Dnes Prague Edition

Seniorům 150 tisíc na zateplení domu

Dotaci vyplatí předem. Určena bude na výměnu oken, na fasádu či střechu

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Okamžitou pomoc lidem před nadcházejí­cí zimou má nabídnout nový program Nová zelená úsporám light. „Není potřeba zpracovat žádný složitý projekt ani mít peníze na vstupní investici, je určen žadatelům, kteří jsou schopni na své nemovitost­i udělat jednoduchá, ale účinná opatření,“vysvětluje „zaskakujíc­í“ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Program nabídne finanční pomoc na snadno realizovat­elné úpravy a částečné renovace rodinných domů až do výše 150 tisíc korun.

Zateplení fasády, střechy, stropů, podlah i výměna oken a vchodových dveří přinesou podle ministra okamžité snížení spotřeby energií.

Ministerst­vo cílí na deset tisíc nízkopříjm­ových domácností, tvořených důchodci nebo rodinami, které pobírají příspěvek na bydlení.

Miliarda a půl ohroženým

Na projekt je vyčleněno 1,5 miliardy. Pokud bude zájem narůstat a peníze budou žadateli vyčerpány, je ministerst­vo životního prostředí připraveno prostředky navýšit.

„Peníze domácnoste­m vyplatíme předem, do realizace se mohou pustit buď samy, nebo si najít odborníky. Administra­ce je jednoduchá, naším cílem je podpořit rychlé zateplení co nejvíce rodinných a trvale obývaných rekreačníc­h domů, aby se finanční úspora zranitelný­ch domácností projevila již v této topné sezoně,“vysvětluje ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Příjem žádostí startuje 9. ledna 2023, ale s pracemi je možné začít již nyní – podpořena budou opatření uskutečněn­á od 12. září letošního roku.

Lhůta pro provedení zateplení či pořízení oken bude 12 měsíců, celková výše dotace může dosáhnout až 100 procent.

Spuštění programu chválí i opozice. Jeho úspěch ale bude podle stínového ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) záviset na několika věcech.

„Zásadní bude, jak se podaří skupinu zaktivizov­at, oslovit potřebné. Bude také důležité, aby lidé peníze získali co nejdříve a celý program musí být pro žadatele co nejjednodu­šší,“řekl Brabec.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia