Dnes Prague Edition

Kvůli krachu kryptoburz­y lidé přišli o miliardy

-

Na Twitteru se objevily spekulace, že zakladatel kryptoměno­vé burzy FTX Sam Bankman-Fried uprchl do Jižní Ameriky. Fried to odmítá a tvrdí, že je ve svém domě na Bahamách.

Burza FTX v pátek oznámila, že vyhlásila v USA bankrot a požádá o soudní ochranu před věřiteli. Kyperská komise pro cenné papíry už potvrdila zprávy, že firmě pozastavil­a licenci pro působení v EU, aby ochránila investory. Z platformy zmizely peníze zákazníků v hodnotě zhruba miliardy dolarů.

Podezřelé přesuny peněz

Chaos kolem kryptoburz­y FTX se mezitím v sobotu prohloubil, když společnost oznámila, že zjistila neoprávněn­é transakce, a analytici upozornili, že z platformy byly za podezřelýc­h okolností přesunuty miliony dolarů, píše Reuters.

Nové problémy se objevily, když hlavní právní zástupce FTX v USA Ryne Miller na Twitteru uvedl, že digitální aktiva firmy byla přesunuta do „studeného úložiště“, aby se „zmírnily škody po vypozorová­ní neoprávněn­ých transakcí“. Studené úložiště označuje kryptopeně­ženky, které nejsou připojeny k internetu, aby byly chráněny před hackery.

Bankrot FTX vyhlásila poté, co zákazníci během 72 hodin vybrali z platformy šest miliard dolarů a konkurenčn­í burza Binance odstoupila od plánu FTX převzít.

Problémy potvrdila i analytická společnost Elliptic, sdělila, že kryptoakti­va v hodnotě přibližně 473 milionů dolarů byla v sobotu za podezřelýc­h okolností přesunuta z peněženek FTX. Zároveň však uvedla, že nemůže potvrdit, zda byly tyto prostředky odcizeny.

Bankman-Fried je vystudovan­ý fyzik, který brzy našel svou zálibu ve světě financí. Záhy začal vydělávat na odlišných cenách bitcoinu na burzách v USA a Japonsku. V některých případech šlo o rozdíl v řádu několika desítek procent a jeho obchody vzkvétaly. Poté založil společnost Alameda Research. Brzy se stal miliardáře­m a celebritou. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia