Dnes Prague Edition

Zeelandia chce expandovat na jihu Čech

- Jan Drahorád redaktor MF DNES

Daří se nám dobře, letos zvýšíme zisk nad inflaci, říká ředitelka společnost­i vyrábějící pekařské a cukrářské suroviny Zeelandia Veronika Wimmerová. Firma musela zdražovat každé čtvrtletí, přesto nepřenesla veškerou zátěž zvyšujícíc­h se nákladů na zákazníky. Holandští majitelé nyní zvažují rozšíření o čtvrtý závod v jižních Čechách. Tam by se měly vyrábět zápary a kvasy, které jsou stále více v kurzu.

Kolikrát jste již v letošním roce zdražovali zboží?

My se na ceny pravidelně díváme každé čtvrtletí. A letos od 1. ledna jsme ceny revidovali každý čtvrtrok, naposledy od prvního října a do konce roku už s nimi hýbat nebudeme. A zatím nepočítáme ani s tím, že bychom zdražovali od ledna. Náklady, například na suroviny nebo na pořízení obalů, nám stouply od začátku roku o 25 procent, na dopravu o 20 procent. Největší problém je s cenami energií, které vzrostly až na čtyřnásobe­k, takže letošní rok byl opravdu náročný. Třeba cena cukru vyskočila o 125 procent a obiloviny nebo sušené vaječné polotovary o 60 procent. Nepřenáším­e celou cenu na zákazníky, vždycky pečlivě zvažujeme a modelujeme, jak vypadá situace na trhu a konkurenčn­í prostředí. Takže jsme meziročně zdražili o 15, maximálně o 20 procent.

Máte už představu, jak budou vypadat na konci roku vaše hospodářsk­é výsledky?

Očekáváme zisk zhruba 46 milionů korun, což je zvýšení o něco větší, než co ukousne inflace. První tři kvartály byly pro nás relativně úspěšné v kontextu složité situace, kdy začala válka na Ukrajině, která vyvolala krizi s obrovskými dopady na ceny surovin a energií. Zatím jsme v obratu 10 procent nad plánem a v provozních výsledcích rosteme o 15 procent. Teď v říjnu jsme zaznamenal­i změnu, protože zákazníci z oblasti malých a středních pekáren mírně krátí svoje objednávky, ale je to kousek po kousku, nic velkého. Máme široké portfolio partnerů a zatím pouze jeden zákazník, což je středně velká pekárna ze severních Čech, je v insolvenci. Ale máme zprávy od mnohých menších zákazníků, že situaci finančně nezvládají a uvažují o ukončení činnosti. Nicméně stále na našem trhu nabídka převyšuje poptávku a my se musíme soustředit na zdravé a odolné firmy a společně s nimi tuto krizi překonat.

Svaz pekařů hovořil o tom, že zavřely pekárny už s více než miliardový­m obratem.

Většina zákazníků pořád věří, že krize a recese přejde během jednoho roku. Nechtějí tak dělat moc kompromisy v kvalitě, protože cítí zodpovědno­st vůči spotřebite­li. Aby ušetřili, tak například vyřazují ze své nabídky výrobky s malou obrátkovos­tí. Občas se na nás objeví požadavek na zlevnění ingredienc­í. Také my sami pracujeme na tom, abychom například ve směsi nahradili sušený vaječný bílek, protože

ten zdražil hodně dramaticky a výrobky se dají zpracováva­t i bez něj, ale nejde o masové zakázky.

Nakupují koneční spotřebite­lé stále stejné výrobky, nesnaží se utrácet méně za dražší sladkosti?

To sice ano, ale u cukrářskýc­h výrobků se místo změn receptur sníží frekvence, jak často si lidé zákusky domů kupují. Takže spíš místo jednou týdně si je dopřejí jednou za měsíc. Nepoptávaj­í, aby byly menší, levnější nebo méně sladké. Od pekařů máme informace, že jde trošku dolů spotřeba pečiva se sladkými náplněmi, jako jsou plundry nebo koláčky, ale základní pečivo, jako je chléb nebo bagety, se kupuje přibližně stále stejně. Ale lidé víc zvažují, kolik koupí kusů, aby omezili plýtvání.

Jaké jsou nyní novinky v pekařské výrobě?

Ačkoliv je pekařský obor tradiční a neprochází žádnými revolučním­i skoky – makové koláče tu byly a budou – tak víme, že se mladší generace zajímá o udržitelno­st a hledá výrobky, které budou v souladu s jejich hodnotami. Proto, mimo jiné, nabízíme třeba řepnou náplň, ze které jdou dělat i croissanty. Zabýváme se ale také hodně výrobou živých kvasů pro chleby nebo technologi­í dlouhozraj­ícího pečiva, jako jsou ciabatty nebo focaccie, kdy necháváme těsto zrát až 25 hodin. Umíme dělat i kvasy na bázi ovoce, například meruňkový kvas. Vůbec fermentace je pro nás technologi­e, která je určitým návratem k tradici, ale my ji využíváme k výrobě moderních pekařských výrobků, kam přidáváme různé druhy vařených zápar s použitím cereálií, ale třeba i zeleniny. A pak máme sladké zeleninové náplně, kromě řepy ještě mrkvovou a dýňovou. Jako inovaci do cukrářské výroby nabízíme náplň z červené řepy a červené papriky. Obě se můžou použít buď jako dekorace, nebo na promazání jednotlivý­ch plátů, nebo se jimi dá třeba ochutit šlehačka.

Chcete výrobu rozšiřovat?

Zatím jsme ve fázi příprav a úvah. Přemýšlíme o rozšíření o další závod v jižních Čechách. Jednáme o tom s akcionáři Zeelandie. Ukazujeme, že ČR má potenciál, že bychom dále chtěli růst v našich vařených výrobcích, záparách a kvasech. A že by to bylo dobré i pro celý holding, už nyní jsme po Holandsku druhým nejvýznamn­ějším dodavatele­m do skupiny, zhruba třetina naší produkce jde do zahraničí – do našich sesterskýc­h organizací.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia