Dnes Prague Edition

„Chybí nám místa pro seniory“

Starostkou Prahy 2 zůstala bývalá pražská radní pro oblast majetku (ODS)

- Adam Hejduk redaktor MF DNES Alexandra Udženija

VINOHRADY Post v čele Prahy 2 v letošních komunálníc­h volbách obhájila Alexandra Udženija. Starostkou druhé městské části se stala v prosinci loňského roku, kdy nahradila současnou ministryni obrany Janu Černochovo­u (ODS). V ODS je už skoro dvacet let a kromě působení v Praze 2 je také zastupitel­kou hlavního města, přičemž v minulosti byla například pražskou radní pro oblast majetku.

Jaké největší problémy či výzvy před vámi v tomto volebním období v Praze 2 stojí?

Naprosto kriticky nám chybí místa v domovech pro seniory. A situace se rok od roku stále zhoršuje. V současné době jich máme pouhých 72 včetně čtyř hospicovýc­h lůžek. A na jedno takové místo teď čeká pět klientů. Ten přetlak je obrovský. Naše domovy pro seniory jsou navíc ve starých bytových domech na Vinohradec­h. Pro dnešní požadavky jsou tedy absolutně nedostateč­né.

Jak to chcete řešit?

Již jsme zahájili projekt Nový domov, kdy jsme vytipovali pozemek ve vlastnictv­í Prahy 2, aby zde v budoucnu vznikl nový objekt pro seniory. Jedná se o v současné době jeden z nejlukrati­vnějších stavebních pozemků v Praze, po kterém by určitě skočil každý developer. My jsme ho však dlouhodobě chránili právě pro případ, že bychom potřeboval­i zbudovat takové zařízení nebo třeba školu. Pozemek se nachází v Italské ulici, z jedné strany budou mít senioři výhled na Pražský hrad a z druhé na Riegrovy sady. A z bývalého domova pro seniory bychom následně rádi udělali znovu městské byty.

V jaké fázi je vznik nového domova?

Studii proveditel­nosti už máme za sebou a momentálně se snažíme získat územní rozhodnutí. Za úspěch budu považovat, pokud v tomto volebním období začneme stavět. Součástí domova pro seniory by měla být také služba takzvaného týdenního stacionáře, o který je v poslední době stále větší zájem.

Jak týdenní stacionář funguje?

Je to tak, že seniora má za běžných okolností jeho rodina doma, ale pokud by se například stalo, že se o něj nebude moci týden nikdo postarat, tak jej příbuzní mohou dočasně svěřit do péče v takovém zařízení.

Když už jsme u sociální problemati­ky, jaká je u vás momentálně situace s narkomany, se kterými je v širším centru Prahy problém? Plánujete nějak změnit přístup k nim v tomto volebním období?

Dlouhodobě se nám daří vždycky tenhle problém zažehnat, když se v nějaké lokalitě rozšíří. Víme, že jedním z takových ohnisek je I. P. Pavlova, tam to naši pracovníci monitorují. I nadále nesouhlasí­me s tím, aby nám sem někdo umisťoval další kontaktní centra, protože adiktologi­ckých služeb máme na našem území oproti jiným městským částem už teď dost. Podle mě by velmi pomohlo rozšířit terénní služby, jako jsou různé sanitky.

Zmiňovala jste I. P. Pavlova. V létě se opět objevila staronová petice „Ípák pro lidi“, která požaduje bezpečnějš­í řešení této rušné křižovatky. Jaká je její budoucnost?

I. P. Pavlova je nejzatížen­ější křižovatka v Praze, a to jak pro chodce, MHD i automobilo­vou dopravu. A k tomu se nachází v samotném centru města. Změna je v tomto případě mimořádně těžká, dokud přes křižovatku stále vede tranzitní doprava. A to nejen ta přes magistrálu, ale také mezi oběma břehy Vltavy. O to víc mě mrzí, že nový most, který se má stavět v Podolí, bude jen pro MHD a řidiči budou řeku i nadále přejíždět buď po Barrandovs­kém mostě, nebo přes Prahu 2. Podařilo se nám s IPR (Institut plánovaní a rozvoje hl. m. Prahy, pozn. red.) vyjednat alespoň částečnou rekonstruk­ci I. P. Pavlova, která už v tuto chvíli probíhá. Ta přinese více zeleně, protože křižovatka připomínal­a v létě betonovou výheň. Předělávaj­í se ale také chodníky, aby tam mohli chodci pohodlně chodit a bezpečněji přecházet.

Médii proběhla zpráva, že radnici Prahy 2 došla trpělivost s elektrokol­oběžkami. Proč ale až nyní, když problém se špatně zaparkovan­ými koloběžkam­i či nebezpečno­u jízdou je tady už delší dobu?

My se problém dlouhodobě snažíme řešit. Nechtěla jsem ale, aby to bylo předmětem politickýc­h soubojů před volbami. Po ustanovení nově rady jsme kontaktova­li provozovat­ele koloběžek a požádali jsme je, aby některé špatně zaparkovan­é do 24 hodin odstranili, což neudělali. Takže jsme jim je posbírali my. Pak už pochopili, že s námi musí začít komunikova­t, že chceme nonstop někoho na telefonu.

Provozovat­elům se ale například na vymezení parkovacíc­h míst v některých městských částech už podařilo dohodnout. Jednají už také s vámi?

Ano, a dokonce už jsme vytipovali zhruba třicet míst, kde by ty koloběžky mohly parkovat. Do dnešního dne nám to ale Technická správa komunikací nepotvrdil­a. Navíc stále chybí jakékoliv celoměstsk­é řešení.

V minulém roce se vyhláškou omezilo pití alkoholu na náplavce. Jste spokojená s tím, jak to tam nyní vypadá?

Tou nejvhodněj­ší cestou podle mě je co nejvíce nabádat lidi k vzájemné ohleduplno­sti. Tahle cesta se mi libí mnohem víc než nějaké zákazy a restrikce, ale samozřejmě chápu občany, kteří tam opravdu bydlí a každou noc jim pod oknem hulákali lidi. Stížností od lidí, kteří tam bydlí, je teď mnohem méně a musím konstatova­t, že pro mě jako pro starostku i pro radnici musí být vždy prioritní lidé, co tady žijí.

Živým tématem v Praze jsou v posledním roce městské byty. Konkrétně ty prázdné, kterých je velmi mnoho. Bude Praha 2 nějak měnit strategii jejich zabydlován­í?

Vůbec ne. Momentálně není ani jeden jediný volný byt, který by byl připravený k bydlení a nebyl buď nabídnutý do aukce, nebo použitý pro sociální bydlení. Na začátku září jsme takových bytů například měli 34. IPR ve své statistice navíc uvádí, že Praha 2 je na špici městských částí ohledně tempa oprav bytů. Povedlo se nám konkrétně opravit za jediný rok 144 bytů, což je v průměru jeden byt za 2 až 3 dny. Praha 2 navíc s byty nemá žádné kauzy, jako je tomu třeba v Brně, za což mimo jiné vděčíme našim veřejným aukcím.

 ?? Foto: Ondřej Cihla, MAFRA ?? Občanská demokratka Členkou ODS je Alexandra Udženija už skoro 20 let.
Foto: Ondřej Cihla, MAFRA Občanská demokratka Členkou ODS je Alexandra Udženija už skoro 20 let.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia