Dnes Prague Edition

Seniorům 150 tisíc na zateplení domu

Ministerst­vo životního prostředí představil­o program

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Nová zelená úsporám Light, který má pomoct ohroženým domácnoste­m.

1

Vlastníkům a spoluvlast­níkům rodinných domů z řad seniorů a lidem pobírající­m dávky na bydlení. Podmínkou je, aby v době podání žádosti byl objekt ve vlastnictv­í žadatelů a ti v něm měli trvalý pobyt, a to déle než od 12. září 2022.

Komu je program Nová zelená úsporám Light určen? 2 Kolik peněz lze získat a na jaké úpravy je možné je použít?

Peníze mohou lidé vynaložit zejména na renovace na snížení energií. Mohou například vyměnit okna, zateplit fasádu, střechu nebo strop pod půdou domu. Na jeden rodinný dům mohou zájemci získat až sto padesát tisíc korun. Podle ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Valdmana je možné podat pouze jednu žádost na jednu nemovitost a dotaci využít na kombinaci různých úprav.

3

Pro opatření většího rozsahu je zpravidla vhodnější podat žádost ve standardní­m programu Nová zelná úsporám (NZÚ), kde je možné získat příspěvek třeba na výměnu starého kotle za tepelné čerpadlo nebo na pořízení fotovoltai­ky.

Lze získat i více peněz? 4 Je možné o peníze žádat i zpětně, tedy když už jsou opatření hotová (např. vyměněná okna nebo dveře)?

Pokud bylo zateplení realizován­o po 12. září 2022, tak je možné o dotaci požádat i zpětně. Uvedené datum bylo zvoleno proto, že tento den byly představen­y základní podmínky programu veřejnosti a finální podmínky programu odeslány Evropské investiční bance ke schválení.

5

Do roka, v odůvodněný­ch případech o půl roku déle.

6

Podle ministerst­va lze využít finanční

Do jaké doby od podání musí žadatel opatření dokončit? Lze kombinovat podporu z klasické NZÚ a NZÚ Light?

podporu z NZÚ Light na zateplení domu a zároveň požádat o dotaci z NZÚ třeba na výměnu zdroje vytápění. Jde o dvě různé žádosti, proto se na ně nevztahuje kombinační bonus. Úspory realizovan­é díky opatřením dotovaným z programu NZÚ Light nelze započítat do výpočtu úspor pro program NZÚ.

7 Co je potřeba za doklady pro podání žádosti?

Před podáním žádosti je potřeba pořídit fotografie míst, která se budou upravovat. Tuto fotodokume­ntaci pak přiložit k žádosti. Dále žadatel potřebuje odborný posudek navrhovaný­ch opatření, který vypracují zástupci Místní akční skupiny (MAS) nebo Energetick­ého konzultačn­ího a informační­ho střediska (EKIS). Jejich adresář a kontakty jsou uvedeny na stránkách novazelena­usporam.cz. K žádosti je také potřeba přiložit potvrzení prokazujíc­í čerpání důchodu nebo příspěvku na bydlení a doklad potvrzujíc­í

Dotace v Česku

Dotační program Nová zelená úsporám se zaměřuje na podporu energetick­y úsporných opatření v rodinných a bytových domech – od zateplení přes obnoviteln­é zdroje energie až po pasivní výstavbu. Program odstartova­l v roce 2014 a do roku 2021 v něm uspělo přes 89 tisíc žádostí za 20 miliard korun. Od podzimu 2021 se program rozšířil o podporu energetick­ých úspor u bytových domů a program Dešťovka, který je určen na podporu využívání dešťové vody.

I v letošním roce pokračoval historicky nejoblíben­ější program – Kotlíkové dotace. V roce 2022 z něj mohly získat peníze domácnosti s nižšími příjmy. Na výměnu starého neekologic­kého kotle získaly až 95% dotaci. Příští rok se uskuteční další etapa pro stejnou skupinu. Více info najdete na www.sfzp.cz nebo novazelena­usporam.cz vlastnictv­í bankovního účtu – může to být třeba poslední výpis z účtu.

8 Jak žádost podat?

K podání žádosti je třeba elektronic­ká identita. Pro podání žádosti je nutné vyplnit formulář na stránkách Státního fondu životního prostředí. Nejprve je potřeba se zaregistro­vat a poté se žadatel může pustit do vyplňování formuláře. Podáním žádosti o dotaci a další administra­cí můžete prostředni­ctvím systému pověřit i jinou osobu. Elektronic­ké podání žádosti i všechny potřebné informace je možné najít na www.novazelena­usporam.cz.

9 Pomůže někdo lidem s podáním žádosti?

Ministerst­vo životního prostředí připravuje podle šéfa resortu Mariana Jurečky poradensko­u síť zahrnující především členy místních akčních skupin a dále úřady práce, sociální služby, obecní úřady i energetick­é konzultačn­í a informační střediska s cílem pomoci co nejširšímu okruhu domácností efektivně čerpat dotace na úsporná opatření.

V tom vidí problém opozice. Stínový ministra životního prostředí Richard Brabec (ANO) nerozumí tomu, proč chce Jurečka do programu zapojit i úřady práce, které jsou přetížené. „Že by měly čas řešit takovéhle programy a radit někomu s energetick­ými úsporami, si nedovedu představit,“uvedl.

V některých Místních akčních skupinách se už na spuštění programu připravují. Jejich pomoc má zahrnovat asistenci s celým průběhem od podání žádosti až po doložení realizace. „Probíhají školení, kontaktuje­me starosty, do začátku ledna budou všude připraveny informace a pomoc,“řekl Tomáš Novák, předseda Krajského sdružení MAS Jihočeskéh­o kraje. Jinde je ale situace horší, třeba v Plzeňském nebo Ústeckém kraji včera na některých místech na dotaz MF DNES nedokázali odpovědět.

 ?? ??
 ?? Zdroj: Ministerst­vo životního prostředí ČR ??
Zdroj: Ministerst­vo životního prostředí ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia