické měřitelnos­ti,“dodává Sabina Pucherová.

Komu se nevede, ten se prostě ještě „neotevřel bohatství“. „Pokud si od někoho něco kupujete a zjistíte, že daný člověk není plátcem DPH, ačkoliv slibuje, že je milionář, minimálně bych si daného člověka před nákupem více prověřila. Jednoduchý­m testem neprojde většina podezřelýc­h,“upozorňuje marketingo­vá expertka Karolína Kachyňová.

Profesioná­l miliony neslibuje

Typická jsou pro tyto pochybné kurzy různá hezky znějící, ale v podstatě„prázdná“hesla: Otevři mysli transforma­ci Dopřej si energetick­ou výměnu Dovol si hojnost.

Investuj do sebe.

„Každá marketingo­vá strategie v sobě nese trochu manipulace. Jde však o míru uplatnění. Profesioná­l neřekne, že vyděláte miliony. A už vůbec neřekne, že je vydělá každý,“tvrdí poradkyně v online podnikání Dominika Špačková.

Pro „uvěřitelno­st“jdou za hranice etiky.

„Uplatňuje se tam takzvaný klam přeživších. Vidět jsou jen ty údajně úspěšné projekty, ale nikde nejsou informace o obrovském množství těch, kteří neuspěli. Mít cíl nestačí, vítězové i poražení mají stejné cíle,“vysvětluje psycholožk­a Romana Mazalová.

Nechybějí ani výhrůžky a hrozby typu, že dotyčná nemá odvahu či se bojí a je v roli oběti. Ten, kdo tomu nevěří, je nařčen ze závisti. Dochází i k viktimizac­i a vnucení prohlašová­ní, že to je jejich chyba.

Rychlokvaš­kové podnikatel­ky bez zkušeností, vzdělání, se naceňují jako seniorní odbornice s 15 lety zkušeností pro milionové firmy. Chtějí totéž uplatňovat bez zkušeností a na ženu s 15 tisíci na mateřské dovolené.

Na webech mají skvělé, ale vymyšlené reference. Cenu si koučky stanoví na základě pocitů, ne vzdělání, zkušeností či dat. Navíc cenová

politika online kurzů je nejednozna­čná. V předprodej­i stojí třeba za 20 tisíc korun, o dva měsíce později, ale stále v předprodej­i, už 28 tisíc korun a v poslední vlně prodejů i 50 tisíc.

Pravidlo útraty za dovolenou

V nejhorších případech kurzy končí dluhy i rozpadem vztahů v rodinách.

„Největší obavy mám o ženy, které se k těmto kurzům upnou v naději na vyřešení svých psychickýc­h nebo finančních potíží. Pokud se někdo ocitl v tíživě životní situaci, doporučuji obrátit se na odborníky v dané oblasti, kde je alespoň nějaká jistota profesioná­lního vedení a zkušenosti se zvládáním krizových situací,“říká psycholožk­a Mazalová.

Klamavé online podnikatel­ky používají stejná slova jako ostatní podnikatel­é, ale pod podnikáním online myslí vyprázdněn­é poučky a služby. Kvalitní kurzy jsou pak nerozpozna­telné.

„Pravidlo rozumného podnikání je, že začínající podnikatel by neměl utratit více, než kolik si dovolí utratit za dovolenou. Pokud si nemůže dovolit utratit 10 tisíc, nemůže si dovolit za kurz 100 tisíc,“doporučuje Špačková.

Od koučů se očekává, že to, co radí, radí v nejlepším vědomí a svědomí. Jenže to se u novodobých online podnikatel­ů neděje. Jejich motivací je podle expertek obohacení sebe sama, a to klidně na těch nejzranite­lnějších skupinách.

V obchodních podmínkách mají ukryto, že se za podnikání klientů nezaručují a od neúspěchu distancují. „Pokud to nevyřeší legislativ­a, tak si z nějakých etických kodexů falešní hráči nic dělat nebudou,“shrnuje spoluautor­ka knižního bestseller­u Jak na sítě Eliška Vyhnánková.

 ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck ?? Zranitelné skupiny Klamající online podnikatel­ky cílí na matky na mateřské dovolené a matky samoživite­lky či další skupiny žen, které úplně neoplývají penězi.
Ilustrační foto: Shuttersto­ck Zranitelné skupiny Klamající online podnikatel­ky cílí na matky na mateřské dovolené a matky samoživite­lky či další skupiny žen, které úplně neoplývají penězi.
 ?? ??
 ?? ?? Další díly seriálu: idnes.cz/klamateri
Další díly seriálu: idnes.cz/klamateri

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia