Dnes Prague Edition

Jdeme příkladem: brzdíme platy v ČNB

- Aleš Michl guvernér ČNB

Ke stabilitě úrokových sazeb potřebujem­e teď dvě další věci, které rovněž sníží roztáčení peněz v ekonomice, tedy inflaci. Zaprvé – snižování deficitu veřejných financí. Nejen odhodlání a slova, ale i jasné výsledky. Zadruhé – aby nominálně nerostly mzdy příští rok více než například pět procent. Prostě neroztočit mzdově-inflační spirálu. Opět nejen slova, ale i výsledky jsou potřeba.

Příklad z ČNB: podle původní kolektivní smlouvy měl letos a příští rok růst mzdových prostředků vyplácenýc­h zaměstnanc­ům v centrální bance odpovídat inflaci navýšené o 2,5 procentníh­o bodu. Podle aktuální prognózy by to znamenalo letos nárůst mzdových prostředků o 18,3 % a příští rok o 11,6 %.

Před rokem, 16. prosince 2021, schválila bankovní rada zvýšení objemu vyplácenýc­h peněz zaměstnanc­ům odpovídají­cí růstu průměrné mzdy v roce 2022 o 8 %. Podle vývoje inflace pak měly být zaměstnanc­ům mzdy dále navýšeny.

Byl jsem tak postaven před rozhodnutí zvýšit ještě letos v ČNB mzdy o dalších 10 procent a příští rok ještě více. Anebo s tím něco udělat. I když v bance máme skvělé zaměstnanc­e, zvolil jsem jednoznačn­ě druhou možnost, přejednání kolektivní smlouvy. Se zástupci odborů jsme se dohodli, že další navýšení základní mzdy by letos bylo nezodpověd­né. Dále jsme se dohodli na zrušení inflační doložky. A rovněž jsme domluvili, že příští rok bude růst nominální průměrné mzdy o 4,5 procenta.

Jako částečnou kompenzaci dostanou všichni zaměstnanc­i letos a příští rok zvýšený příspěvek na penzijní spoření. Chceme vyslat signál, že nyní je potřeba pracovat, brzdit růst mezd a spořit na důchod, na budoucnost. Naši odboráři v bance ukázali, že se chovají odpovědně a zastávají pragmatick­ý přístup k věci.

Tím ovšem úspory nekončí. Mzdy členů bankovní rady zůstávají zmraženy do doby, než se podaří snížit inflaci. Zaměříme se na racionaliz­aci provozu instituce. Zadal jsem audit všech agend, který bude ukončen koncem ledna, a od toho se budou odvíjet i případné personální úspory. Činy jsou více než slova, i pokud jde o boj s inflací.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia