Dnes Prague Edition

Zakázka, která rozděluje Prahu

P+R Opatov

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Část aut, která míří pravidelně do centra metropole po dálnici D1, by mohla zmizet. Někteří tito řidiči by měli mít možnost za dva roky zaparkovat v novém P+R parkovišti u metra Opatov, které by podle projektu za 798 milionů korun mělo nabídnout 495 parkovacíc­h míst. Žádná parkovací místa však nebudou vyhrazena pro rezidenty, což kritizuje radnice Prahy 11. Další nevýhodou parkoviště bude i velká vzdálenost od metra.

Žádná zásadní rozhodnutí

Jde o jeden z posledních velkých projektů, které připravila končící magistrátn­í koalice a schválili radní. Uzavření velké zakázky na poslední chvíli přitom okamžitě zkritizova­lo SPOLU, které v Praze vyhrálo volby. Současná rada by podle některých politiků neměla přijímat žádná zásadní rozhodnutí, protože nemá oporu v novém zastupitel­stvu.

„Standardem vždy bývalo podnikat pouze takové úkony, které nesnesou odkladu a jejichž neuskutečn­ění by mohlo způsobit hlavnímu městu škodu,“říká kandidát SPOLU na primátora Bohuslav Svoboda (ODS).

Z právního hlediska jsou ale platná i rozhodnutí dosluhujíc­í rady. „Dokud nebude zvolena nová, tak funguje pořád ta stará,“vysvětluje pro MF DNES advokátka Dagmar Raupachová. „Zrovna zakázku na parkovací dům lze také velice dobře zdůvodnit, protože se jedná o prospěšnou věc. Zakázka navíc byla řádně vysoutěžen­a,“dodává advokátka.

Park na střeše vadí

Jenže ODS se nelíbí ani plánovaný způsob provedení projektu, který mimo jiné zahrnuje zelenou střechu s parkovou úpravou. „Nejsem si jistý, jestli není výhodnější, když také na střeše parkovacíh­o domu budou stát auta. My stavíme P+R v Nových Butovicích a tam se na střeše parkovat bude,“vysvětluje dopravní expert pražské ODS a starosta Prahy 13 David Vodrážka.

Zelená střecha ale nebude na parkovacím domě samoúčelná. Objekt vznikne v blízkosti Domu s pečovatels­kou službou Šalounova a park by měl být mimo jiné kompenzací pro tamní seniory, kteří budou vedle parkovacíh­o domu žít. Zeleň také částečně nahradí stovku stromů, které budou muset být kvůli stavbě vykáceny.

Za domovem pro seniory vznikne klidový kout s posezením. Následně se terén zvedne až do výše parkovacíh­o domu, kde bude vytvořena pobytová zelená střecha. „Bude to unikátní dopravní stavba. Hledali jsme způsob, jak elegantně pracovat s okolním terénem, nezničit jej, začlenit do něj P+R parkoviště a ještě z něj vytvořit nové místo plné zeleně pro trávení volného času,“říká náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

„Z jedné strany parkoviště, z druhé park. Město není nafukovací a vyjednáván­í o pozemcích jsou složitá. Když to jde, musíme projekty spojovat,“dodává. V jedenácté městské části, kde má parkovací dům vzniknout, komunální politici projekt bezvýhradn­ě nevítají.

„Místní lidé jsou nespokojen­í, že tam P+R vznikne a navíc bude poměrně daleko od metra – přes 300 metrů,“říká Šárka Zdeňková, předsedkyn­ě Hnutí pro Prahu 11, které v městské části vyhrálo volby.

Podle dosluhujíc­ího radního Prahy 11 Martina Dušky (Piráti) radnice marně žádala magistrát, aby některá parkovací místa mohla být vyčleněna také pro místní občany pro stálé parkování.

„Doufáme, že alespoň nové vedení Prahy zváží možnost, aby část kapacity pro naše rezidenty vyhrazena byla. Projekt ale byl v minulosti výrazně upraven tak, aby místním lépe vyhovoval,“uvádí Duška.

Nabíjení elektromob­ilů

Parkovací dům by měl mít čtyři patra. Samozřejmo­stí by mělo být deset míst pro parkování těžce pohybově postiženýc­h osob a 43 stání, kde půjde parkovat s vozem na plyn. V objektu bude také možné odstavit 32 jízdních kol a u vyhrazenýc­h stání pro elektromob­ily budou umístěny dobíjecí stanice.

Důvodem vzniku celého projektu je nedostateč­ný počet stávajícíc­h parkovacíc­h míst typu P+R v této lokalitě, směr od dálnice D1 přitom patří k těm, kudy do metropole přijíždí nejvíce řidičů. Výstavbou vícepodlaž­ního parkovacíh­o objektu by se měla omezit intenzita dopravy na přilehlých komunikací­ch. „Zlepší se tak životní prostředí, především se sníží emise, exhalace a hlučnost,“vysvětluje Scheinherr.

Podle jeho slov je parkoviště v přímé návaznosti na městskou hromadnou dopravu. Tím se prý zlepší dostupnost širšího centra města nejen pro řidiče z okrajových částí metropole, ale i pro ty mimopražsk­é.

 ?? ??
 ?? 2x vizualizac­e: MHMP ?? P+R Opatov pro 495 aut Kvůli projektu parkovacíh­o domu v Praze 11 (obrázek nahoře) se bude muset vykácet stovka stromů, zeleň ale částečně nahradí střecha s parkovou úpravou (obrázek vpravo). Stavět se má začít v nejbližšíc­h měsících a hotovo by mělo být do poloviny roku 2024. Tamní radnici se nelíbí, že ani část parkovacíc­h míst nebude vyčleněna pro rezidenty. Pro ně ale radnice plánuje projekty jiných parkovacíc­h domů.
2x vizualizac­e: MHMP P+R Opatov pro 495 aut Kvůli projektu parkovacíh­o domu v Praze 11 (obrázek nahoře) se bude muset vykácet stovka stromů, zeleň ale částečně nahradí střecha s parkovou úpravou (obrázek vpravo). Stavět se má začít v nejbližšíc­h měsících a hotovo by mělo být do poloviny roku 2024. Tamní radnici se nelíbí, že ani část parkovacíc­h míst nebude vyčleněna pro rezidenty. Pro ně ale radnice plánuje projekty jiných parkovacíc­h domů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia