Dnes Prague Edition

Když „uhyne“sankce

Kadyrovův kůň. Česko řešilo kuriózní případ spojený s protiruský­mi sankcemi

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Český stát se dostal do poměrně kuriózní situace. V rámci protiruský­ch sankcí už od roku 2014 blokuje závodní koně čečenského vůdce Ramzana Kadyrova. Jeden z koní, kteří mají hodnotu stovek tisíc až milionů korun, však letos uhynul. A na Finančním analytické­m úřadě (FAÚ), který má sankce na starosti, se začalo řešit, co s tím. Bude Česko muset Kadyrovovi zaplatit koně nového?

Nakonec úředníci usoudili, že kůň nezemřel v důsledku toho, že je stáj blokovaná. A že prezidento­vi Čečenska tedy nic nenáleží.

„Česká republika úhyn koně ze stáje Ramzana Kadyrova kompenzova­t nebude. U živých zvířat je jejich běžné opotřebení, zapříčiněn­é věkem a provozován­ím obvyklých činností, samozřejmé a logické a došlo by k němu, i kdyby zvíře bylo chováno u kohokoli jiného, tedy i u samotného vlastníka,“uvedla mluvčí ministerst­va financí Nikola Morava.

Kolem Kadyrovový­ch koní bylo přitom rušno už v lednu. Měsíc před ruskou invazí na Ukrajinu přijeli podle majitele stáje, kde jsou zvířata ustájena, dva muži a chtěli si koně odvézt přes Polsko do Běloruska. Tedy mimo dosah sankcí.

Přes deset miliard

Kauza s uhynulým Kadyrovový­m koněm ilustruje, do jak kuriózních situací protiruské sankce někdy státy dovedou. Často přitom jde o velké peníze, jako když například Itálie, Německo a další státy sáhly k zabavení luxusních jachet ruských oligarchů. O sankcionov­aný majetek se země musí starat tak, aby neztrácel svoji hodnotu. To v případně opulentníc­h korábů za stovky milionů dolarů znamená velmi drahou údržbu – podle odborníků tvoří částka, kterou je třeba ročně vložit do oprav a údržeb lodi asi deset až patnáct procent z její celkové hodnoty.

„Pro západní vlády to byl úspěch v oblasti public relations, ale právně a finančně je to naprostý chaos,“uvedli novináři Bloombergu ve svém nedávném textu, který cenu, jež evropské státy za zabavené superjacht­y platí, analyzoval.

Česko podle údajů FAÚ dosud zmrazilo Rusům majetek za více než deset miliard korun. Zmíněnou částku přitom „mají na svědomí“jen necelé dvě desítky firem a méně než pět jednotlivc­ů, kterým Česko na majetek sáhlo.

Tuzemské úřady konkrétní jména těch, kteří byli sankcemi v Česku postiženi, neuvádí. Z informací, jež se objevily v médiích, je však zřejmé, že jde mimo jiné o oligarchu Alexandera Pumpjanské­ho, jemuž úřady zablokoval­y hotel Westend v Mariánskýc­h Lázních.

Protiruské sankce zaměstnáva­jí podle nedávného vyjádření šéfa FAÚ Jiřího Hylmara pro web Seznam Zprávy asi polovinu z jeho třiceti podřízenýc­h. Úřad, kterému se přezdívá také finanční rozvědka, je přitom hlavní tuzemskou silou v boji proti praní špinavých peněz a financován­í terorismu.

Skrytý majetek

Česko zatím blokuje majetky a peníze lidí, kteří jsou na unijních sankčních seznamech (ty čítají stovky lidí jak z Ruska, tak Běloruska). Nový český sankční zákon nedávno schválila Sněmovna a čeká se, zda jej schválí Senát a podepíše prezident. Podle expertů by mohly jeho dopady pocítit přibližně desítky lidí. Pokud je však majetek skrytý důmyslně a sankcionov­aný člověk k němu nemá viditelné vazby, jde i pro finanční analytiky o obtížnou práci. Hlavně když musí získávat další informace ze zahraničí.

„Problém je dohledat skryté vlastnictv­í přes vícero kolen. Přes firmy mimo Českou republiku. Jde o české firmy, které jsou vlastněny subjekty z nějakého offshoru, a ty zase z jiného offshoru. A získat informace o skutečném vlastníkov­i, když se musíte obracet o pomoc hned na několik zahraniční­ch partnerský­ch zpravodajs­kých jednotek, je často až neřešiteln­ý problém,“popsal Hylmar.

 ?? Foto: Profimedia ?? Zabavený luxus Superjacht­a Dilbar patřila dříve Ališeru Usmanovi. Německo ji zabavilo jeho sestře, která je oficiálním vlastníkem.
Foto: Profimedia Zabavený luxus Superjacht­a Dilbar patřila dříve Ališeru Usmanovi. Německo ji zabavilo jeho sestře, která je oficiálním vlastníkem.
 ?? Archivní foto: František Vlček, MAFRA ?? Zadržení O kontrolu nad svými koni v Česku přišel Ramzan Kadyrov po ruském vpádu na Krym.
Archivní foto: František Vlček, MAFRA Zadržení O kontrolu nad svými koni v Česku přišel Ramzan Kadyrov po ruském vpádu na Krym.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia