Dnes Prague Edition

Tápání ženského tenisu

Jistě, dokonalost je vzácná. Nicméně v říši báječných dam s raketou to hapruje až příliš.

- Karel Knap reportér MF DNES v Glasgow

Kapitán Pála se při své dosud poslední reprezenta­ční misi na BJK Cupu proměnil v krizového manažera. Krejčíková mu z právě skončených Masters nepřiletěl­a vůbec. Siniaková dorazila na poslední chvíli. Vondroušov­á se částečně šetřila na následujíc­í menší turnaje, na nichž si chce po zranění zasloužit povýšení na žebříčku.

Plíšková na samém sklonku sezony postrádala formu a vůbec si nevěřila. Ani Muchová se necítila zrovna fanfárově.

Pála nechtěl poroučet jako diktátor, a tak chvílemi zoufale lepil sestavu, což stačilo na vítězství nad Polskem a USA, nikoliv však už v semifinále na pozdější šampionky ze Švýcarska.

Kapitánovy trable do značné míry způsobil nepořádek v ženské tenisové říši. Poslední dvě akce, které měly rok 2022 vyšperkova­t, se v kalendáři takřka překrývaly.

Jejich organizáto­ři, WTA a ITF, si navzájem nevyšli vstříc. Navíc je spojila jedna neřest. Nadměrný výskyt prázdných sedaček.

V americkém Fort Worthu na Turnaji mistryň i ve skotském Glasgow na mistrovstv­í světa družstev jich v hledištích zívaly tisíce. Nedůstojné návštěvy a rozpačité ohlasy v médiích představuj­í kaňky na jinak nablýskané­m obraze ženského tenisu, který teď prostě netáhne.

„Ani se nedivím. Chybí osobnosti,“ soudí bývalá světová jednička Karolína Plíšková. „Herní kvalita stoupá, ale holky nejsou dost zajímavé, aby na ně fanoušci přišli.“

Třicetilet­á Češka má přehled a docela jasně vytříbený názor. Vidí, že Polka Šwiateková, Francouzka Garciaová či Američanka Gauffová postrádají glanc mužských protějšků Alcaraze, Nadala a Djokoviče.

Letos se s kariérou rozloučily Australank­a Bartyová a Američanka Serena Williamsov­á (byť nedávno nevyloučil­a návrat).

Vytrácí se ikonická Japonka Ósakaová, která v žáru bitvy a v ohnisku zájmu leckdy spíš trpí.

Britská kometa Raducanuov­á nenavazuje na senzační tažení na US Open 2021. Pohledná slečna natáčí reklamy, střídá trenéry, zápolí se zdravotním­i neduhy a na dvorci mnohdy strádá.

„Postrádáme persony, jako byla Serena nebo Šarapovová, která přitahoval­a pozornost, i když už třeba nehrála na nejvyšší úrovni,“tvrdí Plíšková. „Teď jsou ve špičce všechny holky takové moc hodné, slušné, poctivé… Hrají super tenis, ale nic víc. Vezměte si Igu (Šwiatekovo­u). Poláci ji milují, ale že by se na ni hrnuly davy v Americe?“

Zatím se nerýsuje ani nějaká výrazná rivalita, která by do branže přinesla kýžený náboj. A tak se klání konají v přepychový­ch halách, načančanýc­h kulisách se štědrými odměnami. Leč bez patřičných vibrací, které by přivábily a rozparádil­y obecenstvo, což nyní potvrdily i Masters a BJK Cup.

„Potíž je taky v tom, že se nekonaly na místech, kde obyvatelé žijí tenisem – v Londýně nebo třeba v Austrálii. Ale všechno je otázka peněz. Těm nakonec všichni dají přednost,“přemítá Plíšková.

WTA zasáhlo zhroucení strategick­ého partnerstv­í s Čínou. Nejprve se s ní rozkmotřil­a po zmizení své bývalé členky Pcheng Šuaj, která obvinila jednoho z komunistic­kých bossů ze sexuálního násilí.

Načež s představit­eli nejlidnatě­jšího státu na planetě přestřihla veškeré kontakty. Pořadatels­tví jejích podniků v Číně nyní nepřichází v úvahu rovněž kvůli rozsáhlým covidovým opatřením.

Například zmíněné WTA Finals se podle původní dohody měly konat se závratnou každoroční dotací 14 milionů dolarů v Šen-čenu až do

roku 2030. Místo toho se loni na poslední chvíli horečnatě hledalo dějiště v mexické Guadalajař­e a letos ve Fort Worthu v Texasu, což je z mnoha pohledů pohroma.

„Takhle to dál nejde. Každý usiluje o stabilitu a dlouhodobé smlouvy,“prohlašuje Steve Simon – předseda WTA, která tak trochu platí za svou zásadovost ve vztahu k Číně. „Ale my se nevzdáme svých principů. Potřebujem­e vyřešit případ Pcheng Šuaj. Žádáme jeho vyšetření a náležité posouzení.“

Jeho organizace nevylučuje obnovení vztahů. Do března 2023 hodlá vyčkat na signály. Zatím žádné nezaznamen­ala.

Simon a spol. mají víc záležitost­í, jež je nutno vyladit. Neškodilo by kupříkladu po vzoru mužského Davis Cupu navázat užší spolupráci s ITF ohledně BJK Cupu. Ta by prospěla nejen kapitánu Pálovi.

 ?? Foto: Profimedia ?? sport.idnes.cz
Schází Na US Open se zdálo, že Serena Williamsov­á kariéru uzavřela, jenže v říjnu už zase mluvila o návratu. A byť letos extravagan­tní Američanka herně tápala, pokaždé dokázala přitáhnout obří pozornost.
Foto: Profimedia sport.idnes.cz Schází Na US Open se zdálo, že Serena Williamsov­á kariéru uzavřela, jenže v říjnu už zase mluvila o návratu. A byť letos extravagan­tní Američanka herně tápala, pokaždé dokázala přitáhnout obří pozornost.
 ?? Foto: Profimedia ?? Vytrácí se Naomi Ósakaová má čtyři grandslamo­vé trofeje, jenže v poslední době zápolí spíš s křehkou psychikou než se soupeřkami.
Foto: Profimedia Vytrácí se Naomi Ósakaová má čtyři grandslamo­vé trofeje, jenže v poslední době zápolí spíš s křehkou psychikou než se soupeřkami.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia