Dnes Prague Edition

Fajn, byli Sami doma. Ale proč to zveřejňují?

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Natáčením vlastního přežívání za nucené izolace dvou lidí v jednom bytě lze zabít čas, ale kromě muziky, která tu vznikla, chybí dokumentu Sami doma pádný důvod, proč záznam z covidového soužití přátel vůbec pustit do kin.

Od podzimu 2020 do jara 2021 sdíleli Jan Foukal a Albert Romanutti domácnost. Oběma se právě rozpadl vztah, takže popíjejí, uklízejí, hrají šachy o to, kdo umyje nádobí, dělí si šatník, sestavují nábytek, tapetou si vytvářejí iluzi mořské pláže, skládají (nejen) vánoční písně, fotí se na novoročenk­y, balí dárky – a věčně rozebírají vztahové problémy. Jak v obecné rovině, tak osobněji včetně absurdní výmluvy „měl bych zavolat, ale nemám kdy“.

Dočasný nájemník má děti, s nimiž si telefonuje, jednou je vezmou na lyžařský výlet utopený v mlze, ale jinak se oba chovají jako nezralí, do sebe zahledění umělci, jejichž hospodařen­ím ve stylu Chalupářů prolíná reklamní hudební linka.

Tady záleží na divákově vkusu, texty v sobě nesou pozérskou hru na existenciá­lní vnímání světa, ale za klávesami se rodí muzikantsk­á paráda, tak osvěžující v přehlídce nicnedělán­í s koupelí při svíčkách.

Nicméně zimní bezčasí za oknem výmluvně vystihuje melancholi­i karantény s několika bizarními momentkami z ulice, místy zazvoní humor jako s léčbou škytavky a postupně se beze slov prosazuje skryté hlavní téma, totiž potřeba sounáležit­osti; kdykoli jeden z kamarádů třeba jen na pár hodin odejde, druhý se propadne do samoty.

Třeba si společně s nostalgick­ým úsměvem zavzpomína­jí, až si záznam pustí po letech. Jenže takové „rodinné“domácí video má smysl právě a pouze pro ně.

Sami doma Česko, 2022

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia